Dalpremier: Esti Kornél – Akik élnek

A negyedik stúdiólemez után most itt van az Akik élnek c. dal az Esti Kornéltól. Az alternatív rock banda új dala nagyon előremutató, pontosan és egyre tudatosabban megformált darab, ami már a következő lemez előfutára. Mindeközben a korábbi, Boldogság, te kurva c. albumról ismét felvettek négy dalt, gardrób kisöprést tartottak a menő új zenekari ajándéktárgyaknak és ruhadaraboknak, és hetekkel a koncert előtt elfogytak a jegyek a február 16-ai Akvárium Klubos fellépésükre. Az Akik élnekről Lázár Domokos /Dodi/ és Bodor Áron meséltek.

Dodi:
“2016 tavaszán jelent meg a negyedik lemezünk, az Éjszaka van, azóta eltelt majdnem két év. Nagyon sokat koncerteztünk ez idő alatt, így kevesebb idő jutott új dalok írására. Viszont szerintem a zenekar nagyon jól összerázódott a turnék alatt, lett egy csomó jó energia, amit most ősz óta igyekszünk az új dalokba fektetni. Az „Akik élnek” szerintem az dalunk, amivel talán a legtöbbet dolgoztunk. Mióta Ágoston megmutatta a dal alapjául szolgáló gitártémát, nagyon sokat formáltuk, érleltük. Szerintem mindannyian éreztük, hogy ezzel a dallal kell „visszatérnünk” két év után, hogy ez a dal most nagyon olyan, amilyenek a jelenben vagyunk, ami most az Esti Kornél.”

“Alvy Singer (Woody Allen) két részre osztja az „életet” az Annie Hallban: „rettenetesre és nyomorúságosra”. És azt mondja, hogy örülni kell, ha az életünk csak rettenetes. De a film kezdő monológjában kifejti, hogy ennek ellenére mégis az a baj, hogy olyan gyorsan eltelik.” 

“Szerintem ez egy nagyon megható dolog: tudjuk, hogy nehéz, tudjuk, hogy vége lesz és talán semmi értelme, mégis ragaszkodunk hozzá. Ebben az értelemben mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk.”

Fotó: petofilive.hu

“Technikai részletnek tűnik, de nekünk lelkileg is tök fontos volt, hogy ezt a dalt végre teljesen egyszerre játszva rögzíthettük. Vastag Gábor stúdiójában (Sounday Stúdió) szerencsére volt erre lehetőségünk, amúgy meg a dalt én kevertem, Szabó Szebasztián (Miracle Sound Studio) maszterelte. Benkő Bálint megálmodta hozzá a vizuált, ami a YouTube-on és koncerteken is kíséri majd a dalt. Miskolczi Márton, a zenekar hangmérnöke is sokat segített, meg persze még sokan mások, akik biztattak minket, hogy ez egy jó dal, hogy minél hamarabb meg kell mutatnunk a közönségnek.”

Áron:

“Körülbelül kétévente hozunk ki új lemezt. Ez már elég hosszú időszak ahhoz, hogy élményeket meríthessünk belőle, de elég rövid ahhoz, hogy fenntartsuk az érdeklődést. Igyekszünk folyamatosan fejlődni, de közben frissek maradni, és újat mutatni, másfelé kacsintgatni minden új lemezzel. Az előző lemez befejezése kicsit kapkodós lett, úgyhogy most korábban nekiálltunk, kétszer annyi időt hagytunk magunknak a dalok kimunkálására. Több olyan ember véleményét ki tudjuk kérni, akinek nagyra tartjuk a munkásságát; felsorolásba nem kezdek, nehogy kimaradjon valaki. Szerintem – vagy remélem – ez érződik is a dalon. Egymással szemben is egyre magasabbak az elvárásaink, például ritkán megy át elsőre mindenkin egy komplett szöveg, de szerencsére ebből már soha nincs hiszti, mert adunk egymás véleményére. Több szem többet lát. Az Akik élnekben az elmúlt éveknek az a tapasztalata érvényesült, hogy Dodival nagyon jól tudunk együttműködni a szövegek írásánál, inspiráljuk egymást, mint a Rohadt eső vagy az Éjszaka van esetében. Még mindig ő a termékenyebb, ennek a szövegnek a magját is ő hozta, aztán együtt dolgoztuk ki, hogy kerek egész legyen. Ez is elvárás volt már, hogy konzisztens legyen a szöveg, tartson valahová, ne legyenek kínrímek. És a szöveggel kapcsolatban is kikértünk véleményeket, például Géczi Jánosét, és beleépítettük azokat, amiket önazonosnak éreztük.”