Ilyen volt a pokoli színjáték az Arénában

Harmincöt éves jubileumát ünnepelte Magyarország első heavy metal zenekara, a Pokolgép a Papp László Budapest Sportarénában június 08-án. A koncert igazi kuriózumnak számított, mert a jelenlegi felállás mellett, a zenekar korábbi tagjai is színpadra léptek.

Igazi metálünnepet ültek a rockerek a nyár első napjaiban, a Pokolgép 35 éves jubileumi koncertjén. A több, mint három évtizede aktív metál zenekar annak ellenére, hogy sok nehézségen és számos tagcserén esett át, a mai napig aktív, rendszeresen koncertező metál banda maradt. Most a jelenlegi a régi, sőt még az ős-Pokolgépet is újra láthatta és hallhatta a közönség, így nem is csoda, hogy legalább három generáció váltott jegyet a jubileumi bulira.

Brutális tangóval tüzelték fel a színpadot

A koncertműsort az első perctől kezdve az utolsóig a Pokolgép szelleme hatotta át. Előzenekarként az Omen kezdte csiholni a tüzet az emberek szívében, és mire véget a koncert fel is lobbantották a lángot. Az Omen tökéletes választás volt, hiszen minden hazai metál rajongó ismeri őket, és pontosan tudja, hogy a zenekart annak idején Kalapács József és Nagyfi László alapított, miután kiváltak a Pokolgépből. Ennek tudatában még jobb volt látni, hogy a két zenekar egy közös bulin ünnepli a “gép történelmet”.

Az Omen jelenlegi énekese, Koroknai Árpi (akit sokan P.Box-ból is ismerhetnek) egészen zseniális frontember. Nagyon energikus és élettel teli a színpadon, remekül kommunikál a közönséggel, és képes egy perc alatt felpörgetni az embereket. Aki eddig nem ismerte igazán az Omen dalait, az is garantáltan a szívébe zárta őket. Elképesztően jól szólt az Arénában a “Pokoli évek”, a “Fagyott világ” és a “Vámpírváros”is.

Kezdődik a show

Az Omen koncertje, és egy rövid átszerelés után már fel is csendült Carl Orff Carmina Burana című klasszikus műve, a Pokolgép jól megszokott introja, és már fent is volt a színpadon Tóth Attila, Kukovecz Gábor, Pintér Csaba, Z. Kiss Zalán és Kleineisel Márk. A buli új felállással és újabb dalokkal indult, amiket talán még kevesebben ismertek, mint a régi nagy klasszikusokat, de zeneiségében legalább olyan jó nóták ezek is. A Véssétek fel és az Ősi lázban című daloknak én kifejezetten örültem. Ráadásul nagyon jó volt Péter Judit különlegesen szép, népies hangját élőben is hallani.

Kukovecz Gábor zenekarvezető, és a banda gitárosa most egyfajta házigazda szerepben tűnt fel, hiszen ő az egyetlen olyan tag, aki a zenekar megalapításától kezdve, mind a mai napig a Pokolgépben zenél. Az első blokk az új Pokolgépről szól, főként újabb dalokkal, de azért a buli első felére is jutott néhány régi, klasszikus darab (“B.S. emlékére”, “Hol van a szó”). Az első blokk utolsó dala előtt (“A harang értem szól“) Tóth Attila átadta a mikrofont Rudán Joe-nak, aki 1990-től egészen 2010-ig volt a Pokolgép frontembere, majd színpadra állt a Pokolgép eredeti felállása.

Színpadon az ős-Pokolgép

Minden rajongó számára az volt az egész buli legizgalmasabb pillanata, amikor az Aréna színpadán újra (vagy a fiatalabbak először) meghallották élőben zenélni a Pokolgép eredeti felállását. A hangulat ugyan nosztalgikus volt, de a látvány; a fénytechnika és a rengeteg piro, amit a bulihoz használtak, mindig visszatérített a jelenbe. Nagyon kitett magáért a zenekar, és valóban az utolsó percig ünnepélyes volt a hangulat.

Kalapács József (ének), Kukovecz Gábor (gitár), Tarca László (dob), Nagyfi László (gitár), Pazdera György (basszusgitár) elsőként a “Heavy Metal” című dalt játszották el, amit talán a Pokolgép legkeményebb rajongói közül sem ismert mindenki. Ez elég erős és ígéretes kezdés volt részükről, hiszen az egyik legrégebbi dalukról van szó, ami még az első lemez megjelenése előtt született.  Utána persze sorra jöttek sorban a rockhimnuszok is: A “Háború gyermeke”, az “Újra születnék” , a “Pokoli színjáték is” és az egyik legszebb számuk az “Itt és most” is.

Vendégelőadóként köszöntötték Paksi Endrét, az Ossián énekesét, és Nagy Ferót is, ugyanis mindkettejüknek jelentős szerepe volt a Pokolgép szekerének fellendítésében, a nyolcvanas évek elején.  Mindketten két dalt énekeltek, ebből a korszakból. Paksi Endre a “Maszk”, valamint a “Cirkusz és Rács” című dalokat prezentálta metál rajongóknak, míg Nagy Feró a “Tökfej” és az “Ítélet helyett” című Pokolgép klasszikusokat énekelte el. A buli utolsó két számára (“Mindhalálig rock and roll”, “A jel”), a Pokolgép összes volt és jelenlegi tagja visszatért a színpadra. Kalapács , Rudán Joe, Tóth Attila, és Paksi Endre együtt énekelt a színpadon, miközben a közönség önkívületi állapotba került. Az biztos, hogy a Pokolgép rajongók soha nem felejtik el ezeket az egyszeri, és megismételhetetlen pillanatokat, amiket a 35 éves jubileumi koncert adott nekik. Emlékbe pedig hamarosan megvásárolható lesz a koncert első feléről készülő DVD is.

Setlist:

Jelenlegi felállás: Tóth Attila, Kleineisel Márk, Pintér Csaba, Z. Kiss Zalán, Kukovecz Gábor

 1. Pokolgép
 2. Győzd le a gonoszt
 3. Szeretném, ha szeretnének
 4. Így szép az élet
 5. Aki másképp él
 6. Ne köss belém
 7. Adj új erőt
 8. Ősi lázban (Péter Judittal)
 9. Mennyit érsz?
 10. S. emlékére
 11. Az a szép…
 12. Ringben
 13. A lázadó
 14. Átkozott nemzedék
 15. Véssétek fel
 16. Hol van a szó

Encore:

 1. A harang értem szól (Rudán Joe)

Klasszikus Pokolgép: Kalapács József, Tarca László, Pazdera György, Nagyfi László, Kukovecz Gábor

 1. Heavy Metal
 2. pokoli színjáték
 3. Újra születnék
 4. A háború gyermeke
 5. Vallomás
 6. Itt és most
 7. Tisztítótűz
 8. Vérszívó asszony
 9. Cirkusz és Rács (Paksi Endre)
 10. Maszk (Paksi Endre)
 11. Ítélet helyett (Nagy Feró)
 12. Tökfej (Nagy Feró)
 13. Gép-induló (Rudán Joe)
 14. Tépett madár (Rudán Joe)
 15. Éjféli harang (Rudán Joe)

Ráadás:

 1. A jel (mindenki)
 2. Mindhalálig rock and roll (mindenki)

Fotók: Petró Adri