24 év után visszatér Magyarországra a Body Count

Ice-T és bandája vasárnap ad koncertet a Budapest Parkban. A közel harminc éves, trash metált játszó zenekar eddig, mindössze kétszer járt Magyarországon a kilencvenes években. Igazi kuriózumnak számít a metál rajongók körében, hogy a tavalyi évben megjelent Bloodlust című albumuk lemezbemutató koncertjét most Budapestre is elhozzák.

A Body Count, Ice-T hobbiprojektjeként jött világra, 18 évvel ezelőtt, Los Angelesben. A rapperként világhírűvé vált zenészt 1990-ben úgy döntött, hogy a metál műfajába is belekóstol, a keményebb zenékért rajongó unokatestvére hatására. A kísérlet nagyon jól sikerült, hiszen a zenekar 1992-től egymás után adta ki lemezeket, az emberek pedig imádták a zúzós dalokat. A hobbiból nagyon rövid idő alatt egy komolyan turnézó banda lett, mely kisebb-nagyobb szünetekkel ugyan, de a mai napig működik.

Összesen öt lemezt adtak ki, a dalok szövegei kimondottan durvák, nincsenek híján a társadalomkritikának és a fekete humornak sem. Olyannyira, hogy a “Cop Killer” című számuk címe és témája miatt egy időre fekete listára került a zenekar.

Ice-T mellett a banda alapítótagjai közül már csak Ernie C, gitáros játszik a keménykötésű bandában. Mooseman a zenekar basszusgitárosa egy utcai lövöldözésben vesztetett életét, míg Beatmaster V és D-Rock rákban hunyt el. A veszteségek után a csapat jó időre leállt, de végül a banda új tagokkal bővült Ill Will, Vincent Price, Juan of the Dead, Sean E Sean és Little Ice személyében, és sikerült talpra állniuk. 2014-ben már új albumot is adtak ki, Manslaughter címmel. Azóta a zenekar töretlenül halad előre, olyannyira, hogy most a tavalyi évben megjelent Bloodlust című albumukkal turnéznak, amelynek egyik állomása lesz a hétvégi budapesti koncert is.

Zeneileg sokkal profibbak lettek az évek során, de brutalitásuk és a Body Countra jellemző erős fekete humorral fűszerezett, társadalomkritikus szövegeik csak még erőteljesebbé váltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy utolsó albumuk hatalmas sikert aratott a közönség és a kritikusok körében egyaránt. A Bloodluston a zenekar tagjai mellett Dave Mustaine (Metallica, Megadeth), Randy Blythe (Cannibal Corpse) és Max Cavalera (Sepultura, Soulfly) is közreműködött.

Az egyik legnépszerűbb szám az albumról a Black Hoodie című dal, olyannyira jól sikerült, hogy még Grammy-díjra is jelölték, Legjobb Metal Előadás kategóriában. A dalt egyébként élőben is előadták a 60. Grammy Díjkiosztón, most vasárnap pedig bárki meghallgathatja őket élőben, aki jegyet vásárol a koncertjükre a Budapest Park weboldalán.