Ismét célba veszik az Eurovíziót a Hangfoglalósok

A korábbi évekhez hasonlóan számos, Hangfoglaló Program által támogatott zenekar száll versenybe azért, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán képviselhesse hazánkat. Nyolcadik éve dönt ugyanis az MTVA A Dal című műsorán keresztül a szakmai zsűri és a közönség arról, hogy melyik magyar előadó léphet fel a legnépszerűbb európai, zenei showműsorban.

Izgalmas időszak előtt állunk: újra versenybe szállnak hazánk könnyűzenei előadói, hogy egyikük Magyarországot képviselhesse az egyik legnagyobb zenei gálán, a 2019-es Eurovíziós Dalversenyen. December 3-án derült ki, hogy melyik az a 30 dal, amelyek megmérettetnek A Dal 2019 című tévéműsor keretében, most ezek végleges verzióit várja a nevezőktől az MTVA, majd 2019 elején hat adás alatt dől el, hogy kinek a dalát szereti legjobban a zsűri és a közönség.

yesyes már rutinos versenyző, tavaly is indultak a megmérettetésen. Ők 2016-ban induló előadói támogatottként kezdték “Hangfoglalós pályafutásukat”, de még abban az évben a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramban is sikerrel pályáztak, majd 2017-ben előzenekari fellépésekkel erősítették hazai rajongóbázisukat.

Petruska 2015-ben jutott sikeres pályázata révén nemzetközi támogatáshoz, egy évvel később pedig az Előzenekari Alprogram segítségével turnézhatott hazánkban. A 2016-os nemzetközi támogatásból a Monyo Project is részesült – ők most az Eurovíziós Dalverseny keretében kacsintgatnak a külföldi zenei színtér felé.

Fatal Error 2014 még induló előadóként kapott támogatást, majd 2016-ban és 2017-ben már az előzenekari alprogram keretében léphetett fel több alkalommal is. A Konyha, a Leander Kills és a Nomadugyanígy a 2016-os és 2017-es évben részesült előzenekari támogatásban. A The Sign pedig egy évvel előttük, 2015-ben koncertezhetett előzenekarként.

Ruby Harlem az egyik legfiatalabb formáció az idei versenyzők között. A zenekar épp csak pár hete nyerte el az ötödik évadban az Induló Előadói Alprogram 2 millió forintos támogatását, amelyből jövőre elkészíthetik első nagylemezüket.

És ha ez még nem lenne elég, a zsűriben is van Hangfoglaló-támogatott! Mező Misi zenekarával 2016-ban és 2017-ben jutott előzenekari támogatáshoz: a Magna Cum Laude főzenekarként vitte turnézni mindkét évben azt a Fangler’s-t, akik azóta megnyerték az Öröm a zene tehetségkutatót és ezzel bejutottak az ötödik évad induló támogatottjai közé.

Az első válogatót 2019. január 19-én, a döntőt pedig 2019. február 23-án adja le a Duna és a Duna World. Az Eurovíziós Dalverseny döntőjét 2019. május 18-án, az izraeli Tel-Avivban rendezik. Sok sikert kívánunk minden támogatottunknak!