Még soha nem volt ilyen erős a Sziget programja, mint idén!

Augusztus 8-tól 15-ig rendezik meg a 26. Sziget fesztivált, ahol olyan világhírű előadók is fellépnek, mint a Pulitzer-díjas Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, a Kygo és az Arctic Monkeys.

A Sziget sajtótájékoztatóját Gerendai Károly a Sziget alapítója nyitotta meg, de hamar át is adta a szót utódjának, Kádár Tamásnak, a fesztivál legújabb főszervezőjének, aki elmondta, hogy a Sziget, az idei évben 8,6 milliárd forintos költségvetéssel dolgozik. Ez az összeg 12%-al magasabb, mint az előző években, és ebből 1 milliárd forinttal több jut a nagyszínpad fellépőire is. Elmondta, hogy erre a Sziget új, külföldi befektetője teremtette meg a lehetőséget, akivel már egy három éves növekedési stratégián is dolgoznak.

A magasabb büdzsének köszönhetően rengeteg világhírű fellépőt sikerül az idei Szigetre csábítani, hiszen a már említett neveken túl Clean Bandit, Stormzy, Lykke Li, The Kooks, Parov Stelar, Lianne La Havas, Bastille, Kaleo, Liam Gallagher, Milky Chance, MØ, Shawn Mendes, Gogol Bordello, Blossoms, The War On Drugs is színpadra áll majd Budapesten, az Óbudai-szigeten.

LOVE Revolution

Az idei Sziget életre hívta a szeretet forradalmát. A Love Revolution elnevezésű kampány keretein belül a szervezőknek kiemelt célja felhívni a figyelmet arra, hogy közösen meg lehet teremteni egy olyan „álomállamot”, ahol az emberek békében, félelem nélkül élhetnek egymás mellett, egy élhető Földön, ahol az  alapvető emberi jogok sértetlenek maradnak, és megszűnik az előítéletesség és a kirekesztés. Kardos József, a Sziget programizgatója leszögezte, hogy nem akarnak politizálni, de „ezek olyan alapvető értékek, amelyek mindenki számára fontosak.”

A környezettudatosság jegyében többek között bevezetik Re:pohart és EcoKempinget is, ahol napelemes vízmelegítésre, víztakarékos wc-re, közösségi étkező- és tartózkodó helyekre számíthatnak a sátorozók. Az idei évtől már a hulladék mennyiségének csökkentésére is nagy hangsúly kerül.

Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy 2000 köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni.
Idén egy környezeti hatástanulmányt is készítenek, aminek a célja megvizsgálni a Sziget hatását az Óbudai-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, illetve megvizsgálni, mennyire hatékonyak a Sziget zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedései. Persze a koncertműsorokban és a különböző előadásokban is fontos téma lesz a környezetvédelem, ahogy a szeretet forradalmának másik három üzenete is.

Az Afro-Latin Reggae Faluban ONE HOUR – ONE LOVE címmel zajlanak majd beszélgetések ezekben a témákban, de a Nagy Utcaszínház cirkuszi programja is ennek jegyében zajlik majd. A Wild Aerial Theatre angol társulat AS THE WORLD TIPPED című előadásában egy „katasztrófafilm” kel majd életre a levegőben, a sétáló utcaszínházak egyik izgalmas színfoltja pedig a Kamchátka társulat lesz, mely egy nagyon izgalmas előadás keretében foglalkozik majd az emberi jogokkal.

Izrael hangjai főszerepben
A Sziget együttműködési megállapodást kötött Izrael Állam nagykövetségével, Izrael állam fennállásának 70. évfordulója alkalmából. Az együttműködés keretében jó néhány izraeli művész lép fel majd a Szigeten. Yossi Amrani Izrael budapesti nagykövete szerint nagyon fontos ez az együttműködés, hiszen „a kultúrán keresztül képesek vagyunk jobban megérteni egymást.”

Az izreali zene iránt érdeklődők meghallgathatják Borgore és Asaf Avidan koncertjén a Mastercard by A38 színpadnál, megismerhetik a tradicionálisabb ritmusokat a Jewish Monkeys  koncerjén a Világzenei Színpadon, de meghallgathatnak számos kevésbé ismert, különleges formációt is az Európa Színpadnál (Omer Netzer, The paz Band, Sol Monk & Jenny Penkin).

https://www.youtube.com/watch?v=-1mVGfFfmdY

Megszűnik a fesztivál kártya
Idén már a karszalaggal is lehet fizetni, amit akár a Sziget Mobil Applikációján keresztül is bármikor, fel lehet majd tölteni. Ez nemcsak azért lesz praktikus, mert így nem kell majd sorba állni, hanem azért is, mert azok, akik az applikáción keresztül majd töltik fel az egyenlegüket, a fesztivál végeztével a 300 forint fölötti összeget automatikusan visszakapnak a bankkártyájára. Emellett egyérintéses (contactless) bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd fizetni a Szigeten.

A nap 24 órájában programokkal várnak

Aki sátrazott már a Szigeten, az pontosan tudja, hogy ezen a fesztiválon nem lehet unatkozni!  Ez most sem lesz másképp. A Nagyszínpad mellett érdemes lesz ellátogatni a Mastercard Színpad by A38 elé is, ahol koncertet ad a: WhoMadeWho, Unknown Mortal Orchestra, Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Lemaitre, Alle Farben, SG Lewis, Shame, Scarlxrd, JP Cooper, Bilderbuch, Asaf Avidan, Joe Goddard, Perturbator, The Living End, Everything Everything, Fink, Sofi Tukker, Aurora, Zhu, Borgore, Slaves, Wolf Alice, King Gizzard & the Lizard Wizard, Desiigner, Petit Biscuit, Jan Blomqvist and Band, My Baby, Yellow Days, Goo Goo Dolls, La Femme, Little Dragon, Nick Murphy, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Lewis Capaldi, Nothing But Thieves, Børns, Zara Larsson, Fever Ray, Gorgon City live és a Delta Heavy is.

Az Európa színpadon a kevésbé ismert, tehetségek külföldi zenekarok mutatkoznak majd be, míg a magyar zenei szerelmesei Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadnál tombolhatják ki magukat a Lóci Játszik, a 30Y, az Intim Torna Illegál, a Cloud9+, a Bohemian Betyars, a Margaret Island, a Hiperkarma, a Blahalousiana, a Szabó Balázs Bandája, a Bagossy Brothers Company, az Ivan & the Parazol, a Fran Palermo és az Esti Kornél zenéjére. A Kendrick Lamar napra pedig egy különleges produkcióval készülnek a szervezők, melyet a feltörekvő magyar hip-hop előadók alkotnak majd, ’Pesti Műszak’ néven.

Persze idén is helyet kapott a TRIBUTE és a Retró színpad, ahol a kilencvenes évek magyar előadói mellett a német Brooklyn Bounce is fellép majd. A komolyzene szerelmeseit pedig a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad különleges programjai varázsolhatják majd el.

A koncerteken túl lesz Sziget Partyhajó, Civil Sziget, Sport Zone, TED Budapest Szalon, Magic Mirror sátor, ArtZone, Múzeumi Negyed, táncház, JI Csing Labirintus, Mozi, Sakksátor, Élőszobor Bajnokság, Cirque de Sziget, Sziget Beach és még nagyon sok különleges program.