ÚJRA MEGJELENIK A LOST HIGHWAY FILMZENÉJE

David Lynch elképesztően bizarr 1997-es filmje, a Lost Highway (Útvesztőben) nem csak a rendező munkája miatt vált kultikussá, hanem a hozzá készített filmzene miatt is. 1997 épp egy mélypont volt a vinyl számára, így sok akkori fontos megjelenéssel együtt ez a filmzene sem jelent meg lemezen, ezt próbálja most korrigálni egy újrakiadásokra szakosodott kiadó.

Lynch a filmzene összeállítására nem mást kért fel, mint a Nine Inch Nails-vezér Trent Reznort. Jobb embert nem is találhatott volna: lelkiviláguk nagyjából egyezik, zsenialitásuk hasonló mértékű és pont olyan korszakot éltek, amikor még nagyon nagyot akartak durrantani. Reznor akkoriban fejezte be a The Downward Spiral című NIN-csúcslemez őrülten hosszú turnéját, eközben összebarátkozott David Bowie-val, új lemezt készített Marilyn Manson számára (Antichrist Superstar, 1996) és persze kipróbálta magát filmzene összeállításában is (Natural Born Killers, 1994) és score írásában is (Quake, 1996).

Az eredmény lehengerlő lett. A nyilvánvaló barátok felkerültek a lemezre (David Bowie, Marilyn Manson), de olyan meglepő dolgokkal is találkozhatunk egy amerikai film amerikai producer által válogatott lemezén, mint a német Rammstein, akik az 1996-os filmzenei munkálatok idején még egyáltalán nem voltak ismertek Észak-Amerikában. A lemezen akadnak klasszikusabb pillanatok is – mármint Lynch világához mérten: új dalokkal rukkolt elő Angelo Badalamenti is (ő a Lynch zenéiért felelős jóbarát, leghíresebb munkája a Twin Peaks főcímdala és lényegében az egész filmzene). A végeredmény egy felkavaró, elsöprő erejű eklektikus lemez, amelyet Bowie I’m Deranged című, az 1995-ös Outside lemezéről kimásolt dala foglal keretbe két eltérő verzióval.

Ahogy már említésre került, a ’90-es évek második felében nagyon népszerűtlen volt a vinyl, így a filmzene csak CD-n és kazettán jelent meg. Ugyan 1999-ben a Simply Vinyl nevű kiadó kiadta az albumot dupla 12″-es fekete lemezen (SVLP 119), de az csak egy 500 példányos európai kiadás volt, ami azóta a NIN-gyűjtők nagy ereklyéje, amelynek átlag eladási ára 200 EUR, vagyis több, mint 60.000 Ft. Természetesen a hamisításra szakosodott cégek azonnal felfigyeltek a nagy igényre, így az utóbbi években elárasztották a piacot hamis, színes lemezekre nyomott Lost Highway vinyl kiadásokkal. Valószínűleg ez is lehet az oka annak, hogy most hivatalosan is újra megjelenik az album a Music on Vinyl nevű kiadó gondozásában (MOVATM 101). A MOV-ként is emlegetett cég számtalan, vinyl formátumban már csak nehezen beszerezhető kiadványt jelentet meg. Specialitásuk, hogy az első széria színes lemezeken jelenik meg (a szín mindig kapcsolódik a kiadványhoz) és sorszámot is kap. Amint ezek elfogynak, jönnek a fekete lemezek sorszám nélkül. A szintén Reznor neve által jegyzett Natural Born Killers filmzene például 2014-ben (az eredeti megjelenés 20. évfordulóján) jelent meg, az első 2000 példány vérvörös lemezeken jelent meg sorszámmal. A Lost Highway esetében a citromsárga szín lett kiválasztva, amely a borítón és a filmben is nagy hangsúlyt kapó közúti felezővonal színe.

Mindössze 2000 darab készül a színes verzióból.

A filmzene dallistája:

1. David Bowie: I’m Deranged
2. Trent Reznor: Videodrones; Questions
3. Nine Inch Nails: The Perfect Drug
4. Angelo Badalamenti: Red Bats with Teeth
5. Angelo Badalamenti: Haunting & Heartbreaking
6. The Smashing Pumpkins: Eye
7. Angelo Badalamenti: Dub Driving
8. Barry Adamson: Mr. Eddy’s Theme 1
9. Lou Reed: This Magic Moment
10. Barry Adamson: Mr. Eddy’s Theme 2
11. Angelo Badalamenti: Fred & Renee Make Love
12. Marilyn Manson: Apple of Sodom
13. Antonio Carlos Jobim: Insensatez
14. Barry Adamson: Something Wicked This Way Comes
15. Marilyn Manson: I Put a Spell On You
16. Angelo Badalamenti: Fats Revisited
17. Angelo Badalamenti: Fred’s World
18. Rammstein: Rammstein
19. Barry Adamson: Hollywood Sunset
20. Rammstein: Heirate Mich
21. Angelo Badalamenti: Police
22. Trent Reznor: Driver Down
23. David Bowie: I’m Deranged (Reprise)

Promóciós képeslapok és gyufák az 1997-es filmzene-megjelenéshez. Forrás: https://www.facebook.com/laszlo.reszegi.collector

A lemez 2016. november 7-én jelenik meg.