Remek év volt 2018 (rock)zenei szempontból! ÖSSZEFOGLALÓ

Mivel uborkaszezon kezdődik, azaz jönnek a zenekaros újévi turnészünetek, eljött az ideje egy összefoglalónak a tavalyi évről! Nagyon sok koncert és fesztivál volt, jöttek igazi nagy nevek és sok hazai jubileumnak is szemtanúja lehettünk. Hogy milyen volt a 2018 elsősorban rock-alter vonalon itthon? Juhász Peti megmondja.

Szerintem igen erős év volt, jóval felül múlva a megszokott átlagos zenei felhozatalt. Hazánk kicsit főváros centrikus, itt tulajdonképpen négy nagyobb téli rendezvény helyszín van, az A38, az Akvárium, a Dürer, és a Barba Negra Music Club. Utóbbi egyértelműen a rock vonalat részesíti előnyben, de néha igazi csemegék is vannak itt. Januárban ellátogatott a német heavy/power metal egyik jeles képviselője, az Accept, majd kaptunk nem sokkal rá egy kis extrém metalt kőkemény thrash vonalon Amerikából a Kreator-tól. Februárban itt jártak a brit punkok jeles képviselői, mint a Peter and the Test Tube Baby, vagy a Charlie Harper fémjelezte UK Subs, nem is beszélve az Exploitedról Wattieval, aki pótolta a tavalyi betegség miatti hiányát. Aztán egy hazai Moby Dick jött, ahol Mentes Norbi ünnepelte az 50-et… Az Akvárium eközben vitte az alternatív vonalat, akár az újévi Quimby, majd Kiscsillag, 30Y és meglepetés gyanánt egy Hollywood Undead, ősszel meg egy aduász, a Uriah Heep képviseltette magát. Az A38 vitte a Petőfi Tv-s fellépőkkel erősített és néhány rendhagyó akusztikus koncerttel örvendeztette meg a nagyérdeműt, míg a Dürer teret enged a tribute-nek és az underground vonalnak, mint a retró punk buli például… Azért akadnak még kisebb klubok szerte a vidéken meg Pesten és Budán, ahol a rock vonal képviselteti magát, mint például a gödöllői Trafó, ahol egy kitűnő Tankcsapda Béoldalt láthatott a pár száz fős zsűri. A jó idő eljöttével a Barba Negra átköltözik a szabadtéri Trackbe, és megnyit a Budapest Park is a túloldalon, Pesten. Lehetett válogatni Black Stone Cherry-t, Stone Soure-t, The Dead Daises-t, vagy Ugly Kid Joe-t Budán. Hazai vonalon mindenképp említést érdemel a Hobo Blues Band 40 éves jubileumi bulija ugyanitt, mert évek óta nem volt rá példa és nem is lesz, hogy összeáll az eredeti tagság, mivel nincs HBB már. Kár lett volna kihagyni az Ossian jubileumot, ahol Paksi Endre 60 éves lett. Sajnos sokszor egymásra szerveznek a helyek, konkurenciaharc ugye, így a Budapest Parkban a Tankcsapda tolta a Lukács 50 turnét ugyanakkor, mint a HBB a Trackben a 40-et, de járt a Rise Against, Joe Bonamassa, Body Count, Bullet for My Valentine, Queens of Stone Age, Alice in Chains a pesti oldalon. Hazai vonalon a PUF 35 is itt jubilált.

Magyarország kicsit fesztivál nagyhatalom is, jóval több, mint száz féle zenei megmozdulás van a „Meggymag Fesztiváltól” a  mainstreamnak számító VOLT, Sziget, Balaton Sound, Campuson át az Ozora, vagy Fishing in Orfű-ig. Széles a spektrum, mindenféle irányzat kedvelői, művelői megtalálhatják saját ízlésüket országszerte, sok közös fellépő is akad mainstream vonalon, legyen az Road, Depresszió, TéCsé, de ne feledkezzünk meg a Rockmaraton Hétköznapi Csalódások mellett egy Powerwolf, Alestromjáról sem, és a fezenes Helloween-ről heavy/power vonalon. Debrecen városa szintúgy egy zenei központ, itt a Campus Fesztivál döntögetet rekordot egy Scooter, Ignite, Tankcsapda headlinerrel. Terjedelem, és idő hiányában persze csak néhány csemegét tudunk megemlíteni, különben sorolhatnánk reggelig. Járt nálunk még az Iron Maiden „Scream for me Szopron”-ja  sokadszorra megmutatni a rock színházát, a Szigeten a Gorillaz, vagy Lana Del Rey a teljesség igénye nélkül, miközben a Judas Priest a Pap László Arénában tolta a brit klasszikus heavy metálját. De fellépett az Arénában a Depeche Mode, Metallica, Lenny Kravitz, Nightwish és hazai dömping is: Kowalsky meg a Vega, Edda, Nagy Feró életmű, Deák Bill 70, Korál, Pokolgép, Presser, Ákos, Demjén Rózsi. A szintipoptól a kőkemény heavy-n át akár a melódikus opera metálig volt minden, mi szem-szájnak(fülnek) ingere. Unikumként az egykori Budai Ifjúsági Park mellett lévő Öntőház udvarban folytatva az előző évi patinás névsort, kaphattunk a régi nagyok közöl Dinamitot, Hobot, D.Nagy Lajost vagy Omegát. Eközben az oldscool hazai rock közül fellépett a Karthago és a P.Mobil is Budán a Barba Negra Trackben, előző évben ők vitték az Öntőház udvarba a jónépet.

A rossz idő beköszöntével újra indult a malomkerék a zárt helyeken, csak pénztárcával győzze a rajongó! Egyszóval nagyon esemény dús év volt, kizárt, hogy valaki ne talált volna magának való koncertet.  Decemberben nem maradhatott ki a Paddy and The Rats dupla buli, a karácsonyi Edda Művek, Zorall, Pokolgép trió és a szilveszteri Kowalsky meg a Vega a Trackben, vagy egy remek Európa Kiadó az Artemovszkon. Mondanom sem kell, mindegyik teltházat produkált! De ha valaki telhetetlen volt, járt a közelben a Guns’n Roses és még ki tudja mennyi nemzetközi sztárzenekar…Szóval itthon soha rosszabb felhozatalt, egy ilyen 2019-cel látatlanban kiegyeznénk, ugye?

-JP-