ROADOK FALA AVATÁS – MAGYAR ROCKHÍRESSÉGEK CSARNOKA

Budapesten, az angyalföldi RAM Colosseumban található Rock Múzeumban a zenészlegendák „kincsei” között nemrég helyet kaptak technikusaik is. Juhász Peti a „Roadok Fala” avatásán járt.

P3160225v

Zenét mondhatjuk, mindenki hallgat. Ezen belül persze jó néhány stílus létezik, de maradjunk a rocknál. Mivel ahhoz hogy ezt az irányzatot művelni lehessen (a többihez is), kellenek zenészek és amit kevesebben tudnak,  azok kiszolgálói, az un. „roadok”, amit szépen technikusnak mondunk. Ők a láthatatlan emberek, mert nélkülük nincs produkció. Hangosítás, világítás, szállítás, pakolás, szervezés és számos egyéb dolog. A tapsot és az elismerést nagyrészt mégis a zenekar zsebeli be, mert a közönség velük kerül kontaktusba a koncerten, fellépésen. Akkor miért is csinálják a roadok? Megszállottságból és zeneszeretetből. Ők is értenek a zenéléshez, de mégsem lettek zenészek, viszont ugyanolyan jó érzés látni a sikert, amihez hozzájárultak munkájukkal.

P3160221v

Budapesten, az angyalföldi RAM Colosseumban van hazánk egyetlen Rock Múzeuma, a Magyar Rockhírességek Csarnokában, ahol számos hazai legenda hangszere, képe, egykori fellépő ruhája és jó néhány érdekesség található a beat korszaktól napjainkig. A múzeum vezetése egyesület formájában működve, hosszas előkészítő munka után hozzájárult ahhoz, hogy a zenészlegendák „kincsei” között helyet kapjanak azok segítői is, a technikusaik is. Az előkészítés az MPRT – Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság szervezésében Takács László (Taki) kezdeményezésére, majd Tollár Endre – Béni és Gyuris László – Bütyök utánajárásának köszönhetően valósult meg idén március 16-án. Ekkor avatták fel a „Roadok Falát”, amin 47 olyan technikus képe látható, akiket méltán elismer a zenész szakma is. Hogy miért éppen Ők?  Mert személyes hozzájárulás és rengeteg egyeztetés után rájuk esett a szavazás. Sajnos vannak köztük posthumus elismertek is. A jeles, mondhatni rendhagyó alkalomra meghívót kapott a szakma, persze aki éppen nem dolgozott, az el is jött. Rövid beszédek után, amit a Csarnok vezetői Kelemen András György és Tollár Béni, valamint Rozsonits Tamás rock újságíró, ex-Moby Dick dobos tartott, megtörtént a ceremónia és kötetlen beszélgetés keretében ment a sztorizgatás, rég nem volt találkozások történtek meg újra némi trakta mellett..Aki nem volt jelen, vagy nem járt még itt, annak  viszont javaslom, ha teheti, látogasson el a RAM Colosseum Magyar Rockhírességek Csarnokába és nézzen körül, érdemes! Bővebben: http://www.rockcsarnok.hu/

Juhász Peti