CAMPUS FESZTIVÁL 2018: MENNYISÉGI HELYETT MINŐSÉGI FEJLŐDÉS A CÉL

A debreceni Campus Fesztivált évek óta a legkomfortosabb, legtisztább és infrastrukturálisan a legfejlettebb hazai fesztiválnak tartják számon. A 2018. május 29-én tarott első Campus 2018 sajtótájékoztató fő üzenete pedig az volt, hogy a nézőszám további emelése helyett, a korábban kiérdemelt jelzők megőrzése az elsődleges cél.

A Campus 2017-ben átlépte a vízválasztó százezres látogatói méretet. Nem titkolt cél volt, ilyen naggyá válni, azonban a szervezők remek érzékkel tudják, hogy a mértéktelen növekedés a minőség rovására mehet, ráadásul egy olyan helyszínen zajlik a rendezvény, amely kiemelten fontos a helyiek számára: a Nagyerdőn. Az idei év legfontosabb újítása, hogy az Ady Endre út felől, az Állatkert közelében lesz a főbejárat, ami gyorsabb bejutást eredményez majd, ráadásul a belváros felől érkezőknek még közelebb lesz a bejárat. Az áthelyezés egyben egy bővítéssel is jár: a Ködszínház és környéke is fesztiválterületté válik idéntől – tudtuk meg Miklósvölgyi Péter és Páll László igazgatóktól.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere pedig elmondta, hogy a város infrastrukturális adottságai – elsősorban nemzetközi reptere – sokat hozzátesz a Campus népszerűségéhez, jövő évtől pedig sokszorosára nő a nemzetközi légiforgalom a városban. Szintén elárulta, hogy idén első alkalommal egy úgymond helyi gazdasági szereplő, a Continental lesz a rendezvény kiemelt szponzora. A Continental idén jelentette be, hogy Debrecenben létesít új gyárat.

Süli András programigazgató a fellépők sokszínűségéről beszélt, kiemelve azt, hogy itt is a minőség dominál a mennyiség helyett, bár a tavalyi 252 előadói számhoz hasonlítani fog az idei is. Mivel azonban a terület nagyobb lesz, így több színpad áll majd rendelkezésre, egész pontosan tíz darab.

A sajtótájékoztatón részt vett Ákos is, aki a szombati nap kiemelt fellépője lesz. Elmondta: a Bonanza Banzai első vidéki fellépése Debrecenben, az Aranybikában volt, ahol nagyobb érdeklődés fogadta őket, mint a fővárosban. Azóta nem volt olyan turnéja, ami ne érintette volna a Cívisvárost, így őszintén mondhatja, hogy hazajár Debrecenbe. 2017-ben – amikor nem volt Ákos-turné – két alkalommal is fellépett más produkcióval a városban: először Arany-felolvasó estet tartott a Református Kollégiumban, majd a Főnix Csarnokban volt Demjén Ferenc vendége. Idén, az ötvenedik születésnapja alkalmából indított Ákos50 turné során két telt házas koncertet is adott a Kölcsey Központban. A nyári fesztiválokon azonban új műsorral és megújult zenekarral lépnek fel, az akusztikus hangvételt pedig rockzenekarira cserélik. A sajtótájékoztató során Ákos megnyitotta fotókiállítását is, amely az elmúlt 30 éve szakmai eseményeit dolgozza fel. A kiállítás apropója a napokban megjelent Visszaszámlálás című új könyve, amelyet a sajtótájékoztató után dedikálás követett a helyszínen, a Nagyerdei Víztoronyban.

Az Ákos50 mellett a fesztiválon más születésnaposok is lesznek: Lukács Laci szintén idén töltötte az ötvenet, így a Tankcsapda is különleges műsorral készül, Lovasi András pedig ugyan tavaly év végén ünnepelt a Papp László Budapest Sportarénában, de idén újra látható lesz a műsor néhány fesztiválon.