“A mosoly egy nagyon fontos ajándék.” – KOWALSKY INTERJÚ

Harminc éve énekel a színpadon, tizenöt éve alapította meg a valaha volt legszerethetőbb pop rock zenekart, a Kowalsky meg a Vegát. A zenekar egyre hangosabb sikereket zsebel be, miközben ő kedves és közvetlen. Adni szeretne az embereknek, de nemcsak a zenén keresztül.

Közel egy hónap van hátra a Kowalksy meg a Vega történetének eddigi legnagyobb koncertjéig. A zenekar a 15 éves jubileumi buliját ugyanis, Magyarország legnagyobb fedett koncerthelyszínén, a Papp László Budapest Sportarénában rendezni meg, február közepén. Magyarország egyik legkedveltebb pop rock bandája persze nem éri be ennyivel. Sorra rukkolnak elő újabb és újabb meglepetésekkel, a közönség legnagyobb örömére.

Tavaly októberben dupla album, majd sok szempontból egy igen különleges, nagyon szívszorító és elsőre talán egy kissé sokkoló videó klip is megjelent, ami a friss album, egyik friss dalához, a “Tizenötmillióból egy” című számhoz készült.

Most szintén egy izgalmas új dalpremierre került sor, melyet Lotfi Begivel közösen készített az együttes. Látható, hogy nem csappan a csapat  lendülete, sem a lelkesedése, és ezt bizony érzi a közönség is, hiszen a Kowalsky meg a Vega talán soha nem volt még ilyen népszerű, mint most. Ez talán törvényszerű is, hiszen az üzenet, amit átadnak örökérvényű. Mindenkit megérint, mindenki átéli valahogy, valamilyen formában. Erről beszélgettem a Kowalsky meg a Vega frontemberével, Kowalskyval.

Titeket előadókat sokkal több inger ér, mint egy átlagos foglalkozású embert, aki nincs ennyire szem előtt. Azért ezt kezelni, megélni, és mindemellett úgy viszonyulni az emberekhez, ahogy ti teszitek, egyensúlyban tartani ezt a kapcsolatot nem könnyű, de egyben nagyon érdekes feladat is. Nagyon jó az, hogy ennyire meg tudjátok őrizni ezt az egyensúlyt ezen a téren is, de ez mennyire tudatos és mennyire ösztönös a ti esetetekben?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert ebbe nagyon sokan esetleg kívülről nem látnak bele. Ez azért nem könnyű. Tehernek nem nevezném, de azért ez jó nagy súllyal van az ember vállán, és bizony vannak élethelyzetek, amikor látom másokon is a csapaton belülről, meg érzem magamon is, hogy néha bizony ez a rengeteg ilyen jellegű információ, nagyon komoly válságot idézhetne elő az ember saját lényén belül, de hála istennek megtaláljuk azokat a plusz gyakorlati módszereket, amelyek meggyőződésem, hogy ebben is nagyon sokat segítenek. Nálam például a jóga, és most az íjászat is nagyon különleges helyet foglal el az életemben, mert az is hasonlóan meditatív módszereket erősít a jóga mellett. Persze nyilván ott van a család is. A gyerekek is tanítják az embert, egy kicsit máshonnan nézni a dolgokat. Ennek az összessége egy nagyon szép egyensúlyt tud teremteni az ember életében, de persze vannak nagyon nehéz időszakok, vannak nagyon nagyon nehéz napok, erről nyilván nem beszélünk, mert abból mindenkinek van bőven. (mosolyog) Inkább arra próbálok én magam is figyelni, hogy ezeknek a megoldásai, hogyan zajlanak a saját lényemen belül, hogyan tudom integrálni ezeket a saját szívemben, és hogyha már sikerült feldolgozni egy-egy ilyen válságos időszakot, akkor abból milyen konzekvenciák, vagy milyen “nyereségek” vannak. Inkább erről beszélünk mi, kifelé már, de természetesen (nemcsak a munkánkból fakadóan) egyébként is vannak nagyon súlyos, válságos időszakok a mi életünkben is. Ez természetes dolog, ezt most csak azért mondtam el.  Biztos, hogy az ilyesmivel mindenki szembenéz, bizonyos időszakokban. Ez egy teljesen természetes dolog ebben a dimenzióban, amiben élünk. Beszélni inkább arról érdemes, ami ennek a megoldása lehet, vagy ami tapasztalatból megoldásként szolgál.

Nyilván nem egy rózsaszínre festett pozitív irányultság a Kowalsky meg a Vega. Nem az akar lenni. E mögött a munkásság mögött is, a szerzők életében ugyanolyan nehézségek és ugyanolyan súlyos sötét időszakok is vannak.

Nyilván az ihletet az inspirálja, ami az emberrel történik. Talán ezért is tudnak ennyire azonosulni a dalaitokkal az emberek.

Azt gondolom, hogy igen.

Nemrég jelent meg “Tizenötmillióból egy” című dalotok, és az ehhez kapcsolódó klip. Nekem megdöbbentő volt látni, hogy mennyi visszajelzést kaptatok. A klip maga is nagyon szívszorító, de rengetegen írtak nektek, a saját életükről, érzéseikről, veszteségeikről. Ez hogy hatott rátok? Kaptok erőt ezekből az üzenetekből?

Ebből mindig. Egyébként is a visszajelzéseknek legalább a 70-80 százaléka nincs a felszínen. Az, hogy mennyi olyan levelet kapunk, ami igazából egyféle hála, köszönet a zenekar irányába, hogy egyáltalán ilyen dolgokról, amiről mi beszélünk, azokról írunk. Nagyon sok ilyen levél érkezik, hogy milyen drámák vannak az emberek életében, és hogy mekkora támasz ez, amit a mi munkásságunk az ilyen élethelyzetekben ad.  Mivel alapvetően nem  ezért, még csak véletlenül sem ilyen megfontolásból kezdtük el annak idején ezt az egészet csinálni, nyilván azért sokkolja is némely esetben az embert, másrészről viszont rengeteg energiát merítünk mi magunk is belőle. Ha ennyi dolgot tud ez adni, azon felül, hogy igazából könnyűzenei szórakozásról van szó, akkor nyilván az embert lelkesíti az újabb és újabb munkákra. De azért néha hajlamos arra is az ember, hogy csak úgy leüljön és azt mondja, hogy “Te jó isten! Mi zajlik itt? Mibe csöppentünk bele?” Lehet, hogy lesz majd egyszer egy olyan gyűjtemény, amibe összegyűjtjük ezeket a leveleket, meg a mi válaszainkat. Bizony abból is jó sok tanulság lenne, meg jó sok könny gyűlne össze, én azt gondolom. Majd lehet, hogy egyszer erre is sor kerül.

Egy  lőtéren forgattátok ennek a klipnek az egyik részét, a Honvédelmi Minisztérium és a katonaság segítségével. A forgatás végére Ti is csatalakoztatok a katonasághoz. Hogy jött ez az ötlet?

Menet közben merült fel bennünk, hogy ha nekünk nincs szerepünk magában a klipben, akkor mi vegyünk részt egy kiképzésen addig, amíg forog. Ez is már látható. Ennek a kiképzésnek a werkfilmje van a klip végén, de csodálatos egy hét volt. Nagyon mély és szoros barátságok szövődtek. Oda azért tényleg különleges erő kel. A srácok olyan dolgokat éltek már meg, amikről személyesen beszéltünk, vagy beszélgettünk is velük. Annyi élettapasztalat van ott fiatal emberekben is….Ezek az elit katonák azért már harminc-negyven között vannak, és olyan élettapasztalattal, meg olyan meglátásokkal rendelkeznek, amelyekből tényleg mindenki táplálkozhatna, de hát ez nyilván már nem kerülhetett a felszínre. A végeredmény pedig az lett, hogyha már úgyis volt egy ilyen egészen profinak mondató kiképzési szakasz – igaz, hogy csak egy hét, de a komolyabb szerződésben lévő emberekkel sem történik egy-két olyan kiképzési szakasz, mint amit mi végig csináltunk-  felmerült, hogy akkor már miért ne lépnénk be a hadseregbe, miért ne lennénk katonák. Erre van most mód, abban a formában, hogy van egy tartalékos állomány, aminek béke időben, a különböző katasztrófa helyzetekben nyújtott segítségben van nagy szerepe. Ehhez csatlakoztunk mi, és ezt komolyan szeretnénk venni. Ez nemcsak egy kamu, nem csak egy reklámfogás, hanem a zenekar ebben tényleg részt akar venni. Nyilván egyeztetnünk kell, és nyilván akkor, ha olyan szituáció van, de még az se legyen. Ne legyenek katasztrófa helyzetek, de ha mégis így adná a sors, akkor igenis keressenek minket és beszéljünk róla, mert tényleg szolgálatot szeretnénk teljesíteni.

Nyilván minden jóérzésű ember szeret segíteni a másiknak. Gondolom ezzel ti is így vagytok. Ez az oka, nem?

Igen, meg ez kézzelfogható dolog. Ez nemcsak duma, ez már nem az a része, amikor csak beszélsz bizonyos dolgokról. Nekünk a legtöbb lehetőségünk, ugye azért mert szöveget írunk, meg színpadra állunk, meg zenélünk, értelemszerűen ebből adódik. A legtöbb tehát úgy tűnik, mintha csak szöveg lenne, nyilván a tapasztalatokkal a háttérben, amelyek valósak. Azok megélt dolgok, de ez például tényleg egy konkrét dolog, és nyilván nem azért font ez,hogy mi villogjunk, mert feltétlenül ez nem is lesz benne a reklámokban, viszont azok akik érdeklődnek, a mi körünkben vannak, azoknak talán olyan inspirálást adhat, hogy igenis lehet tenni a másikért. Igenis lehet közösségi életet élni, és nem olyan nagy dolog. Nem szakad meg benne az ember, hogyha módja, lehetősége van rá, akkor éljen vele. Ez a legegyszerűbb dolog, ehhez nem kell, hogy bármilyen katasztrófa történjen.

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos üzenet. Különösen most, amikor az emberek egyre ridegebbé válnak egymással.

Igen. Ne zárkózzunk be a saját terhünk alá egyébként, mert nyilvánvaló, hogy abból fakad ez. Nem embertelenség nyilvánul meg bennünk, egyszerűen csak akkora terheket cipelünk. Mindenki ebben a modern világban, de nem jó út, ha bezárkózunk alatta. Máshogy meg nagyon nehéz kapcsolatot teremteni. Először is adni. Adni kell ahhoz, hogy kapcsolat teremtődjön, de ahhoz elég egy mosoly is.  Az már nagyon fontos ajándék, és abból már kialakul egy valódi kapcsolat, vagy kialakulhat. Adni, adni, adni ez a legfontosabb.

A KOWALSKY MEG A VEGA zenekar 2018. február 17-én a Sportarénában adja 15 éves jubileumi nagykoncertjét.

Facebook elérhetőség:

 

Suri Andi