Eurosonic Noorderslag – a HOTS Groningenben kezdi az évet

Az Eurosonic a zeneipar és a showcase fesztiválok éves naptárában egyaránt a nyitó rendezvénynek számít. Nagy büszkeség, hogy 2019-ben négy magyar tehetséges előadó is képviseli hazánkat Groningenben: az Apey & The Pea, Antonia Vai, Babé Sila és Apey is koncertezik az Eurosonicon.

A Holland Magyar Nagykövetség és a Mank Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával 2019-ben négy előadó is képviseli hazánkat az Eurosonic Noorderslag-on Groningenben. Mutatjuk kivel hol és mikor lehet majd találkozni.

Babé Sila


A 2015-ös évben még Stahl Barbara néven támogatott előadó mára már rutinosnak számít a nemzetközi színtéren. Az előző években játszhatott a Waves Viennán, a c/o popon, és első magyarként a MusikMessén koncertezett. Éppen a héten cikkezett róla a Highsnobiety, az írásban Hungarian Queen of R&B-ként hivatkoznak rá. Zenéjében a klasszikus r’n’b és soul-blues elemeket vegyíti az elektronikával. Több interjúban elmondta, hogy külföldi karrierjét igyekszik minél tudatosabban építeni – ezért döntött a névváltás mellett is. Egy évvel a bemutatkozó albuma után, 2017-ben kiadott legújabb lemeze különleges, mélyen személyes hangvételű anyag lett, és meghozta az énekesnő első Fonogram-jelölését is, valamint első New York-i fellépéseit is. Az Eurosonicra a c/o pop-os fellépése után kapott felkérést.

A fesztiválon a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:
01.17. 17:15 OOST
01.18. 20:00 Huize Maas

Apey


Áron Andris szólóprodukciója a 2016-os évadban került a támogatott induló előadók közé. Az előző évben a nemzetközi turnépályázat jóvoltából a holland Tim Vantol vendégeként turnézhatott Németországban, megjárta a MENT-et, SpringBreaket, és a Lollapalooza Berlint is.
Apey autodidakta művészként már tizenöt éve a hazai rock-metál underground állandó szereplője, számos neves zenekarban megfordult. 2007-2008-ban írta első saját számait, azóta működik az Apey szólóprojekt. Az utóbbi években önálló koncertekkel jelentkezett országszerte, több fesztiválon is találkozhatott vele a közönség (Művészetek Völgye, Colorado Fesztivál). Zenéjének ihletforrásai a klasszikus zene, az amerikai népzene, de merít a folk-akusztikus műfajokból, Bob Dylan életművéből és a 90-es évek poprockjából is. Foxes című 2016-os bemutatkozó lemeze után egy évvel a Stranger című albummal elmélyítette helyét a hazai zenei színtéren zenekara mellett szóló-előadóként is.

A fesztiválon a következő helyszínen és időpontban lesz látható:
01.17. 20:00 USVA

Antonia Vai


Antonia Vai szintén a 2016-os év induló előadói pályázat támogatottja. Bemutatkozhatott már a SpringBreaken és a Waves Viennán. Sikeres turnét zárt Dél-Amerikában Phonique-kal, és az együttműködés folyományaként idén tavasszal az Eurosonic után Chilébe utazik az újabb közös turné kedvéért.
A svéd-magyar énekes-dalszerző Antonia Vai 2013-ban költözött Svédországból Magyarországra, gyerekkora óta ír dalszövegeket, szívügye a zene. A stílus, amelyben alkot, a hangulatától függ: a lényeg, hogy minden a szöveg, a történetmesélés köré épül. Kicsit soulos, kicsit popos, kicsit folkos, bohém produkció az övé. Magyarországra inspirálódni jött, de ami itt elindult, az egész életét megváltoztatta.

Az Eurosonicon a következő helyszíneken találkozhatunk vele:
01.17. 00:15 Doopsgezinde Kerk
01.17. 18:15 OOST

Apey & The Pea


Az Apey & The Pea a Nagy-Szín-Pad szakmai díjaként, az EBU jóvoltából jutott ki az Eurosonicra, első körös bejelentettként. Korábban két nagyobb európai turnéjuk volt, a harmadikat 2019 tavaszára az Ektomorffal közösen január elején jelentették be: együtt koncerteznek Németországban, Svájcban, Ausztriában és Olaszországban is.
Az Apey & The Pea 2008 végén alakult Budapesten. Az agresszív és látványos élő előadásmód, illetve a nehézfém súlyú gitár riffek, a klasszikus metál szellem teszik lehetővé, hogy egy lenyűgöző, intenzív, nem szokványos koncert élménnyel távozzon a közönség. Az Apey & the Pea 2017 szeptemberében jött ki legújabb, immáron harmadik anyagával, a HEX-szel. 2018-ban megnyerték a Nagy-Szín-Padot, aminek következtében újabb lehetőségek nyíltak meg a zenekar előtt.

Az Eurosonicos koncertjük időpontja:
01.19. 00:30 Grand Theatre, main