Tele Hangfoglaló-támogatottakkal a Klipszemle shortlistje

Egy éves kihagyás után, október 11-én ismét megrendezik a Magyar Klipszemlét, a hazai vonatkozású zenei videók szakmai versenyét. A nevezések beérkeztek, a zsűri pedig a 665 jelöltből kiválasztotta azt a 177 kisvideót, amit most a közönségnek kell értékelnie október 4-ig. A shortlist alapján a Hangfoglaló Program rengeteg anyagra lehet büszke: nemcsak régebbi, már ismertebb zenekarok videói, de több, a negyedik évadban támogatott induló előadó is versenybe száll a 2018 legjobb klipje címért.

A napokban újabb szakaszába lépett az egy év kihagyás után újraindított Klipszemle: a nevezett versenyzők közül a szakmai zsűri kiválasztotta azokat, melyekre innentől várják a közönség szavazatait. A közös döntés alapján október 11-én fogják kihirdetni 2018 legjobb hazai vonatkozású zenei videóját, melyre nagy eséllyel pályázhatnak a Hangfoglaló Program korábbi és jelenlegi támogatottjai is. A 177 alkotás közül csak a teljesség igénye nélkül lehet kiválogatni néhány hangfoglalós formációt, olyan sokan kötődnek valamilyen szálon a Programhoz.

Lóci játszik zenekar például a kezdetektől a Hangfoglaló támogatottja, induló előadóként az első évadban nyertek támogatást, de a Programnak azóta is szoros maradt a kapcsolata Csorba Lóránt frontemberrel, aki immár mentorként áll a legfrissebb kezdő zenekarok mögött. A csapat legújabb, Ott mennek a jócsajok című kisfilmje száll versenybe a Klipszemlén.

Margaret Island is kiemelkedő szereplője a hazai könnyűzenei életnek. Mióta 2014-ben induló előadói támogatásukból elkészítették első lemezüket, megismerte őket az egész ország. Hóvirág című daluk pedig szintén shortlistes lett.

De induló előadóként kapcsolódott be a támogatási rendszer életébe a Csaknekedkislány is, akik Három férfi című számuk klipjével kerültek fel a válogatott listára, ugyanígy Babé Sila, aki 7012 című dalával versenyez, vagy épp Szeder, aki a Kezem a hátadon és a Run Over Dogs, akik a Horror-struck című anyagot hozták a szemlére.

Külön említésre méltó, hogy a negyedik évadban támogatott induló előadók a támogatási forrásból milyen minőségi munkát végeztek, hiszen a zsűri értékelése alapján a Ham Ko Ham, I am Soyuz, a RED SWAMP és az AŽUR anyagának is helye van az idei legjobbak között.

Ham Ko Ham mindig különleges hangulatot nyújt a rajongóinak: a vidám, életteli cigányzene – ByeAlex cameójával – Ellopták a biciklim című daluk kisvideójában is visszaköszön. A Duna-parton ukuleléző I am Soyuz – Wes Anderson filmjeinek látványvilágát megidéző – Still I Fly klipjének nevezése sem meglepő: a rövid, akusztikus feldolgozás könnyed színfoltja a shortlistnek. A RED SWAMP stílusából fakadóan jóval súlyosabb anyaggal került be a versenybe. Nemcsak a kitömött állatok és a falakon díszelgő trófeák, de az effektek is a stoner/sludge metál műfaj sajátosságaira hivatottak ráerősíteni a Waste-hez készült videóban. Az AŽUR Zuhanok című dalához készült klipje pedig nemcsak abban tűnik ki a mezőnyből, hogy ez az átlagtól eltérően egy szövegvideó, de egyedivé teszi a Kenny Fisher által készített animációs megoldás is.

Ugyanakkor a versenyzők között ott van a Nemzetközi Alprogram pályázatait jól ismerő Dope Calypso és a Middlemist Red, az Előzenekari Alprogramban forráshoz jutott Blahalouisiana és a Bohemian Betyars, vagy épp a Könnyűzenei Örökség Alprogram Azok a régi csibészek című rendezvénysorozatának következő vendégeként meghívott Animal Cannibals kisfilmjei is.

A 3. Magyar Klipszemle közönségszavazása mindenki előtt nyitott, a honlapon október 4-ig várják a voksokat: http://klipszemle.com/vote/. Október 11-én pedig találkozunk az Ankertben, a díjátadón!