EFOTT 2018 – Világsztárokkal bulizhatsz!

John Newman, a Volbeat, Jessie J, Dub FX, Tankcsapda, Leander Kills, Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega, Margaret Island, Halott Pénz, Majka & Curtis, Wellhello,a Punnany Massif,  Brains, Kelemen Kabátban. Csupán néhány előadó az idei EFOTT, közel száz fellépője közül. A fesztivált július 10. és 16. között, Velence-Sukoró térségében rendezik meg.

Az idei EFOTT egyik legnagyobb sztárja, az ausztrál származású Dub FX (Benjamin Stanford) dalával kezdődött az EFOTT pénteki sajtótájékoztatója a budapesti Hard Rock Caféban. A fiatal zenész lazán besétált az újságírók előtt felállított,aprócska színpadra, kezébe vette akusztikus gitárját, és könnyedén játszani kezdett rajta.

A 34 éves zenész elmesélte, hogy a magyarok temperamentuma kicsit az olaszokéra emlékezteti. Hozzátette, hogy ő is félig olasz származású. Nagyon szereti a magyarokat és Budapestet is. Számos magyar zenésszel nagyon jó viszonyt ápol, például Delov Jávorral, a Random Trip megálmodójával is. Ezért is történhetett meg, hogy feltűnt a koncertjükön, néhány napja. A beatbox egyik legismertebb előadója hozzátette elmesélte, hogy körülbelül 13 évvel ezelőtt, egyetlen gitárral a kezében, utcazenészként kezdte pályafutását. Szerette volna izgalmasabbá tenni a produkcióját, ezért az ének mellett élő loopok (hangminták felvétele és visszajátszása, egymásra keverése), és effekt pedálok használatával tette még színesebbé az előadását, így született meg az a produkció, amit majd az EFOTT közönsége is meghallgathat a Velencei tó partján.

A beatbox világsztárját Maszlavér Gábor, fesztivál igazgatója követte a színpadon, aki elmondta, hogy az utcazene idén hangsúlyosabban megjelenik majd a fesztiválon, mint bármikor korábban. A nagyszínpad mögötti ösvényen, lampionok fényében, egy árnyékos részen lehet majd élvezni az utcazenészek gitárjátékát.

Szupersztárok és szárnypróbálgatás

Maszlavér Gábor elmondta, hogy talán még soha nem volt ilyen erős a felhozatal, mint idén. Ez nagy dolog, hiszen az EFOTT a legnagyobb múltú, több generáción átívelő magyar fesztivál. 1976-ban rendezték meg először, most pedig a 43 Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára készülnek.

Elmondta, hogy a brit énekesnő Jessie J és a szintén brit származású John Newman mellett, a belga Lost Frequencies, az ausztrál Dub FX, és az idei rock felhozatalt vezető dán Volbeat koncertjén is tombolhatnak majd a fesztivállakók a nagyszínpad előtt. A külföldi sztárok mellett, természetesen a legnépszerűbb magyar előadók is színpadra állnak majd. A több, mint száz fellépő között lesz a Tankcsapda, a Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a Wellhello, Majka&Curtis, a Brains, az Irie Maffia, a Margaret Island, vagy a Honebast is, valamint Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi, a The Biebers, a 30 Y, a Mary PopKids, a Bëlga, a Hősök, az Animal Cannibals és Metzker Viki is.

Persze azoknak sem kell szomorkodni, akik jobban kedvelik a rockzenét, mint a populárisabb műfajokat. A rockerek számára a Tankcsapda mellett, a Depresszió, a Paddy and the Rats, a Cloud 9+  az Anna and the Barbies, a Fatal Error, a Fish!, a Dorothy, a Useme és a Supernem koncertjei lehetnek izgalmasak.

A híres zenekarok mellett a fesztivállakókból is lehetnek szupersztárok. Az EFOTT egyik újítása lesz ugyanis, hogy idén “felállítják a fesztiválok történetének egyik legkisebb arénáját is: a 3-szor 3 méteres helyszínen egy jukebox segítségével bárki a “saját szupersztárja lehet és egy egész arénát tölthet be” – mondta Maszlavér Gábor.

Új fizetési lehetőség!

Miután részletezte a fellépők listáját, a fesztivál igazgató felhívta a figyelmet fekete karkötőjére, mely valójában az EFOTT új fizetőeszköze lesz. Tulajdonképpen egy csuklóra rögzíthető fesztiválkártya, amiről a fesztivál után sem szükséges visszaváltani a pénzt, hiszen egy rövid regisztráció után, a világon bárhol fel lehet majd használni,ahol Pay Passal lehet fizetni.

Emellett az applikáció újításaival is szeretnék még kényelmesebbé tenni a fesztiválozók életét, melyet EFOTT-ra járó, rutinos fesztiválozó egyetemisták fejlesztettek ki. Az alkalmazás segít majd többek között az étkezési lehetőségek keresésében, lehet rajta keresztül programot ajánlani és persze chatelni is.

Sportprogramok az ELTE szervezésében

Az idei EFOTT házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lesz. Murai László, a HÖK elnöke elmondta, hogy körülbelül 40 hallgató és az egyetem csaknem 20 munkatársa segíti a fesztivál szervezését. A sportprogramok is az ELTE, valamint az egyetemi sportegyesület, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) szervezésében zajlanak majd.

A HÖK elnök elmondása szerint a sportprogramokat a fesztiválozók közel 40 százaléka szokta igénybe venni, de szeretnék ha ez az arány most magasabb lenne. Ennek köszönhető, hogy az egyetemi bajnokságok (strandröplabda, strandkézilabda) mellett, olyan izgalmas dolgokra mint például a sörjóga.

Családbarát fesztivál

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a családok éve alkalmából a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a kisebb gyerekekkel érkezőkre: lesz például családi jegy, a gyerekeknek animátoros foglalkozásokat szerveznek, a háromévesnél fiatalabbakra pedig szakképzett bébiszitterek vigyáznak igény szerint.

Részletes program és jegyvásárlás: www.efott.hu
Fotók: Suri Andi