MA 30 ÉVE VOLT A QUEEN BUDAPESTI KONCERTJE

A Queen Budapesten.

Szinte túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Magyarország egyik legfontosabb, legnagyobb szabású könnyűzenei eseményéről beszélünk. Persze, járt már nálunk a The Rolling Stones, Paul McCartney, Johnny Cash és még sorolhatnánk, de nem úgy és nem akkor. A Queen esete semmihez sem hasonlítható. Egyrészt, mert pályájuk csúcsán érkeztek a magyar fővárosba, másrészt egy olyan korszakban, amikor ha már gyengült is a politikai szigor, még kilátástalannak tűnt az, ami pár év múlva bekövetkezett: a rendszerváltás. A brit zenekar nem kötött kompromisszumokat. Szárnyas hajón vonultak be Budapestre, beszóltak a rendszernek, luxuskörülményeket igényeltek, eszement költésekről lehetett hallani. Cserébe egy olyan előadást kapott az ország. amely már 30 év távlatából is történelmi eseménynek számít.

A méregdrága jegy egy példánya

Akkor még senki (még a zenekar sem) tudta, hogy ez lesz az utolsó igazi Queen-turné. A The Magic Tour 1986. június 7-én indult Stockholmban és augusztus 9-én ért véget az angol Knebworth Fesztiválon. A zenekar a nagyobb és fontosabbnak ítélt városokban dupla koncerteket szervezett (Leiden, München, Zürich, London (Wembley), Bécs és Budapest), ezek közül egyedül a budapesti duplázás nem valósult meg. Okai ismeretlenek. Az eredetileg tervezett június 25-ei koncertet áttették június 27-re, a június 26-ait pedig törölték. Persze ha csak egy kicsit is belegondolunk, az eszement jegyárak miatt lehet, hogy a második este félház sem lett volna, így jobbnak látták egy nagy, gigantikus teltház megvalósítását.

A Queen zenekar, a stáb és a magyar kísérők hajóznak a Dunán
A Queen zenekar, a stáb és a magyar kísérők hajóznak a Dunán

Magáról a koncertről fölösleges leírni azt, amit már oly sokan leírtak. Aki ott volt, annak meg pláne. Aki nem volt ott, az is százszor hallotta már a Tavasz szél előadását, az Elvis és Little Richard feldolgozásokat vagy I Want to Break Free-t, ami különös jelentőséggel bírt akkor a vasfüggöny mögött. Ahogyan azt sokan leírták már, egy kész csoda, hogy ez a koncert megvalósulhatott. De nem ám csak megvalósult, örök nyomot hagyott maga után, miután az akkori csúcstechnológiával rögzítésre került minden mozzanat: Szentendre, belvárosi hajózás, pálinkázás, szállodai jelenetek és persze maga az ominózus előadás is. A koncertfelvétel a mozikasszákat is megtömte, később megjelent VHS-en is, majd sok évvel később, 2012-ben maga a zenekar is megjelentette DVD-n és Blu-ray lemezen digitálisan felújítva Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest címen. A kiadvány (különösen a Blu-ray) maga egy csoda, tele soha nem látott jelenetekkel, színpad mögötti eseményekkel, ráadásul mindezt olyan kép- és hangminőségben, amelyet a mai felvételek nagy része sem tud visszaadni. Beszerzése – a kerek évforduló kapcsán – erősen ajánlott.