Együtt ünnepelt a két legnépszerűbb tribute zenekar!

Eljött a zárt téri klub bulik időszaka, és vele együtt a magyar tribute zenekarok két koronázatlan királyának a közös születésnapi koncertje is.  A Kiss Forever Band 23. születésnapját, míg a Hollywood Rose fennállásának már a  15 éves jubileumát ünnepelte a fővárosi, Barba Negra Music Clubban.

Az estét egy kevésbé ismert, ám annál lendületesebb dirty rockot játszó banda, a Moonshine Melodies nyitotta meg, majd egy rövid átszerelés után, már kezdődött is az igazi show.

Őszintén szólva én magam sem hittem abban, hogy ilyen fantasztikus zenei élményben lesz részem. Igaz, hogy volt már szerencsém a Kiss Forever Band és a Hollywood Rose koncertjeihez több fesztivál alkalmával is, de önálló bulijukon még nem voltam. Talán éppen azért, mert -szégyen szemre – sajnos van egy kis előítéletem a tribute zenekarokkal kapcsolatban.

A Kiss Forever Band tagjai már 1995-ben is ismert, népszerű együttesekben játszó zenészekből álltak össze, pusztán csak azért, hogy kedvenc Kiss nótáikat, a legendás zenekar rajongóiként ők maguk is eljátszhassák a színpadon. A Starchild-ot felelevenítő Váry Zoltán például a Sing Sing, és a Mátyás Attila Band dobosaként ismert, a Kiss Forever Band-ben viszont, “Starchild”-ként gitározik. Maróthy Zoltán pedig már a Kiss Forever Band megalapítás előtt  jóval ismert volt, az Ossian gitárosaként. Őt egészen idén nyárig Space Ace-ként láthatták a Kiss rajongók, ám idén, barátságban kivált a zenekarból. Helyére technikusa, és egyben korábbi tanítványa lépett.
A hobbi zenekarból profivá váló immár 23. évét taposó tribute zenekar példa lehet mindenki számára. Olyan koncertet prezentált, amitől leesett az állam:

Elképesztően jól hozzák, a legendás, amerikai hardrock együttes karaktereit. Nemcsak énekhangban, színpadi előadásban is a megszólalásig hasonlítanak a Paul Stanley (Starchild), Gene Simmons (Pocky The Demon), Ace Frehley (Space Ace), és Peter Criss (Catman) által megformált karakterekre. Minden mimikát, kézmozdulatot és gesztust ellestek a legendás rock ikonoktól.

Azon túl, hogy elképesztően jól szóltak a Kiss nóták, olyan dob és gitárszólókkal örvendeztették meg a közönséget a fiúk, amilyet én magyar zenekartól, nem igen láttam és nem is hallottam. Óriási elismerést érdemel a dobos Radek Sikl (Catman), hihetetlen volt amit a dobokkal művelt. Persze nemcsak az ő szólóját volt érdemes élőben látni és hallani.

Catman dobszolója egy korábbi koncertről:

Pocky bravúros gitárszólójára – és minden mozdulatára- is érdemes volt odafigyelni. Amellett, hogy tehetséges gitáros, elképesztő show-t is csinál. Demon tüzet fújt, füstölt a gitár, vért köpött, miközben játszott a hangszeren. Folyamatosan együtt élt a közönséggel, állandóan ökörködött valamit. Az első sorokban két lánynak is elvette a telefonját és videózott a színpadon, miközben folyamatosan lángok gyúltak, szállt a füst és konfettit szóró petárdák robbantak.

Nem is csoda, hogy Európában is elképesztően népszerűek. Évek óta rendszeresen koncerteznek Németországban, Csehországban, és Hollandiában is, de persze mindig lehet találni jó néhány magyarországi helyszínt is a turnéállomások között.

Az a koncertélmény, amit a Kiss Forever Band-től kaptam, egészen páratlan volt, teljesen a hatása alá kerültem, és még órákon keresztül Kiss dalokat hallgattam volna szívem szerint, de még közel sem volt vége az estének, hiszen előttünk állt a 15 éves jubileumát ünneplő Hollywood Rose bulija is.

A Guns n Roses egyébként is nagy kedvencem, kamaszkorom óta, így nagy reményeket fűztem a koncerthez is. Életem minden fontos állomásánál előkerültek a Guns albumok. Ezt hallgatva örültem, tomboltam ki, vagy éppen sírtam ki magam. Így persze elég magasra is tettem magamban azt a bizonyos mércét, még annak ellenére is, hogy már sokszor láttam és hallottam őket is, hiszen állandó fellépői a legtöbb hazai fesztiválnak, de az új énekest, Alexet eddig még nem láttam a színpadon.

Ők is túl vannak ugyanis jó pár tagcserén, legutóbb éppen a frontember Jessie köszönt el a zenekartól, tavaly év végén.  Az énekes tavaly nyáron combnyaktörést szenvedett, egy fesztiválos buli közben, és sajnos utána már nem tudott visszatérni a zenekarba. Helyére Alex Scarzzy Crane lépett, akivel nagyot nyert a zenekar, ugyanis eddig mindenkinél jobban énekli az igen komoly hangi adottságokat, és zenei tudást igénylő Guns nótákat. A hangja tényleg Axl Roset idézi, elképesztően jó hangszíne van a srácnak, és iszonyú nagy lendülettel, és energiával tolja végig az egész bulit. Szinte minden ismert dalt meghallgathattunk az előadásukban, és ugyan nem volt akkora a katarzis, mint a Kiss Forever Band alatt, de hiányérzetem egyáltalán nem maradt.

Miután ezt a két zenekart élőben láttam és hallottam egymás után, kénytelen vagyok felülírni a tribute bandákról alkotott előítéleteimet, miszerint nem lehetnek olyan jók,mint az anyazenekar. Igazság szerint mindkét banda zseniálisat alakított, és felejthetetlen zenei élménnyel ajándékozott meg minket. A világhírű rockdalok estjeinek azonban még korán sincs vége, hiszen november 20-án egy Pink Floyd tribute zenekar, a Brit Floyd játszik majd a Barba Negra Music Club-ban.