Hangfoglalósok a BUSH-on is!

A Budapest Showcase Hub mai, nulladik napját követően holnaptól elindul a hivatalos program: előadások, workshopok és koncertek várják az érdeklődőket. A koncertek között ráadásul szép számmal találni a Hangfoglaló Program által valamilyen formában támogatott zenekarokat is.

BUSH programjában nemzetközi és hazai fellépők is szerepet kapnak. Magyar zenekarként 2018-ban Antonia Vai, a Bohemian Betyars, a MörkJónás Vera, a Freakin’ Disco és a Fran Palermo adnak koncertet: ők képviselik a közép-kelet-európai zenei színtér szereplői előtt hazánkat. Külön öröm, hogy a felsorolt formációk mindegyikével dolgozott már együtt a Hangfoglaló Program.

Antonia Vai néhány évvel ezelőtt még az Induló Előadói Alprogram támogatottjaként készíthette el első, Ritual című nagylemezét, azóta pedig már a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram lehetőségeivel is tud élni. Idén játszott a SpringBreaken, a Waves Viennán és a Zandari Festán.

Ebben az évben sikeres pályázatuknak köszönhetően a Bohemian Betyars kapta a legmagasabb turnétámogatást, így a tavalyi siker után idén is visszatérhettek Ázsiába. Úgy tudjuk, a jövőre tízéves zenekar nagy erőkkel készül a jubileumra.

A Mörk sem tétlenkedik: ugyancsak a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram pályázati lehetőségeinek köszönhetően idén ott voltak a Eurosonicon, a Tallinn Music Weeken, a SpringBreaken, a Mondo.NYC-n és a Waves Viennán is, de játszottak az Intsikurmu Festival, a Blusowo, az Ingolstadt Jazz Fest, a Leverkusen Jazz Stage és az Aalener Jazz Festival közönsége előtt is. Új EP-jüket, a The Death of Mörköt pedig szintén a Hangfoglaló kiemelt támogatásából vették fel a brit producer, Jim Macrae (Jordan Rakei, Leifur James) segítségével.

Jónás Vera és zenekara dalait idén több mint 20 európai rádió játszotta. Az elérhető támogatások segítségével turnézott Ázsiában, játszott az Indirekt Fesztiválon és megy a PIN Fesztiválra is. Emellett pedig nem kis eredmény, hogy bekerült a feltörekvő tehetségeket felkaroló, nemzetközi INES#talent programba.

A Freakin’ Disco év elején adhatott koncertet a Gala Halában, a MENT Ljubljana keretében. A Fran Palermo pedig a nemzetközi támogatásból lengyel klubturnét bonyolított le idén, valamint megjárták a Waves Viennát és a MENT Ljubljanát is.

Antonia Vai, a Mörk, Jónás Vera és a Fran Palermo a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) exportiroda által szervezett mentortáborban is részt vett. Az augusztus végi Outbreakers’ Lab során elismert külföldi szakemberektől tanulhattak, és cserélhettek velük tapasztalatokat.