Hatalmas bulival és dalpremierrel ünnepelt a Tankcsapda!

Ritkán és még sohasem hallott dalokból álló, különleges műsorral, teltház előtt állt színpadra a Tankcsapda, a Budapest Parkban, május 04-én. A debreceni rock trió több, mint tizenegyezer ember társaságában ünnepelte Lukács félévszázados születésnapját. Az igazi meglepetést a koncert végére tartogatták a Tankok.

Lukács Laci február 19-én töltötte be ötvenedik születésnapját, amelynek apropójából egy egész turnét meghirdetett a zenekar Lukács félévszázad címre keresztelve. A koncertsorozat egy nyíregyházi és egy pécsi bemelegítő bulit követően, Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyéről, a Budapest Parkból startolt el. Habár a Park befogadóképessége óriási, most mégis kicsinek bizonyult, hiszen már hetekkel a koncert előtt minden jegy elkelt a koncertre.

A bulit a Stardust nyitotta meg. A klasszikus rockot és A.O.R. (Album-oriented Rock) stílust képviselő zenekar frontembere Horváth Ákos igazán jól ért ahhoz, hogy kell feltüzelni az embereket, a buli kedvéért még még egy Whisky-t is ledöntött a színpadon Lukács Laci egészségére. Ákos mozdulataiban és színpadi előadásmódjában édesapja, Horváth Charlie jellegzetes mozdulatai mellett Bon Jovira is erősen emlékeztetett, ami egyébként kimondottan jól is áll neki. Mire a Stardust véget ért, már mindenki égett a vágytól, hogy elkezdődjön a várva várt, félévszázados koncert.

Mire pontban este nyolckor felcsendült a szokásos intro ,már olyan tömeg volt, hogy szinte lépni sem lehetett. Ha lett volna csillár, még azokon is lógtak volna az emberek. Én magam a buli elején még viszonylag elöl álltam, és szinte fel sem fogtam, hogy milyen hatalmas tömeg van mögöttem. Ez csak akkor tudatosult, amikor a koncert vége felé elindultam hátra, hogy megnézzem milyen messziről a színpadkép. A koncerteken jól megszerzett rutinom ellenére is csak nagyon nehezen, több szám alatt sikerült a kitűzött helyre elérnem.

Azt már egy korábbi interjúból lehetett tudni, hogy a dalokat maga Lukács Laci válogatta össze a kedvenc dalaiból, ahogy azt is, hogy időrendi sorrendben lesznek a dalok.  Már akkor azon gondolkodtam, hogy vajon melyik dallal fognak kezdeni az első albumról. Végül a Tankcsapda című dallal indítottak, majd jött szintén az első albumról még két dal: a Baj van!!, majd a Félre a tréfát is!  A Tankcsapda legvadabb rajongói az első sorokban szinte azonnal fékezhetetlen ugrálásba és pogózásba kezdtek, és ezt nem is hagyták abba, amíg a koncert tartott. Igazából minél közelebb ment valaki az első sorokhoz, a tömeg közepébe, annál több izzadt férfit láthatott meztelen felsőtesttel. Más kérdés, hogy erre nem mindenki vágyott.

Némelyik dalban teljesen biztos voltam, hogy megszólal majd egy ilyen születésnapi koncerten, de voltak olyan számok is, amiken kellemesen meglepődtem. Például a Mennyország Tourist vagy az Örökké tart szerintem várható volt. Nemcsak azért mert ezek a dalok országos ismertségre tettek szert, és slágerekké váltak,  nemcsak azért, mert ez egy nagyszabású koncert, és ezeket a dalokat mindenki ismeri, hanem azért is, mert ezek a slágerek emelték fel a Tankcsapda tagjait, így Lacit is lyukas tornacipős, szegény zenészből, a magyar rock zene egyik ikonjává. Ez pedig elég meghatározó esemény lenne bárki életében.  A Lopott könyvek, A kísérlet száma, a Valaki aki vagy és a Lazán csak viszont kellemes meglepetés volt.

Az igazi meglepetést azonban a legvégére tartogatta rock and roll zenekar. Amikor Lukács felhívta a figyelmet rá, hogy a következő dalt érdemes lesz rögzíteni, mert egy vadonatúj dalt fognak eljátszani, amit ezelőtt még soha, sehol nem lehetett hallani, mindenki lázasan kapkodva keresgélte a telefonját, majd gyorsan a magasba tartva elkezdték rögzíteni a Tankcsapda legújabb, Vagyok olyan szemét című dalát. A dal a Parkban debütált ugyan, de a hivatalos klip csak napok múlva jelenik majd meg. A kronológiai sorrendet szigorúan megtartva, ezzel a dallal zárta a Tankcsapda, a fővárosi nagykoncertjét, amit vastaps és ováció kísért.

Setlist:

 1. Tankcsapda
 2. Baj van!
 3. Félre a tréfát
 4. Johnny a mocsokban
 5. Juggler
 6. A legjobb méreg
 7. Voltam már bajban
 8. Lopott könyvek
 9. R&R-nak hívott
 10. Rio
 11. Valaki aki vagy
 12.  Fiúk ölébe a lányok
 13. Mennyország tourist
 14. Run (like the’ head)
 15. Ez az a ház
 16. Akinek látsz
 17. A kísérlet száma
 18. Örökké tart – akusztikus
 19. Be vagyok rúgva
 20. Nem kell semmi
 21. Lazán csak
 22. Pokol a mennyből
 23. Köpök rátok
 24. Alföldi gyerek
 25. Vagyok olyan szemét