A Campus Fesztivál női szekciója

Az idei Campuson Fesztiválon ismét a magyar előadóké a főszerep. A tavalyi évhez hasonlóan ismét több mint 250 előadó lép fel a fesztivál 10 színpadán. A headlinereken kívül fontos kiemelnünk fantasztikus női előadóinkat és a női előadóval büszkélkedő zenekarokat, hiszen a Campus Fesztiválon a programkínálat legjobb bulijait csinálják.

Július 18-án, a Campus kezdő napján is erős a felhozatal, hiszen a Continentál Nagyszínpadon a Fonogram díjas és a Magyar köztársasági érdemrend lovagkeresztjével rendelkezdő Péterfy Bori és zenekara a Péterfy Bori & Love Band adja a talp alá valót. A bandának 2017-ben jelent meg hatodik albuma a Bori X, ami táncos, elektronikus, darkdiszkós lemez, csupa sláger, lábat beindító, agyat bizsergető dalokkal teli anyag. Az új album dalai mellett biztos, hogy a nosztalgiázás sem marad el, hajoljatok bele egymás hajában az első sorokban!

Az Atomerőmű Fénytorony Pódiumra is érdemes ellátogatni a nap során, hiszen aznap a női előadóké a főszerep. Kezdésként a 2015-ben alakult Belau próbálja kiszakítani a hétköznapi nyüzsgésből a közönségét. A formáció több énekessel együtt szokott dolgozni, de 2016 óta Szécsi Böbe erősíti a zenekart fantasztikus énekhangjával. „The Odyssey” című bemutatkozó lemezük szintén 2016-ban jelent meg. A Belau két év alatt több, mint 110 koncertet adott 15 országban, olyan fesztiválokon, mint az Eurosonic, az SXSW, a Reeperbahn, a Sziget, az Untold, vagy a Balaton Sound. Idén pedig a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató jelöltjei között volt.

A Fénytorony Pódiumon fellép még a Junior Dalszerző-díjas, valamint Fonogram-díjas énekesnő Jónás Vera és zenekara is. A hol táncolni való, hol megnyugtató dallamokon, valamint szövegeken keresztül koncertjei alatt szinte belelátunk a Jónás Vera Experiment frontemberének lelkébe. Vera karizmatikus egyénisége dalaiból, valamint színpadi jelenlétéből is sugárzik, ennek köszönhetően nemcsak Magyarországra, hanem a környező országokba is szívesen hívják koncertezni., Lehetőséget kaptak az a groningeni Eurosonicon, játszottak a Zandari Festan Koreában, valamint erdélyi és európai koncerteken. Ráadásul a Jónás Vera Experiment formációja nemcsak bejutott a tavalyi Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyébe, de egészen a döntőig jutott a Top 3-ba!

Az est folyamán  érdemes lesz meghallgatni a magyar énekes-dalszerzőt Antonia Vai-t is, aki 2014-ban érkezett Budapestre, hogy felkutassa a gyökereit, de annyira megfogta a város szépsége, hogy azóta is itt él. Antonia gyorsan a magyar underground zenei élet egyik meghatározó alakjává válva turnézott a Quimbyvel, dolgozott a Bohemian Betyarsszal, fellépett az összes jelentősebb magyar fesztiválon, és teltházas koncertet adott a MÜPÁ-ban. A dalszerző-énekes díva különleges karaktert képvisel a hazai zenei világban: nemcsak gyönyörű és erős, független nőként, de a világzenét soullal, poppal vegyítve mély mondanivalóval bíró dalok írójaként is tündököl. Gyakran indul el a járatlan úton, ha inspirációra vagy újrakezdésre van szüksége, ezt tökéletesen példázza 2017-ben megjelent Ritual című albuma is. Sőt Antonia is egészen a döntőig jutott az idei Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyében.

Csütörtökön a Honeybeast érkezik a National Instrument Nagyszínpadára. A zenekar nemrég  adta ki ötödik nagylemezét „Élet a Marson” címmel. Tarján Zsófi együttesét nem is kell bemutatnunk, hiszen olyan slágerek kötődnek a hozzájuk, mint a Bódottá, Így játszom és Védtelen, amit az egész ország ismer. Az együttes november 21-ei Aréna SympHONEY II. koncertje előtt érdemes még a Campus Fesztiválon is velük együtt tombolni.

Hajnalban sem lesz idő unatkozni, hiszen érkezik a Pepsi Black Music HALL színpadára Metzker Viktória is, hogy a hajnali bulizni vágyókat felpörgesse. Ráadásul a nemrég megjelent ‘Close to You’ című mixét is hallhatja a közönség, amelyen Lotfi Begivel dolgozott közösen.

Visszatérve az Atomerőmű Fénytoron Pódiumra érdemes ellátogatni az NB zenekar koncertjére, hiszen az egyszemélyes hadseregként induló, hyper-pörgőnyelvű rapper és producer két lemezzel és jó pár emlékezetes videoklippel a háta mögött, immár az AM:PM Music színeiben, öttagú, élő felállásával érkezik Campus Fesztiválra! A 90-es évek ‘golden-era’ beatjeiből, régi táncdalokból vagy éppen electro-swingből táplálkozó csapat az elmúlt években megmutatta, hogy sokkal többet tud lerakni stílusban, mint amit a skatulyázók megelőlegeznének egy hiphop-zenekarnak. A ‘220 BPM Felett’ szőnyegbombázása, az ‘Annyi Minden’ balladázós lazasága és a ‘Megállíthatatlan’ Fish-Krisztiánnal megturbózott zúzása után most aktuálisan épp a ‘LOL’szántja az étert, millióhoz közelítő YouTube nézettséggel és alapos rádiós rotációval. Kívés Gergely “NB”-vel és Péterffy Lilivel óriási energiabomba szabadul fel a színpadon.

Kiemelten ajánljuk, hogy a nagy színpadok repertoárja mellett hallgassátok meg a kisebb színpadok fellépőit is. A Hangfoglaló Program támogatásával ugyanis a Civil Pódiumon hallhatjátok I Am Soyuz-t. Az I Am Soyuz egyszemélyes projekt énekes-dalszerzőnője, Bozóky Lili ügyesen lavírozik a világjárás, a zenélés és eredeti szakmája, az orvoslás között, és mindenféle különleges hangszerrel – ukulelével, gitárral, melodikával és omnichorddal – felfegyverkezve ír szívhez szóló fülbemászó dalokat. Ráadásul most jelent meg az új EP-je Appendix címmel.

Ha tovább bogarásszuk a programlistát, akkor pénteken egyből belebotlunk az Anna and the Barbies zenekarba a Continental Nagyszínpadán. Egy évtizednyi hamisítatlan rock’n’roll menetelés után az undergound szcéna kiskocsmáiból, klubjaiból a Budapesten őshonos Anna and the Barbiest rendkívüli színpadokra emelte már szinte családdá vált rajongói közönsége. Ennek fejébe a zenekar mindenét odaadva tizenhárom éve hal meg estéről estére a színpadon. Azóta megjelen hetedik nagylemezük is Utópia címmel, amit egy átfogó összművészeti turné előzött meg, melynek végállomása a fővárosi Nagycirkuszban volt. A mindig extravagáns és beválalós énekesnőt már alig várjuk a Campus Fesztivál Nagyszínpadján.

Pénteken az Atomerőmű Fénytorony Pódium színpadán szintén fantasztikus női hangokat hallhatunk. Kezdésként máris a három éves debreceni együttest, az Éva Presszót. A zenekar egyébként PopUnderground-ként definiálja önmagát. A banda olyan zenekarok előtt játszott már, mint a Hooligans, a Hiperkarma, a Szabó Balázs Bandája, vagy a Belmondo. A kezdeti önálló kocsmabulik után, már fesztiválokon és nagyobb koncerthelyszíneken is megfordulnak. Legutóbbi klipjük a Szevasz Kicsim, amit hangolódásként ajánlunk megnézni és meghallgatni a koncertig.

 

Idén ünnepli 14. születésnapját Bocskor Bíborkával az élen a Magashegyi Underground. Az alternatív rockot játszó együttes legutóbbi albuma a ‘Talált tenger’ ugyan 2016-ban jelent meg jelent meg, de azóta is készített új dalokat a banda. Ráadásul a teltházas  MÜPA koncertek sikere töretlen. Biztosak vagyunk benne, hogy óriási bulit csapnak majd és felcsendülnek az új dalok mellett a régi kedvencek is, s együtt énekelhetjük majd az Árnyékok, a Metróhuzat és a Szeplős váll című számaikat.

A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből, egy gyönyörű hangúénekesnővel, Schoblocher Barbarával kiegészülve. A csapat életében az áttörést „Ahol összeér” című számuk – és az ahhoz készült merész klip – hozta meg 2015 tavaszán. Az elmúlt 5 évben meghódították az összes kis- és nagy hazai klubot és fesztivált. A zenekar nem csak határon innen, külföldön is szerencsét próbált: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak. A Blahalouisiana tavaly megjelent első nagylemeze után 2017 október közepén új, 10 számos koronggal jelentkezett „Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi” címmel, amelyen helyet kapott a Petőfi Rádió TOP 40-es slágerlistáját hetekig uraló „Túl távol, elég közel” és a legújabb klipes dal, a „Ha élni felejtek” is. A november 3-i teltházas A38-as lemezbemutató után a következő mérföldkő a 2018. január 16-i, szintén teltházas Müpa-s koncert volt, ahol a zenekar slágerei szimfonikus hangszerelésben szólaltak meg. 2018 elején a Blahalouisiana az új lemezt mutatja be országszerte az „Alagutak, fények” turné keretein belül. Péntek este keressétek az Atomerőmű Fénytorony Pódiumnál!

Az Egyetem tér színpadát Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar veszi be péntek este. A 2003-ban alakult zenekar olyan zenészekből áll, akiket egytől-egyig inspirált a 60-as, 70-es évek zenei világa. A zenekar alapítója: Novai Gábor, a zenekar énekesnője: Marót Viki. Az együttes másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett, amely aktuális zenei irányzatokat ötvöz a múlt század derekán született tánczenei műfajokkal. Kíváncsian várjuk őket a Campus Fesztiválon is!

A pénteki nap folyamán kifejezetten ajánljuk nektek, hogy hallgassátok meg a Kulter.hu színpadán a Shaibo zenekart. A flow-élmény zenei nyelvre való lefordítása ösztönözte Szigeti Zsófi énekesnőt arra, hogy barátaival, Cseh Péter gitárossal, Nyitrai Péter basszusgitárossal és Klausz Ádám dobossal 2015-ben életre hívja a Shaibo-t. Az energikus és friss csapat egy olyan üde színfolt kíván lenni az európai popzenei palettán, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágakra is. Stílusuk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát. Hatással volt rájuk például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q tip vagy a Red Hot Chili Peppers, de a cél inkább egy olyan irányzat megteremtése, melyet a jövőben csak úgy emlegetnek majd: „olyan shaibo-s”.

Ha még mindez nem elégítette volna ki a zenei palettát, akkor a Civil pódiumnál hallhatjátok a Muzsika és Volkova zenekart Záhonyból, akiknek tagjai testvérek és greengrasst játszanak. Sőt 2017. júliusában a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját is megkapták. Illetve őket követi Barkóczi Noémi, akinek új EP-je 2017-ben jelent meg Linóleum címmel. Az egy szál gitáros singer-songwritter 22:00-tól a színpadon.

A Campus Fesztivál zárónapján az egyik legsikeresebb magyar zenekar a Margaret Island lép fel a National Instrument Nagyszínpadán. Az idén 4. szülinapját ünneplő zenekar több mint négyezer emberrel kántálta a banda dalait a Budapest Parkban. Töretlen népszerűségüket jól példázza, hogy számos teltházas koncert van mögöttük és bejárták már az ország számos szegletét, illetve Erdélyben is többször megfordultak már. A zenekar Fonogram díj tulajdonosa, ráadásul 3 kategóriában jelölték őket a Petőfi Zenei Díjra, ahol Lábas Viki az év énekesnője jelölést díjra is váltotta. Ahányszor csak Debrecenbe jön a zenekar telházas bulikat hoz össze. Idén a Víztrony kertnél kelett kirakni a sold out táblát, tavaly decemberben pedig két teltházas koncertet adtak a Roncsbárban. Eddigi két albumukat már kívülről fújja a közönség, ráadásul már a harmadik album is készülőben. Mostani turnéjuk alkalmával folyamatosan beavatják a rajongókat a készülő új dalokba. A Hóvirág és a Legszebb szavak mellett biztos, hogy a Campus közönsége is hallhatja az új szerzeményeket.