A Kölyök és a Skorpió Király – Barba Negra Track koncertbeszámoló

A hazai hetvenes évek rock aranykorszakának számos magas kvalitású kulcsfigurája létezett, szerencsére páran máig aktívak. Ilyen Frenreisz Károly is, aki az egykori szupergroup, az LGT egyik társalapítója, majd kiválása után 1973-ban létrehozta a Skorpió zenekart, ami azóta is kisebb-nagyobb szünetekkel, de aktív. Nem nevezném turnézenekarnak, de frontemberünk, Kari bá nem felejtett el zenélni, azóta is tolja a szaxit és a „bőgőt” meg a mentorkodást a kereskedelmi médiában, a zeneipari háttér – fény,hangcuccos egykori GMK-ját igazgatva és általában évente egy-egy koncertet el lehet csípni Tőlük. Tavaly a Várkert Bazárban, idén meg a Barba Negra Track magyar vonatkozású első nyitó bandája volt a Révész – Závodi Piramis évek bulijával együtt.

Kora nyári remek idő, több mint fél ház hétórás kezdésnek, ami nem rossz. Két méterrel nagyobb a színpad a tavalyinál, kicsit több a fény, egyszerű Skorpiós háttér, nem túl sok faxni. A jelenlévő erős középkorú közönség nem sokkal este hét után visszacsöppen a nosztalgia édes, enyhén tánczenés mámorába a „Mi vagyunk a Skorpió és a Szevasz, haver” opuszokkal.  Más ez, mint rádióba hallani, valahogy jobb így élőben a miliő egy-egy sörrel, vagy fröccsel a kezünkben felidézve a fiatalságunkat. Lötyögünk tovább visszafelé az időben, jönnek az ismertebbek, mert a rádió playlistbe tőlük se sok nóta fér bele a hánytatott rock műfaj miatt. Szép lassan gyűlik a nép, telik a küzdő, pörög a bárnál a fogyasztás (ötszáz az egységár sör,üdítő ügyben), melegedik a hangulat, Jöjj vezesd át az éjszakát a Rongyláb királlyal… Ne felejtsük, ők nem ilyen hirtelen jött wellhellós fiatalok, hanem hetven környéki nagygenerációs igazi zenészek, akik a közönségért és a színpadért éltek-haltak. Mintegy félóra után pont ezért pihenés (no meg műsoridő kitöltés) gyanánt a friss Kossuth – díjas Skorpió Királyunktól kapunk egy tisztességes bass szólót Németh Gábor dobszólójával levezetve. Ezután a klasszikus Új Skorpió felállás oszlopos tagja, Radics Béla gitárkirály egykori roadija, Tátrai Tibusz is becsatlakozik vörös Gibsonjával ötödiknek bőven felnőve régi mesteréhez. Nagy taps, ováció fogadja őt is és az elkövetkező slágereket, Vén koldus, Dédapám, a Folyóparton ülve dalokkal. Igazi örömzene a második félidő, kicsit olyan, mint egy tűzijáték a végén az összes patront eldurrantva. Az Azt beszéli már-al zárjuk a standard műsoridőt. Karesz bemutatja a tagokat, amire igazából nem is lenne szükség, csak az illendőség kedvéért.

Dallista:

Mi vagyunk a Skorpió

Szevasz haver!

Jöjj, vezesd át az éjszakát!

Rongyláb király

Ha érint a két kezed

Dob + Bass szóló (Németh-Frenreisz)

Vén koldus

Jó lenne már haver

Dédapám

Folyóparton ülve

Azt beszéli már az egész város

Nyolc után közel teltház, sokan célirányosan csak az egykori Piramis nóták és a „Kölyök” imidzse miatt vannak itt. Sándor remek formában van így 65 évesen továbbra is, hangja topon, nem csinált bohócot magából a kinézetével, viselkedésével napjainkra sem. Egyszerű farmer, szürke atléta kidolgozott testtel alkalmi vékony bőrdzsekivel. Szerény megjelenés. Hiába, Ő tudja, nem a ruha teszi az embert, ellenben sok mai „menő” láncos rockerrel. Vagy van tehetsége és kisugárzása valakinek, vagy nem. A tavalyi Várkertben Ők is voltak, kicsit eltér itt is a műsor, nincs parasztvakítás ma se, minimál háttér és fények, magyarán a dalok erejére épül az este.

Fotó: Dávid Zsolt/Barba Negra Track

A közönség sem fiatalodott meg sajnos, bár jó pár opust ismerhet több generáció, akiből kettő van jelen itt. Elment a kedveddel és a Gyere közelebb-el megkezdődik a nosztalgia mai erősebb 2.0 Piramis változata. Kivetítőn a „Kölyök” szignója és az aktuális dal címe látható, miközben frontunk korát meghazudtolva le-fölszántja a staget, hozva kontratenor hangjával a kötelezőt. Áthangszerelt Piramis dalok ezek, nincs billentyű, amit ügyesen kivált egy plusz gitár soundja Horváth Ákos kezében, aki vokálozik is Gallait bőven hozva. Révész abszolút tisztában van imidzsével, ügyesen kihasználja Horváth Attila egykori láthatatlan hatodik tag dalszövegíró sorait, Másnap, Szerelem ördöge, Őszintén akarok élni líraibb dalaival, utóbbit a Főnöknek, Som Lalának ajánlottan énekelve odaátra pár jó szó kíséretében felkonfként.  Frontunk nem felejtette el, hogy a Piramis Somnak, aki szintén kulcsfigura volt anno és hát valljuk be, Révész önmagának köszönhette óriási népszerszerűségét a remek dalszövegekkel egyetemben. Som volt az, aki a Generálból elcsábította ide, felismerve és kihasználva hangját és kisfiús kinézetét alig húsz évesen. Innen a Kölyök becenév…

Fotó: Dávid Zsolt/Barba Negra Track

Játszunk az ördöggel és a 100%-os nosztalgia faktorral, hibátlan az este, jó újraélni azokat a csodálatos 70-80-as „ki-nem-szarja-le a holnapot” életérzést.  Elégedett, kisimult arcokat, könnyes, egykor szebb napokat megélt nőket látok mindenfelé, részeg figura alig akad. Ezek volnánk mi, a csövesek, akiktől annyira óvott mindenkit az átkos rendszer kultúrpolitikája. A Fénylő Piramisok árnyékában instrumentálunk majd tíz percet, régen nagy divat volt így kezdeni egy nem akármilyen rock koncertet. Most a műsor közepén van némi gitár és patinás dobszólóval Delov Jávortól Megyaszay bassal levezetve pihentetésként, majd a set szúr még egy tőrt a megtört női szívekbe a Volna két életeddel…Elrepült az este,  immáron itt is jön a best of válogatás, nem mintha eddig rossz lett volna a feeling és a felhozatal. Csak rövid idő, de esküszöm jó volt! Sok kóbor angyal aki szabadnak született és ma megint megtalálta régi önmagát. Ráadásként felszállunk magasra, hármat is kapunk kevéssel tíz után, Becsület és Ajándék volt ismét a Piramis évek ismét, Köszönjük szépen az ifjabb zenekari tagoknak is a remek hátteret!

Dallista:

Elment a kedved

Gyere közelebb

Másnap

Szerelem ördöge

Őszintén akarok élni

Játék az ördöggel

Fénylő piramisok

A dal

Ha volna két életed

Csak rövid idő

Szabadnak születtem

Kóbor angyal

ráadás:

Szállj fel

Becsület

Ajándék

 

Fotók: Dávid Zsolt/Barba Negra Track

Írta : Juhász Peti