Are You Ready Now? – Interjú a The Pontiac zenekarral

A The Pontiac 2017. márciusában alakult, Nagy Barni és Kiss Peti ötletei nyomán. Hasonló zenei ízlésük, és humoruk hozta össze őket. Később megismerkedtek a dobossal, Süli Tomival,illetve Zákányi Benedek basszusgitáros pedig már Petivel korábban is játszott együtt. A dalaik témái az életből vettek, hétfőkről, nőkről, emlékekről szólnak.
A zenekar 2017 őszén jelentette meg első lemezét, a Morning Rain című EP-t, amit 2019. májusában egy nagylemez, az Are You Ready Now? követ. A felvételek megörökítéséből készült a Who című videóklip, amely – a lemez egyik beharangozójaként – március 17-én debütált, és már elérhető a zenekar youtube csatornáján. Barnival és Petivel kiveséztük az új albumot, szó volt tehetségkutatókról, a május 31-ei lemezbemutatóról és mentorukról, Füstös Bálintról (Margaret Island) is. Ha meghallgatnád az eredeti interjút, akkor a cikk végén megtalálod a linket!

Úgy tudom, hogy kettőtökhöz köthető a zenekar alapítása. Meséljetek arról kicsit, hogy hogy találkoztatok és miként állt össze a zenekar?

Barni: A Kőbányai Zenei Stúdióban voltunk évfolyamtársak, majd össze is kerültünk egy osztályba. Először utáltuk egymást, aztán nagyon jó barátok lettünk. (nevet)

Peti: Csak én utáltam őt.

Barni: Igen! (nevet) Eleinte kocsmákban kezdtünk el együtt zenélni, meg a szokásos köröket megjártuk. Utána pedig együtt írtunk dalokat. Ezt megelőzte egy korábbi formáció is, amit nem neveztünk zenekarnak, mert egy próbánk volt és az úgy nem is működött. Nekem el is ment a kedvem, de Peti noszogatott, hogy csináljuk már. Utána találtuk meg a másik két figurát, akikkel már 1-2 éve együtt vagyunk. Süli Tomi dobol és Zákányi Benedek basszusgitározik a The Pontiacban.

Térjünk át egy kicsit a zenekar nevére. Én próbáltam lefordítani, de nem jártam sikerrel.

Barni: Szerintem nincs különösebb jelentése. Azt tudom, hogy ez egy autómárka és egy indián törzs is. De mi nem ezért választottuk ezt a nevet, hanem amikor gondolkodtunk mi legyen a nevünk épp egy kocsmában ültünk. Nekem van egy kedvenc előadóm, Tom Waits. Tudtam, hogy neki nagyon jó dalcímei vannak és mikor nézegettem a címeket ez szembejött. Ez igazából nem is egy dal, hanem inkább egy hangfelvétel. Úgyhogy ez alapján választottuk a The Pontiac nevet.

Ha stílusban be kellene határolni a zenekart, akkor hogyan határoznátok meg?

Peti: Nagyon sokféle stílusból táplálkozik szerintem a zenekar. Egy szóval rock zenének mondanám, de  vannak benne bluesos dologok és populáris elemek is. Aki meghallgatja a lemezt metálos hangzást is felfedezhet benne, de nyilván a rockzene, ami az egészet körbe öleli.

2017-ben alakult a zenekarotok és akkor máris egy EP-vel jelentkeztetek. Május 3-án azonban megjelent az első nagylemezetek az „Are You Ready Now?”. Mit kell tudni az albumról?

Peti: 9 dalt tartalmaz és úgy gondoljuk, hogy ez a lemez a kislemez utáni időszakot nagyon jól összefoglalja mind stílusilag, mind szövegekben. A mi fejlődésünket is mutatja emberileg, zeneileg és közösségileg is. A lemez egyébként a GrapefruitMoon Records gondozásában jelent meg.

Az Are You Ready Now? címet kétféleképpen érthetjük. Egyrészt kérdés az emberek felé, hogy készen álltok-e a zenénkre, a másrészt pedig nekünk szól, hogy készen állunk-e robbanni.

Vesézzük ki kicsit a dalokat egyessével:

1.Fly

Barni: Az első dal a Fly, ami körülbelül egy héttel a stúdiózás előtt lett kész. A szöveg próba előtt pánikszerűen, szerintem 2,5 perc alatt íródott meg. Nem hittem el, hogy megint egy olyan próba jön, amikor nem tudok rendes szöveget énekelni, hanem mindig csak halandzsázok, úgyhogy leültem és gyorsan megírtam. Jólesett leírni és csak kigurult belőlem. Én nagyon szeretem ezt a dalt és szerintünk az egyik legerősebb a lemezen.

2.Who

Peti: A második a Who című dal. Viszonylag régen íródott, kb. akkor, amikor az első EP dalai íródtak. Az első verzió nagyon más volt, mint a mostani formája. De végül ehhez készült az első klip is a lemezről. A szöveget kivételesen én írtam. Kicsit sötétebb dolgokról szól, de az egyik kedvencem igazából. Már akkor azt mondtuk, hogy ebből klipet kell csinálni és mindenképp még a lemez előtt jelentessük meg, mert mindenki nagyon kötődött a dalhoz.

3.Tyler

Barni: Peti küldött egy témát, ami mindenkinek tetszett és a következő próbán pedig már megszületett a dal. Klasszikus története van: Négyen egyszerre egy próbateremben hangos hangszerekkel összeraktuk amink van. Ez egy egyszerű rockdal, amiről fesztivál ugrik be, meg a nyár, hogy izzadunk, de nagyon szorosan fogjuk a gitárt, közben elszakad a húr, melegem van a bőrdzsekiben, de jól nézek ki benne. Azért lett Tyler egyébként, mert a gitáros, Tyler Bryant inspirálta a dalíráskor Petit és így mentette el először és ez maradt a végén.

4.Stand up

Barni: Ez is egy régebbi dal és komolyabb hangvételű szövegben. Egy családi drámámnak a témáját dolgozza fel. De jól alakult, mert ez a szedd össze magad érzés és állj föl és nézz szembe a sátánnal üzenet átment annak, akinek ez íródott, mert talpra állt és működött. Nagyon szeretném egyszer akusztikus gitáron játszani koncerten!

5.Daybreak

Peti: Ezt a dalt Barni egyedül gitározza és énekli, ő is írta. Általában olyan szövegeket írunk, amibe mindenki, még zenekaron belül is bele láthat más sztorit, amivel tud azonosulni. Így maga a sztorija megosztó, hogy ki mit gondol bele zenekaron belül is.

6.Home

Barni: Elfogott az az érzés, hogy milyen kicsi vagyok itt Budapesten, mert egyikünk sem pesti. Én ceglédi vagyok, Peti meg balatonkeresztúri, Süli Tomi a Felvidékről jött Szőgyénből, Benedek pedig Marcaliból, ami Balatonkeresztúrtól egy 20 perce van.

Peti: Mi onnan ismertük már régebbről egymást.

Peti: Mindenki úgy kötődik a dalhoz, hogy tök jó Budapesten lenni, de az otthon az mindenkinek máshol van, ami kicsit nyugisabb. Sokszor visszamennénk oda.

7.I’m not broken

Barni: Nagyon feszült időszakom volt, amikor a szöveg lett. Azt éreztem, hogy szét akarok tépni mindent és nem érdekel semmi. Ez zeneileg is érződik benne.

Peti: Nekem az egyik kedvencem. Amikor koncerten játszuk, akkor a zenekarban is látszódik ez az erő. Nagyot szokott szólni!

8.Funky

Barni: Ez a dal ugyanolyan cipőben járt, mint a Tyler, hogy ennek se volt rendes címe. A legrégebbi dal egyébként, még 2017-ben íródott, még mielőtt kijött volna az első EP. Röviden ez egy jó kis bulis szám.

9.Tracing

Barni: Peti említette ezt a metálos hangzást, ami ennél érződik leginkább. Ennek is nagyon sok verziója volt. Először egyedül egy akusztikus gitáron játszottam és egy nagyon gyors country dal volt. Utána lett belőle egy szomorúbb akusztikus dal, végül pedig bluseos hangzást kapott, amiben a gitár nagyon torz.

A lemez ugyan már megjelent, de május 31-én a Robotban lesz az ingyenes lemezbemutató koncertetek.

Barni: Igen, a Goodbye Darjeelinɡ együttes lesz az előzenekarunk, akikkel a Hangfoglaló Programon keresztül ismerkedtünk meg, mert ők is támogatottak.

Peti: Az a stílus, amit ők képviselnek, meg amit mi egy nagyon jó ívet fog adni az estének, illetve a hallgatóságnak is.

Régebbi dalok is felcsendülnek majd?

Barni: Minden koncerten játszunk néhány feldolgozást is, amik nagyon kedves dalok nekünk pl. Sun is shining down, ami egy amerikai singer-songwriternek a dala vagy a Don’t Let Me Down a The Beatlestől. Olyan jó másfél két órás bulit tervezünk.

Mi lenne az a három dal, amit mindenképp ajánlanátok annak, aki még nem hallotta a dalaitokat?

Barni: Tyler, Fly és a Home.

Füstös Bálint (Margaret Island) a mentorotok a Hangfoglaló programon keresztül. Ismertétek egymást már korábban is?

Barni: Még a Papaver Cousins-szal játszottunk a Margaret Island előtt ősszel és ott beszéltem Bálinttal, aki gratulált a meghallgatáshoz. Mondtam neki, hogy tök jó lenne,ha együtt tudnánk dolgozni. Nagyon szeretjük, ahogy gitározik, amit képvisel és amilyen maga a srác.

Rengeteg tehetségkutató van mostanában, ráadásul beszéltük, hogy a Fülesbagolyon ti is indultatok. Mennyire látjátok hasznát ezeknek?

Peti: Én mindenkinek tanácsolom, aki zenekarozik, hogy minimum egyszer egy ilyen tehetségkutatón próbálja ki magát. Már eleve csapatépítésnek is nagyon jó. Másrészről olyan szituációkba rakja bele a zenekart, amire nem lehet felkészülni: pl. nagyon rövid átállás van és zsűri előtt kell játszani. De szerintem ez nagyon jól hasznosítható, amikor akár klubbozni megy el a zenekar vagy fesztiválra, mert akkor már nem az van, hogy esetleg fél a közönségtől, mivel már benne volt egy olyan szituációban, amikor értékelték a zenekart. Levesz az ember válláról egy terhet, amikor ilyeneken átmegy, meg jó buli.

A teljes lemez itt elérhető:

Ha inkább hallgatnád, mint mint olvasnád, az Első Pesti Egyetemi Rádió, az Eper Rádió oldalán megtehetitek.

Fotók: The Pontiac FB