Hangulatjelentés a nemzetközi színtérről – a HOTS idei éve

2018-ban a magyar könnyűzenei export sikeres évet zárhatott: az elmúlt 12 hónapban 113 zenekar adhatott összesen 654 koncertet a világ 41 országában – és ez csak a támogatott produkciók száma –, és az idei év is hasonlóan sűrűnek ígérkezik a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes), a könnyűzenei exportiroda jóvoltából.

Az év első igazán kiemelkedő nemzetközi megjelenése, a hollandiai Eurosonic kifejezetten gyümölcsöző volt a kiválasztott négy magyar zenekar számára. Babé Silát, azaz Stahl Barbarát koncertje előtt már az r’n’b királynőjeként ünnepelte a Highsnobiety, az Apey & the Pea pedig tavaszi, háromhetes Európa-turnéja előtt mutathatta meg magát szakmai környezetben is. Áron András szólóprojektjének koncertjére nem lehetett beférni, Antonia Vairól pedig rajongó sorok jelentek meg holland újságokban. A négy zenekar összesen hét koncertet adott az idén egyébként cseh-szlovák fókuszú eseményen, ami szintén rekordnak tekinthető.

Január második felében a szlovén MENT-en a Papaver Cousins képviselte Magyarországot, teltházas koncerten: az unokatestvérek által alapított zenekar az elmúlt másfél évben megjárta Koreát, Angliát és Svájcot is, a frontember, Szendrey-Nagy Olivér pedig az utóbbi hónapokban a VAN filmzenekar élén is új rajongókra tehetett szert.

A következő hónapokban tizenegy nemzetközi eseményen lesz garantáltan magyar zenekar: Austinban, a South By Southwesten (SXSW) a Bohemian Betyars, a bukaresti Mastering the Music Businessen a Belau, az észtországi Tallinn Music Weeken az Apey & the Pea, a poznani Spring Breaken a Belau, a The Devil’s Trade és Jónás Vera képviselik majd a magyar könnyűzenét a hivatalos showcase program részeként.

A brémai jazzahead!-en – ahol korábban Harcsa Veronikát és Gyémánt Bálintot is felfedezték – közös magyar stand áll majd a kurrens itthoni megjelenések, és a BMC katalógusának szentelve.  A pozsonyi Sharpe Festivalra egy tizenhét fős ifjú delegáció utazik majd,  akik a zeneiparral szeretnének foglalkozni a jövőben. A világ legnagyobb dalszerző-vásárán, az ASCAP Expón az Artisjus és a Hangfoglaló Program jóvoltából Nagy Eszter (Myra Monoka), Kedves Péter (Belau) és Várallyay Petra vesznek majd részt. Anglia legnagyobb zeneipari fesztiválján, a Liverpool Sound City-n pedig a Papaver Cousins tavalyi sikere után a Jónás Vera Experiment léphet majd fel magyar előadóként. Ahogy pedig tavaly a Dope Calypso első magyar zenekarként léphetett fel a Primaverán, úgy idén is várjuk Európa egyik legfontosabb fesztiváljának bejelentését, ezúttal már legalább két magyar fellépővel.

HOTS, és persze a Hangfoglaló Program számára is kiemelt fontosságot élvez a szerzők képzése: a program saját nemzetközi mentortábora, az Outbreakers’ Lab (OBL) 2019. augusztusában kerül megrendezésre harmadik alkalommal, ezúttal Szigligeten, és az eseményre március 15-ig várjuk olyan dalszerzők jelentkezését a gigmit.com felületén, akik nemzetközi szaktekintélyektől szeretnének tanulni.