YOKO ONO AZ IMAGINE TÁRSSZERZŐJE LETT

Az Imagine minden bizonnyal John Lennon legismertebb dala tízéves szólókarrierjéből. Az pedig már tény, hogy a legtöbb példányban eladott kislemeze. A második Lennon-album (amelynek a dal adta a címét is) 1971. szeptember 9-én jelent meg az Egyesült Államokban (hoppá, itt is visszaköszön a “number nine-number-nine”), majd október 8-án az Egyesült Királyságban.

Az Imagine a hetvenes évek himnusza, a békére vágyás örök dala, amely a mai napig minden tragédia után apró reménysugárként szólal meg bárki előadásában. Tegnap az Egyesült Államok Nemzeti Zenekiadóinak Szövetségének éves rendezvényén a dalt az évszázad dalának választották, majd lejátszottak egy 1980-ban rögzített Lennnon-hangfelvételt, amelyben a szerző azt mondta, hogy felesége, Yoko Ono is kreditet érdemelt volna, hiszen ő inspirálta a dalt, szinte közösen írták meg. Miután ez elhangzott, bejelentették, hogy hogy több, mint 45 év után hivatalosan is Lennon-Ono szerzeménnyé válik az Imagine. Ono a helyszínen elsírta magát, aki azért volt jelen, hogy fiával (Sean Lennon) átvegyék a dalnak megítélt címet. A gála végén Patti Smith és lánya (Jesse Smith) előadták a dalt.

Íme az Imagine videóklipje, amely 2016 decemberében került fel hivatalosan a YouTube-ra:

Apró érdekesség, hogy míg az Imagine kislemez szinte az egész világon megjelent 1971-ben, addig az Egyesült Királyságban 1975-ig várni kellett erre. Ott az akkor megjelent első Lennon-válogatáslemez, a Shaved Fish promóciója során került forgalomba a kislemez. Íme néhány borító, érdekes tanulmány, hogy a kiadó munkatársai mennyire eltérő vizuális szemlélettel közelítették meg a témát az egyes országokban:

Olaszország
Spanyolország
Portugália
Franciaország
Németország
Dánia
Norvégia
Svédország
Bolívia
Japán