III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep

Immáron harmadik alkalommal három helyszínen kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep. A négynapos rendezvény középpontjában az éneklés szeretete és együtt-éneklés öröme áll. A hazai és külföldi kórusok koncertjei mellett színes programok várják az érdeklődőket. Workshopok, gyermekprogramok, éjféli kóruskarnevál, kórusverseny és nagyszabású gálakoncert is része a május 18. és 21. között megrendezésre kerülő eseménynek, melynek keretében 12 ország 31 kórusa, több mint ezer közreműködő áll színpadra.  

Gondolt már arra, milyen érzés lehet sok száz emberrel együtt énekelni? Nem is sejtheti, hogy egy ilyen egyszerű tevékenység mekkora élményt jelent az abban résztvevőknek! Próbálja ki magát kórusénekesként, vagy legyen részese akár egyszerű érdeklődőként ennek a négynapos ünnepnek. Ezen a hétvégén a Müpa minden zegzugában, minden terében kórusmuzsika zeng!

A szabad kóruskoncertek keretén belül 15-20 perces műsorral készülnek a fellépők. Ki-ki kedve szerint belehallgathat a programba vagy éppen folytathatja zenei utazását a Müpa termeiben. Igazi csemegének ígérkezik az éjszakai program, ahol igazi karneváli hangulatot ígérnek a fellépő művészek.

A kóruszene ünnepét kiterjesztik a szervezők a Müpa falain kívülre is. A gyermek és ifjúsági karok, illetve a kamarakórusok a Budapest Music Centerben mutatkoznak be, ahogy a gospel rajongóit is a BMC várja.

Május 19-én, szombaton este a Budapest Kongresszusi Központban igazi kuriózumnak ígérkezik a „Magic of Acapella” című koncert, melyen a The Real Group mellett a magyar Jazzation és a német Sjaella énekegyüttes is fellép. A jazz-vocal nagyágyúi a kóruszene egy igazán egyedi aspektusát mutatják be a közönségnek.

A rendezvénysorozat másik kiemelt eseménye két alkalommal, május 20-án és 21-én este a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében bemutatandó Händel Messiás című oratóriumának egy itthon még ismeretlen feldolgozása, amely Sir Eugène Goossens nevéhez fűződik. A rendezvény igazi csemegének ígérkezik családoknak és iskolásoknak, illetve a kóruszene szerelmeseinek egyaránt.

A részletes program:
május 18., péntek

NEMZETKÖZI KÓRUSGÁLA
20:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
– Oriolus Kamarakórus (Magyarország)
Vezényel: Weiszburg Zsuzsanna és Mészáros Péter
Karai József: De profundis
Ligeti György: Hortobágy

– Taipei Philharmonic Civic Chorale (Tajvan)
Vezényel: SzuYun Hsieh
Chu-Lan Kao: Sasan Under Escort
Nan-Chang Chien: Song of Praise

– Cor di Jëuni Gherdëina (Olaszország)
Vezényel: Samuel Runggaldier
Hans Demez: Gherdëina Gherdëina
Albert Hammond: I’m a train

– S:t Petri Ungdomskör SPUK (Svédország)
Vezényel: Alexander Einarsson
Improvisation over a Swedish folktune/K. Rehnqvist: Ljusfälten
Heap/arr. J. Yngwe: Hide and seek 

– Hrvatsko Pjevačko Društvo „LIPA” (Horvátország)
Vezényel: Valerija Fischbach
Elvis Stanić, arr. Joško Ćaleta:  NARANČA
Davor Bobić:  SLAVONICA 

– Samford University A cappella Choir (USA)
Vezényel: Philip Copeland
Kodály Zoltán: Esti dal
Moses Hogan: My Soul’s been anchored in the Lord 

– Jazzation (Magyarország)
Várallyay Petra, Várallyay Katus: Szeszcsempészek
Várallyay Petra, Várallyay Katus: Fall Like Rain

– Sjaella (Németország)
Simon Wawer: Morgengesang
Henry Purcell / arr. Suanne Blache: Music for a While
Cesar Bergen: O du stille Zeit 

– The Real Group (Svédország)
Leif Göras, arr. Göran Arnberg: Julfemman
Anders Edenroth, Emma Hjerling Nilsdotter: Since You’ve Been Gone

– Összkar:
George Michael / Anders Edenroth: Freedom
Moses Hogan: Oh Happy Day
Händel / Quincy Jones: Halleluja

Az összkart vezényli: Hollerung Gábor

A fesztivál nyitókoncertjén, a Nemzetközi Kórusgálán az érdeklődők a kórusvilág legjava közreműködésével a kóruszene sokféle arcát, a kórusok színes kultúráját, változatos repertoárját ismerhetik meg.

május 19., szombat
13:30 – 19:00 BMC
LAUREA MUNDI NEMZETKÖZI

17:00 – 19:00 Fesztivál Színház
KONCERT

 19:30 Budapest Kongresszusi Központ
MAGIC OF A CAPPELLA

Ezen az estén az a cappella kórusmuzsika legjavából kaphatnak ízelítőt. A fellépő három együttes mindegyike a műfaj legavatottabb képviselője hazájában. Műsorukon önálló és közös számok is szerepelnek majd.

Egységes mégis egyéni, könnyed mégis tartalmas, pontos mégis szabad – ez a sokszínűség jellemezi a Sjaella, Németország egyik vezető női énekegyüttesének hangzásvilágát. A hat fiatal lipcsei énekesnő 2005 óta dolgozik együtt. Nyitottak az új benyomásokra, szeretik a zenei sokoldalúságot.

Megalakulásuk óta számos fesztiválon és TV-műsorban léptek fel, a legnevesebb kórusversenyeket elnyerték a legjobbaknak járó díjakat. 2016-ban az SOS Gyermekfalvak hivatalos nagykövetévé nevezték ki az együttest. E tevékenységük keretében workshopokat adtak a Közel-Keleten gyermekek és fiatalok számára.

A Jazzation 2005-ben alakult Budapesten, és ma Magyarország legismertebb jazz-acappella formációja. 2013-ban Grazban, 2014-ben az olaszországi Pinerolóban, 2015-ben Lipcsében nyerte meg a legrangosabb acappella versenyek nagydíjait. 2016-ban elnyerte az Independent Music Awards közönségdíját, 2017-ben „A Dal” című műsor kapcsán egy ország dúdolta a „Fall Like Rain”-t. Évről évre számos nemzetközi kurzus és fesztivál résztvevője Európában és Ázsiában is. (www.jazzation.com)

A Real Group a világ egyik legismertebb professzionális acappella együttese, a stockholmi székhelyű csapatot „Chili Con Carne” című slágerük tette világszerte híressé. 1984-ben a Svéd Királyi Zeneakadémián alakult az együttes, a kezdetekkor az intézmény saját „szakot” hozott létre számukra, melyre maguk hívhatták meg tanáraikat. Diplomakoncertjüket teltház miatt meg kellett ismételni.

Az eltelt bő három évtized alatt a Real Group bejárta a világ legnagyobb színpadait, évről-évre turnézik Ázsiában és Amerikában is. Stílusok széles arzenálját felvonultató vokális repertoárjának és az élmény alapú kóruszenei oktatás terén kifejtett folyamatos munkájának köszönhetően a nemzetközi acappella-közösség meghatározó együttese. (www.therealgoup.se)

május 20., vasárnap
10:00 – 13:00 Előtér, Üvegterem, Átrium, Zászlótér
CIFRA PALOTA

Gyermekprogram

12:00 – 19:00 Fesztiválszínház
LAUREA MUNDI GRAND

A Grand Prix-n olyan énekkarok léphetnek fel, melyek már rangos nemzetközi eredmények birtokosai, illetve az előző napi nemzetközi kórusversenyen megszerezték a megfelelő kvalifikációt.

16:00 – 17:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
V4 KONCERT

Torun Music School Children Choir “Gioia di Cantare”
vezényel: Renata Szerafin-Wojtowicz

Collegium Technikum
Vezényel: Tatiana Švajková

Smetana Hulin
Vezényel: Lenka Polášková

Lautitia Kamarakórus
Vezényel: Nemes József
A rendezvény a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósul meg.

18:00 – 19:30 Átrium
KÓRUSKONCERT (FK)

20:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
ÉNEKEL AZ ORSZÁG
Händel: Messiás
Szemere Zita – szoprán
Schöck Atala – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Cser Krisztián – basszus
Nemzetközi Fesztiválkórus
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Ez a koncert egy igazi megahit! Nem csak a szereplőgárda dimenziói miatt, hanem a felcsendülő mű okán is, hiszen a kórusirodalom egyik legnépszerűbb oratóriumát szólaltatja meg a mintegy 400 fős kórus.

A Hollerung Gábor alapította Énekel az ország sorozat egy harminc éves tradíció a magyar zenei életben, melynek keretében az ország minden tájáról érkező énekesek közösen adják elő a zeneirodalom legmonumentálisabb alkotásait. Az esemény az idén nemzetközivé bővült, így a közel ezer résztvevő két hangversenyen mutatja be a műveket.

A hangversenyen Händel oratóriumának egy Magyarországon eddig soha nem hallott verziója hangzik el, amely átmenetet képez az évszázados, monumentális előadó-gárdát igénylő tradíció és a hetvenes évektől alkalmazott autentikus előadásmód között. A Sir Eugène Goossens nevéhez fűződő hangszerelés mai fogalmaink szerint még mindig nagy szimfonikus zenekart és kórust igényel.

Az est közreműködője a Budafoki Dohnányi Zenekar, karmestere pedig Hollerung Gábor, aki már világszerte ismert a különféle kultúrájú és nemzetiségű kórusok részvételével megrendezett koncertek betanításában és kivitelezésében.

ÉJSZAKAI énekKARnevál

22:00 – 00:00 Üvegterem, Előcsarnok, Zászlótér, Átrium
ZENGETŐ
Amennyiben szeretik az éjszakai kikapcsolódást, a csengés-bongást, zengést, kavalkádot, akkor a legjobb helyen járnak, ha részt vesznek a Müpa éjszakai programján. Zengető című programunk egy igazi karneváli hangulatot teremt, a kórusok a szó szoros értelmében megzengetik a Müpa teljes épületét. Lesz énekszó a mozgólépcsőn, az előcsarnokban, az erkélyen, a teraszon. De nem csak a hallgatóság fülét fogja „igénybe venni” a program: itt, kérem szépen be kell kapcsolódniuk a programba énekszóval, tánccal, ami ráhangolja Önöket a Zengetőt követő éjszakai koncertre.

00:00 – 01:30  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
ÉJFÉLI HANGOK – INTERAKTÍV FÉNY-HANGVERSENY

Közreműködnek a fesztiválon résztvevő énekkarok és a közönség.
Éjszakai programunk nem a közönség idegeire próbál hatni, célja az összes érzékük bekapcsolása. Nem csak zeneszót fognak hallani, hiszen a produkciókhoz fényjáték társul. Nem csak hallgatniuk kell a zenét, hanem aktívan részt is venni benne. Itt nem csak azt tudhatja meg, hogy milyen nagyszerű a kóruszene, hanem azt is, hogy milyen nagyszerű a részesének lenni. Vegyen részt ezen az interaktív programon, ahol együtt énekelhet a résztvevőkkel, és együtt ünnepelheti a kóruszenét a közreműködőkkel és a közönséggel!

2018 május 21. Hétfő
16:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A győztesek gálakoncertje és ünnepélyes díjkiosztó

Ezen az estén a verseny legjobbjai lépnek fel.
20:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

ÉNEKEL AZ ORSZÁG
Händel: Messiás
Szemere Zita – szoprán
Schöck Atala – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Cser Krisztián – basszus
Nemzetközi Fesztiválkórus
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Ez a koncert egy igazi megahit! Nem csak a szereplőgárda dimenziói miatt, hanem a felcsendülő mű okán is, hiszen a kórusirodalom egyik legnépszerűbb oratóriumát szólaltatja meg a mintegy 400 fős kórus.

A Hollerung Gábor alapította Énekel az ország sorozat egy harminc éves tradíció a magyar zenei életben, melynek keretében az ország minden tájáról érkező énekesek közösen adják elő a zeneirodalom legmonumentálisabb alkotásait. Az esemény az idén nemzetközivé bővült, így a közel ezer résztvevő két hangversenyen mutatja be a műveket.

A hangversenyen Händel oratóriumának egy Magyarországon eddig soha nem hallott verziója hangzik el, amely átmenetet képez az évszázados, monumentális előadó-gárdát igénylő tradíció és a hetvenes évektől alkalmazott autentikus előadásmód között. A Sir Eugène Goossens nevéhez fűződő hangszerelés mai fogalmaink szerint még mindig nagy szimfonikus zenekart és kórust igényel.

Az est közreműködője a Budafoki Dohnányi Zenekar, karmestere pedig Hollerung Gábor, aki már világszerte ismert a különféle kultúrájú és nemzetiségű kórusok részvételével megrendezett koncertek betanításában és kivitelezésében.