40 ÉVE JELENT MEG DAVID BOWIE TALÁN LEGJOBB LEMEZE

1977. október 14-én – épp ma 40 éve – jelent meg David Bowie ”Heroes” című nagylemeze. Ez volt Bowie 12. sorlemeze, egyben a Berlin Trilógia második darabja, a szintén 1977-ben megjelent Low folytatása.

Bármelyik Bowie-lemezre azt mondani, hogy talán a legjobb, igen veszélyes dolog. Már súrolja a The Beatles esetét, ahol szintén nem illik kiemelni egyet. A ”Heroes” azonban tényleg esélyes erre a címre a nagy életműből: igazán beérett a Brian Eno-féle kísérletezés, Tony Visconti is csúcsformában volt, ráadásul sokat segített az anyagnak, hogy ezt tényleg végig egy városban – nyilván Berlinben – készült, nem úgy, mint a trilógia nyitó és záró anyaga.

Maga a lemez a legtökéletesebb tükörképe a Hidegháború időszakának, ráadásul épp egy olyan városban készült, amelyben fizikailag is megjelent a kettészakadás. A város életét évtizedekig meghatározó fal nem is csoda, hogy ilyen erős inspirációs forrás volt, ugyanis Visconti szerint párszáz méterre voltak attól a nyugati oldalon, így a stúdióból folyamatosan látták azt.

A lemez címe is német inspirációval érkezett: Bowie rajongott a krautrock zenekarokért (a krautrock egy fura szóvicc-szerű kifejezés, amellyel a brit zenei újságírók illeték a német pszichedelikus rockot / kísérletező rockot játszó zenekarokat), főleg a Neu! nevű zenekarért. A Neu! akkori legfrissebb lemezén (Neu! ’75) szerepelt a Hero című dal, ez ihlette Bowie ”Heroes” című dalának témáját, amely végül a lemez címadó dala lett. Ez volt az első Bowie-lemez, amelyen feltűnt Robert Fripp, a King Crimson egyik gitárosa (érdekesség, hogy a Low és a ”Heroes” közös 1978-as turnéján az az Adrian Belew lett a turnégitáros, aki később a King Crimoson tagja is volt sok éven át, valamint a trilógia záródarabján (Lodger, 1979) is gitározott.

A lemez az RCA gondozásában jelent meg és a marketingkampány része volt az a mondat, amely nem csak, hogy meghatározó szólás lett Bowie-t illetően, de talán mai napig megállja a helyét: „There’s Old Wave. There’s New Wave. And there’s David Bowie…” (vagyis van old wave, van new wave és van David Bowie).

Szintén érdekes adalék, hogy Bowie 2013-ban, 10 év kihagyás után megelent lemeze (The Next Day) borítója és hátsó borítója tejes mértékben a ”Heroes” dizájnt kapta meg, amelyet aztán egy nagy fehér négyzettel spékeltek meg, a nem releváns szavakat (vagyis az előadó nevén kívül lényegében mindent) pedig áthúztak. Jonathan Barnbrook desingner szerint ez arra utalt, hogy a múltat el kell felejteni vagy el kell tüntetni. Az eredeti albumborító fotóját Masayoshi Sukita japán fotóművész készítette.

A “Heroes” videója:

A teljes “Heroes” album (1999-es remasztere):