Vajdasági barátok – Hangfoglaló Program a Malomfesztiválon

Az 5. Malomfesztivál több szempontból is az egyik legkülönlegesebb állomása a Hangfoglaló Program idei roadshowjának. A baráti összejövetelként indult kezdeményezésből kinőtt rendezvénynek ezúttal is a vajdasági Orom település ad otthont. A kézműves foglalkozások, gyerekprogramok és a bazársor mellett izgalmas zenei felhozatal várja a látogatókat augusztus 16-18. között, amikor is három, a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadó is koncertet ad.

A Hangfoglaló Program évről-évre számos zenei fesztiválon biztosít fellépési és bemutatkozási lehetőséget az adott év Induló Előadói Alprogramjában támogatást nyert produkcióinak. Ezen a nyáron összesen 58 koncertet hallgathat meg a közönség a Program zenészeitől, zenekaraitól. A roadshow következő színhelye az egyetlen határon túli állomás: a vajdasági Malomfesztivál, ahol három támogatott lép fel.

A fesztivál második napján a Platon Karataev és a Sin Seekas ad koncertet, a zárónapon pedig az Aurevoir. lép színpadra. Hozzájuk Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából is csatlakoznak kisebb-nagyobb zenekarok. Az esemény legnagyobb fellépője Lovasi András lesz, a zenész ráadásul maga kereste meg a szervezőket azzal, hogy szeretne fellépni a Malomfesztiválon.

A szervező Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület vezetői az augusztus eleji, budapesti sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy a fesztivál folyamatosan növekszik és idén a tavalyitól kicsit több, körülbelül 5.000 vendég érkezésére számítanak.

„2014 augusztusában ott voltunk heten, egy baráti közeg, nagyon unatkoztunk, és szerettünk volna létrehozni egy olyan fesztivált, ami a mi zenei ízlésünket tükrözi” – mondta el a budapesti sajtótájékoztatón Vígi László, az egyesület elnöke. A fesztivál egyik főszervezője azt is hozzátette, hogy a jubileumi V. Malomfesztivál zenei programjának összeállításakor arra törekedtek, hogy értékes zenei tehetségeket mutassanak be a közönségnek.

A Hangfoglaló Program roadshowja Orom után a végéhez közeledik. Az idei fesztiválszezon zárásaként 2018. augusztus 22-24. között a Szegedi Ifjúsági Napokon találkozhatnak az érdeklődők a hangfoglalós zenekarokkal és a Programiroda munkatársaival, illetve augusztus 24-26. között korábban támogatott előadók lépnek fel a szentendrei ArtKert Fesztiválon.

/Malomfesztivál 2017 Aftermovie/