VALAMI ÖRÖKRE MEGVÁLTOZOTT – MA 25 ÉVE JELENT MEG A SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

A zenetörténelemben a kilencvenes évek első fele a Nirvana felemelkedéséről és gyors megszűnéséről szólt. A zenekar története korántsem abban az évtizedben kezdődött, de az biztos, hogy 1991-ig egy átlagosnál éppen csak jobb alternatív rockzenekar voltak. Majd jött Dave Grohl, jött a Sound City Studios, Butch Vig, Andy Wallace, a többi részt pedig már jól ismerjük. (A Nevermind lemezről hamarosan részletesen írunk majd annak 25. évfordulóján, 2016. szeptember 24-én.) A “Teen Spirit” a zenekar szemében csak egy dal volt a sok közül, nem is szánták első kislemeznek, ők az “In Bloom“-ban jobban hittek. Butch Vig hatására azonban máshogy döntöttek. Átnézzük a dal történetét a kerek évforduló alkalmából.

EZ A LEGJOBB TEEN SPIRIT-FELDOLGOZÁS, HALLGASD MEG!

1991. április 17. – OK Hotel, Seattle, WA

A dal élő debütálása. A belinkelt verzió két kamerakép összevágása során keletkezett, egy egykamerás verzió azonban megjelent hivatalosan is a With the Lights Out című (a cím a Teen Spirit egyik sorából van) díszdobozás kiadvány DVD mellékletén 2004 novemberében.

1991. május – Sound City Studios, Van Nuys, CA

A legendás stúdió, amelyben a Nevermind felvételei zajlottak. Dave Grohl 2013-ban filmet is készített a helyről és az ott megforduló emberekről.

1991. augusztus 17. – GMT Studios, Culver City, CA

A videóklip forgatási helyszíne. Délben kezdődött a forgatás és egészen éjfélig dolgoztak. A rendező Samuel Bayer volt, akinek ez volt az első rendezése. Szerinte azért nyerte el a megbízást, mert az általa leadott tesztanyag elég nyers és punk volt, semmi kereskedelmi érzet nem volt benne. Az első képen a forgatásra statisztákat toborzó flyer látható, amelyet 1991. augusztus 15-én, a legendás The Roxy klubban (Los Angeles, CA) adott koncert előtt és után osztogattak, majd másnap maga a zenekar is járta LA-t és itt-ott szétszórták. Szerencséjükre a forgatás híre eljutott a KXLU Rádióba is, ahol hírt adtak a lehetőségről. 17-én olyan sokan mentek el a forgatási helyínre, hogy több száz fiatalat el kellett küldeni.

A szórólap.
Anarchia-szimbólummal ellátott pom-pom lányok.
Samuel Bayer és Cobain a forgatás egyik szünetében.
Szintén a forgatási szünetben.

Bayer első munkája olyan híressé tette, hogy később számtalan klipet készített olyan előadóknak, mint például David Bowie, Green Day, Justin Timberlake, Marilyn Manson, a Metallica, The Rolling Stones, Lenny Kravitz vagy az Aerosmith. A lista korántsem teljes.

A híres videó:

1991. szeptember 10. 

Két héttel a Nevermind előtt világszerte megjelent a Smells Like Teen Spirit kislemez.

Az Egyesült Államokban 7″-es vinyl lemezen, kazettán és CD-n jelent meg, a CD-nek eltérő borítója van az összes többi kiadástól. Promóciós 12″-es vinyl lemezek ugyan készültek, de amerikai kereskedelmi kiadás nem létezik.

Az Egyesült Királyságban 7″-es vinyl lemez, kétféle 12″-es vinyl lemez (fekete és picture disc), valamint CD formátum jelent meg.

Európában országonként eltérő, így léteznek spanyol, francia, német és holland kiadások is több formátumban. Különlegesség a német 12″-es picture disc vinyl, amelyen eltérő artwork található, teljesen más, mint az angol picture disc.

Ausztráliában és Új-Zélandon csak CD-n és kazettán jelent meg a kislemez, Japánban pedig egyáltalán nem jelent meg. Ez volt az utolsó olyan Nirvana-kiadvány, amely nem jelent meg Japánban.

A kislemez 20. évfordulója két különleges verziót is hozott: Angliában a Universal készített egy 1000 darabos újranyomást az angol 7″-es kiadás mintájára, az Egyesült Államokban pedig piros 10″-es vinyl lemezen jelent meg újra a “Teen Spirit” 1700 példányban. Ez utóbbi különlegessége, hogy a Kurt Cobain Fender Mustang gitár vásárlói kapták meg ajándékba.

A 7″-es vinyl lemez borítója. Ez a legismertebb, ugyanis minden kazettakiadás, valamint a legtöbb CD verzió is ezzel a borítóval jelent meg.
Az amerikai CD kiadás borítója.
A német 12″-es picture disc borítója.

Maga a dal Cobain szerint semmi más, csak egy tipikus pop szerkezet és egyfajta Pixies-koppintás. A Pixies óriási hatással volt rá, ezt mindig is hangoztatta. Kim Deal és Kurt később szerepeltek is együtt a Melody Maker egyik 1993-as címlapján:

A dal nem sokkal a Sound City Studios-ba érkezés előtt íródott, valamikor az első élő eladás előtti hetekben. Az alap riffet Kurt szerezte, de az Krist Novoselic szerint nevetséges volt. Végül Kurt erőltette a dolgot és egy próba alkalmával órákig játszották a dal alapját. Ekkora már mindenkinek tetszett valamennyire, ráadásul mind Dave, mind Krist hozzátett saját ötleteket, ami miatt ez a dal közös szerzeménynek számít (lyrics: Cobain, music: Nirvana), ami viszonylag ritka volt a zenekar életében.

A legelső nem koncerten rögzített verzió egy boombox készülékkel készüt egy próba során:

Ez 2004-ben jelent meg először a már említett With the Lights Out díszdoboz egyik lemezén, majd 2005-ben, a doboz legjobb felvételeit összefoglaló Sliver: The Best of the Box kiadványra ismét felkerült.

A Teen Spirit tehát egy rövid utat tett meg 1991 tavasza és ősze között, majd hirtelen rohamtempóra váltott és az egész világon a listák élére került. Kurt Cobain számára ez már ’91 decemberében is terhes volt, bár akkor még inkább mókás eszközökkel operált:

1992 januárjára a dal végleg lesöpört minden mást a listákról, még Michael Jackson “Black or White” című slágerét is. A zenekar elkezdte unni, hogy ezzel a dallal azonosítják őket, így egy idő után nem volt kedvük azt játszani. 1992 februárjában már tervezték a következő kislemezt (“Come as You are“) és annak videóját, amitől egy kis fellélegzést vártak, valamint a divatrajongók eltávolodását. Amint tudjuk, ez nem igazán sikerült nekik, ugyanis a Nevermind mind a négy kislemeze (és azok videói) hatalmas siker lett.

A Nirvana utolsó angliai fellépésén, a 1992-es Reading Fesztiválon azért elővette a dalt és még egy kis fricskát is hozzátettek:

Elkezdik játszani a BostonMore Than a Feeling” című dalát, majd átcsapnak a “Teen Spirit“-be, ami tényleg hasonlít egy kicsit az előzőre. Teszik ezt mindazért, mert megvádolták őket, hogy innen van a dal alapja. Pedig szegény megmondta, hogy a Pixies-t próbálta lemásolni…

A dal legnagyobb ereje azonban mégsem a zenében rejlik, sőt még a szövegben sem kell keresni: az energia az, ami azzá tette, ami azóta is. Egy egész generáció érezte azt, hogy ebben a dalban benne van minden érzelem, indulat és feszültség, ami az ő akkori életüket jellemezte. Így lett a dal egy korszak jelképe, egy generáció himnusza. Azt se felejtsük el, hogy ez a dal (és videó) volt az első, amit rotációban játszott az MTV nappal (!), s ezzel ledöntötte a falat a mainstream és az underground között. 25 éve, 1991 őszén valami örökre megváltozott.