NYÍLT LEVÉL SZIKORA RÓBERTNEK

Kedves Róbert!

Vallásos családból származom, ez egész eddigi életem során elkísért. El is fog. Nem szülői kényszerből konfirmáltam a tizenharmadik születésnapomon. Én akartam. Református városból származom, Hajdúnánáson az emberek többsége ezt a vallást gyakorolja. Ha gyakorolja. Bár már másik városban élek, ha csak tehetem, eljárok istentiszteletre a szülővárosom csodaszép templomába is. Sok dolog köt oda, például ott házasodtam két éve. Az sem valami trendkövetés miatt történt, feleségemmel úgy gondoltuk, hogy erre nekünk szükségünk van, vágytunk rá.

Könyvespolcainkon jól megférnek egymás mellett a vallásunkat érintő könyvek és a Marilyn Manson könyveim. Igen, több is van. De nem csak irományok díszítik a kollekciómat: közel 300 eredeti Manson-kiadványt gyűjtöttem össze az elmúlt 16 évben. 1999-ben, 12 évesen “talákoztam” vele először. Megjelenése valóban szokatlan (legalábbis nekem akkor az volt), de már akkor is sütött róla, hogy ennél sokkal több van a felszín alatt. Be is néztem hát oda. Ekkor még általános iskolás voltam, de már akkor sikerült ráeszmélni, hogy egy olyan művészt találtam magamnak, aki a maga eszközeivel meg mer fogalmazni olyan dolgokat, amelyeket a többség kerül. Mert kényelmetlen. Kényelmetlen beszélni a családok széthúzásáról, a családon belüli erőszakról, az egyházak (tisztelet a kivételeknek) beteges működéséről, manipulációjáról, perverzióiról. Bár akkor kevésbé hatott meg a világ (és főleg Észak-Amerika) masszív kritizálása, később azt is megértettem, hogy tükröt igenis tartani kell a társadalom felé. De nem ám görbét, hanem a legkristálytisztábbat!

Ezt teszi Brian Warner is, aki közel 30 éve Marilyn Manson név segítségével kritizálja azt, amit kritizálni kell. Sajnos volt mit, van mit és lesz is mit. De hát a művészek már csak ilyenek. Keseregnek, kárognak, panaszkodnak. Mint maga is. Csak a téma nem mindegy.

Istenhívő emberként igenis lehet értelmezni és értékelni Marilyn Manson művészi munkásságát és társadalomkritikáját, ugyanis dalai azt üzenik: ne hagyd, hogy megfélemlítsenek, ne hagyd, hogy elnyomjanak, ne hagyd, hogy mások irányítsák életed. Még egyházkritikáját sem nehéz elfogadni: akkor is fel lennék háborodva egyes egyházak viselkedésén, a gyerekeket megfélemlítő terrorszerű eszközein, ha nem ismerném főszereplőnket.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy Warner nem ördögimádó, soha nem is volt az. Létezik jónéhány zenekar, akik valóban azok (leginkább a skandináv országokhoz kötjük őket, de biztosan fellelhetőek mindenhol a világon). Értük érdemes lehet imádkozni, de azt is csak csendben. Egy Marilyn Manson-koncert kapcsán szervezett bármilyen ellenszerveződés (ami az imádkozást is beleértem) nemcsak, hogy teljesen fölösleges, de még félrevezető és megtévesztő. Megfélemlíthet embereket, ráadásul szánalmasan öncélú. Aki egy népszerű előadóművész Magyarországra érkezése kapcsán médiafigyelmet generál maga számára, az egyszerűen egy ingyenélő. Brian Warner – bár nemrég veszítette el édesapját -, köszi, jól van. Se érte, se azokért ne imádkozzon senki, aki elmegy megnézni egy koncertjét. Én személy szerint eddig három alkalommal voltam Manson-koncerten, a csütörtöki lesz a negyedik. Mindegyik csakis abban erősített meg, hogy ne adjam fel céljaimat, haladjak azon az úton, amelyet megtervezem és ebben a családomon kívül leginkább Isten támogatására, szeretetére számíthatok.

A Hajdúnánáson élő és tevékenykedő lelkipásztorom minden alkalommal hatalmas átéléssel és szeretettel idéz a Bibliából, amelyet kivétel nélkóül hosszas magyarázat követ. Élvezet hallgatni szavait, ahogy értelmet ad a néha nehezen érthető mondatoknak. Folyamatosan rájövök, hogy ezt a könyvet önállóan nem biztos, hogy a megfelelő módon tudnám értelmezni. Nem tudok még elég háttértörténetet. Valami hasonló a helyzet Marilyn Manson esetében is olyan szempontból, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, dalszövegeit, interjúit, írásait érdemes jól megrágni, mert sok esetben nagyon összetettek.

A pánikkeltés helyett azt javaslom Ön számára is, hogy akár a Biblia, akár Warner írásaiban mélyedjen el jobban és negatív érzelmeit, gyűlölködését mielőbb hagyja abba. Kapunk belőle eleget máshonnan és semmi szükségünk nincs rá.

Egyébként is: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” (Róm 8, 31)

Végül álljon itt egy interjúrészlet:

  • MM: Olyasvalamit próbálok mondani, ami végül is pozitív kicsengésű lesz. Sokan úgy látják, hogy ez negatív, de a srácok szerintem értenek, és észreveszik, hogy kiállok magamért. Ez segít rájönni arra, hogy nekik is ugyanezt kell tenniük a saját életükben.

  • Mit tesz a Marilyn Manson azért, hogy ez a világ jobb legyen?
  • MM: Ez valami olyasmi, amit az embereknek maguknak kell megcsinálniuk. Én csak azt szeretném elérni, hogy akarják ezt.

Ezt – ahogyan vallásunk valódi lényegét is – örömmel fogom elmagyarázni gyermekünknek. Ahogyan azt is, hogy mindig is voltak, vannak és lesznek, akik értelmetlen és ártó megfélelemlítéssel élnek olyan témák kapcsán, amelyek lehet, hogy épp őt is kritizálják. Okkal.

Reszegi László