Tehetséggondozás: SONYA

A Hangfoglaló Program nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra, az utánpótlás-nevelésre, mert élőzenei kultúra csak folyamatosan megújuló közegben alakulhat ki. Ezért az induló előadók támogatására külön alprogramot hozott létre. Ennek pályázatain a pályájuk elején álló fiatal zenekarok indulhatnak kép- és hangfelvételek (főleg videóklip és nagylemez) elkészítésének támogatásáért, valamint pályára lépést támogató kommunikáció megvalósításáért.

A SONYA 2013 elején alakult. Az egyszámos projektnek indult formáció végül Viva Comet-díjas zenekar lett – Kitchenfloor című daluk klipje nyerte el a díjat, amely a Toldi Moziban debütált. Korbucz Sonya énekes, dalszerző, gitáros mellett még három tagot számlál a zenekar, amelynek eddig egy EP-je jelent meg. Leginkább post-rock stílusban alkotnak. A SONYA tagjai más zenekarokban is játszanak, mint az Oaken, a dUNA, a Shell Beach vagy a New Eves. Az énekesnő dolgozott már együtt Karányival és Kristóf Norberttel is, korábban pedig metál zenekarokban működött közre gitárosként. Felléptek már az Akváriumban, az A38-on, a Dürerben, a GMK-ban, a Toldiban és a Millenáris színpadán is, de játszottak a Pécsi Est Caféban, a Zsolnay Negyedben, a Nagyerdei Víztoronyban, a székesfehérvári Nyolcas Műhelyben, a Fishing On Orfű Fesztiválon és a Bánkitó Fesztiválon is. Sonya hatalmas élménynek tartja az MR2 Szimfonik Live koncertjét, ahol sokezres tömeg előtt játszhatta el Mad World-feldolgozását, kórussal és zenekari kísérettel, de fontos esemény volt a zenekar életében a 2016-os II. Klipszemle, amelyen szervezői különdíjban részesültek. A SONYA az anyagi támogatáson kívül az ütemezett munkarend miatt jelentkezett a Hangfoglaló Programra, amelyre minden zenekarnak szüksége van ahhoz, hogy elkészíthessen egy nagylemezt. „Nem tudjuk hol fogunk tartani egy év múlva, de annyi biztos, hogy el szeretnénk készíteni az anyagainkat, hogy végre bemutassuk azokat a közönségünknek.”

Facebook oldal:

Mentor: Szabó Áron “Vasaló”

Dobos, dalszerző. A Rémember zenekar alapító tagjaként kezdte, amely jelentős szereplője volt a 90-es vége/2000-es évek eleje underground rock színterének. A zenekar három évig Londonban tevékenykedett. Utána a Nemjuci alapító tagja. 2011 óta az Artisjus vezetőségi tagja. Jelenleg a Dope Calypso zenekar dobosaként láthatjuk országszerte a fellépéseken.

A cikk a Hangfoglaló Könnyűzenei Program Támogatásával készült.