MA 40 ÉVE JELENT MEG A SEX PISTOLS BOTRÁNYOKTÓL GAZDAG LEMEZE

Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols! Nincs olyan zenekedvelő, aki ne olvasta volna már ezt a címet. Nincs olyan gitárzene-kedvelő, aki ne tudná felidézni a borítót. Nincs olyan punk, aki ne fújná kívülről az összes dalt. 1977. október 28-án jelent meg a Sex Pistols első (és lényegében) egyetlen lemeze, amely olyan viharokat kavart, amelyek mai napig hatással van sokak életére.

Mire a lemez megjelent, a Sex Pistols már kész botrányzenekar volt. Két kiadó is kirúgta őket, tőlük volt hangos a brit sajtó és sikerült elérniük, hogy Anglia jelentős részén egyszerűen nem léphettek fel. Persze maga a lemezcím is sok volt anno a briteknek: a bollocks szótól sokan berezeltek (ami kb. annyit tesz, hogy baromság – Ne foglalkozz a baromságokkal, itt a Sex Pistols!). Emiatt több lemezbolt félt árulni a lemezt, valamint több zenei lista sem merte leírni az albumcímet. Ennyi idő elteltével nem tudni, hogy ez vagy az eredetileg tervezett God Save Sex Pistols lett volna nagyobb botrány. A címet 1977 nyarán váltották le a második verzióra és még csak azt sem titkolták, hogy az akkor még lemez nélküli zenekar két rajongójától vették az ötletet, akik folyton ezt mondták egymásnak. A cím olyannyira sokkolta a rendszert, hogy a rendőrök sorra járták a lemezboltokat és egy törvényre hivatkozva, minden boltossal levetették a kirakatból a lemezt vagy az albumot népszerűsítő plakátokat. Egy lelkes lemezboltost Nottinghamben le is tartóztattak a rendőrök, miután mindig visszatette a kirakatba a borítót ábrázoló posztert. A Pistols mögött álló marketinggépezet pedig egy frappáns üzenettel válaszolt: “The album will last. The sleeve may not.” Vagyis az album megmarad. A tok nem biztos. Végül mindkettő megmaradt, csak a zenekar tűnt el.

A Sex Pistols egy tipikusan egylemezes zenekar. Erre lettek tervezve. Egy tökéletesen felépített brand, amelyet a botrányok tettek naggyá. Nagy részük előre megtervezett és kitalált volt.  Malcolm McLaren, a zenekar 2010-ben elhunyt menedzsere pedig egy zseni, aki tudta, hogy a zeneileg nem túl erős társaság csak akkor tudja az egész ország, majd az egész világ számára eljuttatni az üzenetét, ha felkavarják a port. És ez maradéktalanul sikerült is.

Az albumot négy kislemez előzte meg, ezek mindegyike szintén tökéletes adalék volt az indulatok felszítására:

  • Anarchy in the U.K. (1976. november 26.)
  • God Save the Queen (1977. május 27.)
  • Pretty Vacant (1977. július 1.)
  • Holidays in the Sun (1977. október 14.)

A lemez számos kiadást megélt az elmúlt 40 évben, talán túl sokat is, de hát a biznisz az biznisz, és a lemez kelendő. Hogy csak a legfontosabb újrakiadásokat említsük: 1996-ban érkezett az első dupla CD-s kiadás, ahol a második korongon a Spunk nevű bootleg immár hivatalos kiadványként kapott helyet. 1998-ban megjelent 5000 példányban rózsaszín vinyl lemezen jelent meg az album 5000 példányban. 2007-ben, a 30. évfordulóra érkezett az a kiadás, ami az eredeti francia verziót reprodukálta: az LP mellé ajándékba járt a Submission 7″-es, egyoldalas kislemez és egy poszter. A 35. évforduló szólt eddig a legnagyobbat: megjelent a Deluxe Edition 2CD-s kiadvány, az első korongon az összes B-oldalas dallal az album után, a második korongon egy teljes svéd koncertfelvétel, valamint egyéb koncertrészletek. A dupla CD tartalma megjelent 5000 példányban dupla vinyl lemezen is, de kiadtak egy díszdobozt is, amelyben 3CD (helyet kapott egy norvég koncertanyag is), DVD, 7″-es vinyl és egy 100 oldalas könyv is). A dupla vinyl megjelent egy citrom-pink színű kiadásban is. 2013-ban az eddigi legmagasabb digitális hangminőséget nyújtva érkezett meg a Blu-Ray Audio kiadás. 2014-ben piros vinyl lemez jelent meg. 2015-től pedig jöttek a Record Store Day-kiadványok: 2015-ben picture vinyl (1000 példányban), 2016-ban picture vinyl pink alapon (5000 példányban), illetve citromsárga vinyl lemezen, idén pedig a God Save the Sex Pistols című, az eredeti demókat tartalmazó album. A ma 40 éve megjelent kultikus lemez legújabb évfordulós kiadása december elsején érkezik és így fog kinézni:

Az új, négylemezes díszdoboz tartalma a következő lesz:

Disc 1: Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols!
1. Holidays In The Sun
2. Bodies
3. No Feelings
4. Liar
5. God Save The Queen
6. Problems
7. Seventeen
8. Anarchy In The UK
9. Submission
10. Pretty Vacant
11. New York
12. EMI

Disc 2: Studio Rarities / Dave Goodman Demos / Chris Thomas Demos & Outtakes
Studio Rarities & B Sides
1. No Feeling (B side of withdrawn God Save The Queen On A&M Records)
2. Did You No Wrong (B side of God Save The Queen)
3. No Fun (B side of Pretty Vacant)
4. Satellite (B side of Holidays In The Sun)
Dave Goodman Demos
5. New York (Demo Version)
6. Unlimited Edition (Demo Version of EMI)
7. Liar (Demo Version)
8. Pretty Vacant (Demo Version)
9. Problems (Demo Version)
10. No Future (Demo Version of God Save The Queen)
Chris Thomas Demos & Outtakes
11. Did You No Wrong (Alternative Vocal) 12. Seventeen (Alternative Vocal)
13. Satellite (Rough Mix)
14. Submission (Rough Mix)
15. Holidays In The Sun (Rough Mix)
16. EMI (Rough Mix)
17. Seventeen (Rough Mix)
18. Holidays In The Sun (Alternative Mix)
19. Body (Demo Version Of Bodies)
20. Submission (Alternative Mix)
21. Belson Was A Gas (Demo Version)

Disc 3: Trondheim –Live at Samfundet Club, Norway 1977
1. Anarchy in the U.K.
2. I Wanna Be Me
3. Seventeen
4. New York
5. EMI
6. No Fun
7. No Feelings
8. Problems
9. God Save the Queen
Live At Happy House, Stockholm, Sweden, 1977
10. Anarchy in the U.K.
11. I Wanna Be Me
12. Seventeen
13. New York
14. EMI
15. Submission
16. No Feelings
17. Problems
18. God Save the Queen
19. Pretty Vacant
20. No Fun

DVD
Riverboat Party – River Thames London 1977
1. Pretty Vacant
2. Anarchy in the U.K.
3. Problems
Happy House Stockholm – Sweden 1977
4. Anarchy in the U.K.
5. I Wanna Be Me
6. Seventeen
7. New York
8. Problems
9. No Fun
Winter Gardens – Penzance – Cornwall – 1977
10. Problems
11. No Fun
12. Anarchy in the U.K.
Promo Video
13. Good Save the Queen
14. Pretty Vacant
15. Holidays In The Sun
Radio 1 Rock On Interview
16. John And Sid Interview

A csomagban egy könyv is helyet kap majd. IDE kattintva rendelhető meg.