„Egy szál gitárral járom az országot”

Siklósi Örs 2014-ben, az akkori Cseh Tamás Program első évadában Ersch nevű formációjával részesült az induló előadói támogatásban. A kezdetben még négytagú zenekarból mára már egy egyszálgitáros produkció lett. A különleges szólókoncertet legközelebb a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva városi program keretében megrendezett, irodalmi és zenei ArtKert Fesztiválon, azon belül is a Hangfoglaló Program színpadán hallhatja a közönség. Ennek kapcsán a Kultúra.hu honlapján jelent meg egy interjú.

Sok idő, már lassan négy év telt el azóta, hogy 2014-ben megkaptad a Hangfoglaló Program támogatását. Így visszatekintve mit jelentett számodra az indulásnál kapott segítség?

Ez a pályázat lehetőséget adott arra, hogy kicsit szélesebb körnek is megmutassam magam, és ennek tudható be az is, hogy kiadhattam az első saját dalaimat. Azelőtt még nem volt bennem annyi bátorság, hogy egy szál gitárral elmenjek bárhová is játszani, de a Programnak köszönhetően a kicsit hangosabb, üvöltözősebb és mérgesebb zenekarom mellett, sikerült elindítani egy másik irányzatot is.

Hová jutottál el ez alatt a pár év alatt, mit sikerült elérned?

Az Ersch annak idején egy zenekarnak indult – négyen benne is voltunk, három kedves barátommal együtt – csak aztán nem nagyon maradt idő a közös munkára, szétszéledtünk. Azóta egyedül játszom, egy szál gitárral járom az országot. Szerencsére sok koncertem van, és örülök, hogy ezt a másik oldalamat is meg tudom mutatni a közönségnek. Most év elején jelent meg egy ötszámos kislemezem Gáz címmel. Ezen kívül pedig elkezdtem azzal szórakozni a Líra-Pop Projektem keretében, hogy különböző amerikai popslágereket dolgozok fel, és rájuk illesztem magyar költők verseit. Csak közben ugye ott az AWS, amivel nagyon sokat kell foglalkozni, így most főleg arra összpontosítom az energiáimat.

Annak ellenére, hogy sokszor egyedül lépsz fel, azért vannak olyan emberi vagy szakmai kapcsolatok, amelyek megerősödtek az indulás óta? 

Az anyagi támogatás mellett a Program másik fontos hozadéka ezen a részén is sokat lendített –   megismertem számos olyan embert, akivel azóta is nagyon jóban vagyok, és együtt dolgozunk. Csorba Lóci például nagyon kedves cimborám lett, de említhetném még Lee Olivért az ék zenekarból, akivel végképp egymásra találtunk.

A közönség legközelebb Szentendrén, az ArtKert Fesztiválon láthat és hallhat a Program színpadán. Hosszú idő után újra Hangfoglalós színekben állsz színpadra…

Igen, vannak bennem nosztalgikus érzések, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Szentendrét amúgy is szeretem, szóval nagyon várom a koncertet, mivel eddig még nem volt ott fellépésem. De most bepótlom ezt az elmaradást. Úgyis már régóta szeretnék felülni a menyasszonyommal a HÉV-re.

Mik a jövőbeli terveid?

Nagyon szeretnénk most az AWS-lemezt befejezni, ami október elején jön ki. Még három dalt kell addig felénekelnem. Utána tudok majd másra összpontosítani. A Líra-Pop Projekt kapcsán van most sok ötletem, rengeteg dal van a fejemben, jó lenne előbb vagy utóbb formába önteni. Szeretném összehozni a popzene rajongóit azokkal, akik szeretik a lírát és a költeményeket. De tervben van az is, hogy új dalokat veszek föl az Ersch-sel, ahhoz is van sok nóta, ami otthon pihen a fiókban.