Édes irónia & rock zene a Honeybeast tálalásában

A HoneyBeast adott koncertet március 22-én pénteken, a fővárosi Barba Negra Music Clubban. Az alternatív rockot, és pop-rockot játszó zenekar énekesnője, Tarján Zsófi, egy nagyon izgalmas, tekintélyt parancsoló, fekete és ezüst ruhában lépett a színpadra.

A koncerten a „Legnagyobb hős”, a „Bódottá”, a „Súlytalan” és az „Élet a Marson” című nagylemezükről is felcsendültek dalok a koncerten. Nem maradhatott el a „Legnagyobb hős”, a „Maradok”, a „Bódottá”, az „Egyedül”, a „Gyönyörűm”, a tavaly megjelent új albumról a „A Legkedvesebb tévedésem”, a „Holnapután”, az „Élet a Marson”, valamint az „Idevaló” is elhangzott. Utóbbihoz nemrégiben egy klipet is készített a zenekar.

Amint elkezdődött a koncert, Zsófi  egy hosszú, fekete ruhában lépett be a színpadra, lassú, kimért lépésekkel közeledett a mikrofonjához. A megjelenése szigorú volt és fenséges, akárcsak egy istennőé. Aztán elindult a buli, és elkezdett énekelni. Abban a pillanatban átváltott, és együtt rezgett a közönség eksztázisával. Mozgatta őket. Leguggolt velük, aztán felszökkentek, énekeltette őket és egy pillanatra sem hagyta abba a mozgást. Igazi művész, és igazi energiabomba.

Az énekesnőnek olyan különleges látásmódja és szemlélete van, melyet csak nagyon kevesek kapnak a sorstól ajándékba.  Amellett, hogy profi jazz-énekes, énekelt már death metál zenekarban, és a rap zene sem áll távol tőle. Mindemellett zongorázik, dalokat ír, fest, sőt még a fellépőruháit is ő maga tervezi meg.

A lágyan, nőiesen, odamondós szövegek engem már régen megfogtak. Magam sem gondoltam volna, hogy a koncerten ezeket a dalszövegeket hangosan énekelni, elképesztő felszabadító érzés. Itt megteheted, hogy kimondod, ami benned van, mert te is csak egy ember vagy a koncerten, egy a tömegből, aki élvezi a zenét, egy teljesen más környezetben, mint a hétköznapi élete. Éppen ezért egy pillanat alatt flow állapotba kerül az ember, és már lüktet is, és kimondja, ami belül olyan sokáig marcangolta a lelkét. Én magam is ezt éreztem, és talán valami hasonlót láttam a többi ember arcán is. Azért gondolom, hogy így volt, mert még soha ennyi csukott szemmel, átéléssel éneklő embert nem láttam, egyetlenegy koncerten sem. Olyan embereket, akik nem kifelé akarnak hangosak lenni, hanem belül akarnak megkönnyebbülni, és átélni a pillanatot. Igazán különleges élmény volt végignézni az arcokon és csak figyelni, hogy vajon mit élhetnek át az emberek éneklés közben. Magukban.

Legalább ilyen izgalmas volt figyelni a zenekar művészeit játék közben, és bele–bele feledkezni hol a giár riffekbe (Bencsik-Kovács Zoltán, Tatár Árpád), hol a basszusgitár hangjaiba (Lázár Tibor), hol a dob témákba (Kovács Tamás), hol pedig a zongora (Kővágó Zsolt) lágy dallamaiba.

A HoneyBeast már a fesztivál szezonra készül, ami több dalban is megjelent a koncert alatt. Egy-két nótát ugyanis egy kicsit áthangszereltek, hogy még nagyobb élmény legyen majd a fesztiválok nyári hőségében bulizni rá. A nyári fesztiválozós bulik előtt azonban vár még egy különlegesség a HoneyBeast kedvelői számára. Idén ugyanis egy nagyon különleges koncertsorozatot hirdetett meg a zenekar „Legyen tánc” címmel, melynek az utolsó állomását még el lehet csípni. A koncerten a dalok segítségével egy valós, mai történet bontakozik ki, mely a zenekartól megszokott iróniával reflektál a mai kor kibogozhatatlan és néha teljesen érthetetlennek tűnő zagyvaságaira. A tánckoreográfia a Szegedi Kortárs Balett táncosainak előadásában ezt a sztorit teszi majd még inkább átélhetőbbé és katartikusabbá. A turné februárban kezdődött, és egészen áprilisig tart. Az előadás utoljára Kaposváron látható, április 6-án, így aki lemaradt róla, de szeretné megnézni, mindenképp éljen az utolsó lehetőséggel.

A koncertről készült videót ITT nézheted meg!

Fotók: Suri Andi