A Szuverén Krú hozta el a fődíjat az Öröm a zene székelyudvarhelyi állomásán

Az NKA Hangfoglaló Program által is támogatott HANOSZ országos tehetségbörzéjének Öröm a zene sorozata ezúttal Székelyudvarhelyen szemlézte a magyar élőzene legjobbjait, a 6. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatón. A november 25-ei döntőn a fődíjat a csíkszeredai Szuverén Krú szerezte meg, így ők utazhatnak majd a Budapesti országos megmérettetésre. Az Újfalusi Gábor-emlékdíjat János László, a csapat basszusgitárosa kapta.

A rendezvénynek a székelyudvarhelyi Siculus Ifjúsági Ház adott otthont, ahol a Strangers, Betszy, Ego Sum, BadClinton, White Betty, Szuverén Krú és Metalon mutathatta meg magát a színpadon egy-egy 15 perces minikoncerttel. A zsűrit ezúttal Dobos Csaba (zenei menedzser, a Hangfoglaló Program mentora), Bagossy Norbert (az első Induló Előadói Alprogramban támogatott Bagossy Brothers Company énekes-gitáross), Szabó Attila (a Más Rádió hangja, kommunikációs szakember) és Antalfi József (zenész, a polgármesteri hivatal koncertszervezője) alkotta.

A fődíjat szerző csíkszeredai Szuverén Krú zenekar 2015 nyarán alakult. Stílusa a hip-hop, a funky, rock, reggae műfaji jelzők vonzáskörzetében helyezhető el. A nyertes formáció Tusványoson adhat nagykoncertet jövő nyárin, valamint képviselhetik Erdélyt a 2018-as budapesti Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjében. A díjkiosztón átadták a 2016-ban elhunyt Újfalusi Gábor emlékére létrehozott, a legtehetségesebb zenésznek járó díjat is, amit a nyertes csapat basszusgitárosa, János László vehetett át.

Második helyen végzett a White Betty zenekar, harmadik lett az Ego Sum. Ők is további koncertlehetőségekkel tértek haza, de az ötórás zenei eseményen a kiemelt teljesítménynek megfelelően minden fellépőnek jutatott díjat az értékelő bizottság. A Strangers, a BadClinton, a Metalon és Betszy különdíjban részesült, és fellépési lehetőségekkel gazdagodott Erdélyben vagy Magyarországon.

A határokon is túlnyúló magyar könnyűzenei tehetségválogató és gondozó program az Öröm a zene, a hangszeres élő zene és zenélés népszerűsítését és támogatását tűzte ki célul. Az előadók saját szerzeményeket adnak elő, élőzenei kísérettel, idén már összesen 25 határon inneni és túli helyszínen. A helyi versenyek győztesei a 2018-as októberi Budapest Music Expon döntőznek, többek között a HANOSZ termékkínálatához tartozó 1.000.000 forintos hangszer és hangtechnikai eszköz voucherért, és a 2.000.000 forint értékű támogatásért, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat.

A cikk a Hangfoglaló Könnyűzenei Program Támogatásával készült.