Hangfoglaló Miniakadémia: Szerzői jogok

Elkészült az NKA Hangfoglaló Program oktatófilm-sorozatának következő része. A Zenei Menedzsmentet Támogató Alprogram keretében tavaly megalapozott tudástár legújabb része a szerzői jogok világába kalauzolja el az érintetteket. A videóból nem csak az derül ki, hogy mi is pontosan a szerzői jog, de az is, hogy hogyan lehet az ilyen jellegű bevételekhez hozzájutni.

A Hangfoglaló Program Miniakadémiájának átfogó, bárki számára ingyenesen elérhető videósorozata több szempontból is hiánypótló, és a maga nemében egyedülálló: ilyen típusú, magyar nyelvű információs anyag eddig még nem készült. Egészen 2017-ig, amikor is a Hangfoglaló Program Zenei Menedzsmentet Támogató Alprogramjának keretében megjelent a zeneipari online kurzus első hat része, amelyek végigkalauzolják a zenekar-alapítás előtt álló zenészeket a sikerig vezető út legfontosabb lépésein.

Rengeteg téma maradt még azonban, amiről érdemes beszélni, így 2018-ban a sorozat újabb részekkel gyarapodik. A zenekaralapítás első lépéseiről, a hazai pályázati lehetőségekről, a zenekari stratégia kialakításáról, a menedzsment kiépítéséről, a rajongók bevonásának technikáiról, valamint a digitális zeneterjesztés lehetőségeiről szóló kisfilmek után, ezúttal a szerzői jogok kapcsán szerezhetnek hasznos tudást az érintettek.

Mi az a szerzői jog? Meg lehet belőle élni? Hogyan védheted meg a jogaidat? Hogyan juthatsz bevételhez belőle? Ki segíthet neked ebben? Mit csinálnak a jogvédő szervezetek? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a Hangfoglaló Program hiánypótló digitális tudástárának legújabb eleme, amely a kezdő zenekarok és menedzserek számára jelent segítséget.

A tanácsokat a legújabb epizódhoz is az első hazai zeneipari képzés, a Majdnem Híres Rocksuli szolgáltatta.