FELPÖRGETETT SZERELMES DALOK – BALKAN FANATIK INTERJÚ

A Balkan Fanatik rendszeresen jelentkezik különleges dalokkal és albumokkal, így nem volt meglepő, hogy idén a tizedik nagylemez a „Jajj az a szerelem” több merész, izgalmas vállalást is tartalmaz. A modern hangszerelést, lüktető ritmusokat hegedűvel, gitárral, billentyűvel, rap betétekkel, népzenével és elektronikával dobták fel. A lemezen tíz dal kapott helyet, ezekről és a csapat jelenlegi dolgairól Lepés Gáborral beszélgettünk.

Szép évfordulóhoz érkezett a csapat. Ez ilyenkor rányomja a bélyeget a csapat munkájára, hogy ez már a 10. nagylemezetek?

Ez pont így történt, hogy amikor a megjelenést tervezgettük, amikor összeálltak a dalok, elkezdtük tervezgetni a borítót, meg az egész koncepciót, akkor döbbentünk rá, hogy ez már a 10. nagylemezünk, és így a munka végére döbbentünk rá, hogy jubilálunk. Igazából észre se vettük munka közben, az utóbbi 4-5 nagylemezünket is szépen, sorban készítettük el, és tényleg most realizáltuk, hogy ez lesz a tizedik.

Ennek megfelelően 10 dal kapott helyet ezen az albumon. Beszéljünk egy kicsit a nagylemezről, amely sok-sok érdekességet is tartalmaz, gondolok itt a közreműködőkre, mert ők is vannak. Mit kell tudni erről az anyagról?

Ahogy a lemez címe is mutatja, csak szerelmes dalok kerültek fel erre a lemezre, a szerelem különböző formái és az emberekre gyakorolt hatásai vannak megjelenítve, a különböző népdalokban és szerencsére sikerült nagyon tehetséges és sikeres közreműködőket is becsábítani az albumra. Így, az első dalban Busa István, az Irie Maffia tagja működik közre, aztán van egy fiatal rapper srác, aki a „T.U.L.I.P.Á.N” című dalunkban működik közre. A fiatal tehetség Mr. Veeto még most kezdi a szóló pályafutását. Ismeretségünk sem régi. Ő időnként kisegít, úgymond helyettesít engem (Mc Lepét) a koncerteken. Az eredmény önmagáért beszél. Veeto rappje organikusan illeszkedik a Balkan Fanatik muzsikájához. A dalokban a Jorgi éneke és az enyém mellett a koncertjeinken is közreműködő Bagóczky Lívia hangja varázsol el bennünket. Egy dalban még a jelenleg velünk gitározó szemtelenül fiatal és tehetséges Polyák András is közreműködik. A múltból előhalászott egyik tracken Salamon Bea hegedül, de még a Kerekes Band frontembere a kiváló Fehér Zsombor is furulyál anno 2008-ból ebben dalban.

Tulajdonképpen ha a Balkán Fanatik zenéjére gondolok, akkor azt mondom, hogy egyrészt könnyű dolgotok van, mert rengeteg a népdal, nagy a merítési lehetőségetek, bőségesen tudtok válogatni, ugyanakkor a felelősség is nagy, hogy ezeket a dalokat – bár lehet, hogy nem a legjobb kifejezés –, megfelelően modernizáljátok.

Igen, ez mindig egy kihívás, minden egyes újabb szám vagy dal elkészítése, vagy feldolgozása során ez pici fejtörést okoz, mert azt nagyon ki kell találnunk, hogy melyik az a zenei környezet, amelyikben a leghitelesebben és leghomogénebben tudjuk egyesíteni a népzenét, a mai könnyűzenével.

Okoz ez fejtörést, vagy kell kompromisszumokat hozni? Mert, ugye itt olyan szép népdalokról van szó, amelyeket sokan ismernek, aztán persze jó pár évvel ezelőtt bejött, hogy elektronikus zenével is adnak elő ilyen dalokat, de mit érzel, hogy a közönség már teljesen elfogadta, és magáénak érzi ezt?

Szerencsére, azért mi sem ma kezdtük, meg egyébként is, ez egy crossover műfaj, legalábbis így hívják csúnya szakmai nyelven, mivel műfajok keresztezésével hozunk létre, új dalokat, és mondjuk ez 10-15 évvel ezelőtt kevésbé volt elfogadott, mint manapság. Most már viszont a pop zenén belül is, meg a rock zenén belül is házasítanak már dolgokat, úgyhogy már nem idegen az emberek számára, hogy különböző műfajok találkoznak egymással, így aztán sokkal elfogadóbbak is. Hála Istennek, ez a mi munkásságunk kapcsán is jelen van.

Egyébként ezt érzitek, és látjátok a közönség összetételében is, hogy megvannak azok, akik a népzenei vonalhoz állnak közelebb, és amiatt szeretik a Balkán Fanatik zenéjét, meg van az, aki az elektronikus hangzáshoz vonzódik inkább?

Az, az érdekes dolog a közönségünket nézve, hogy a koncertjeinken meglehetősen nyitottan állnak hozzánk. Kíváncsian szemlélik először a műsort, aztán felismerik gyerekkorból, iskolában vagy bárhonnan mégiscsak ismert népdalokat, és utána egyből kapaszkodót találnak. Nyilván aki a könnyűzenében jártasabb, vagy abban nőtt fel, azok viszont inkább a hangszerelésben találnak olyan kapaszkodókat, amivel tudnak azonosulni a koncertjeink során, és így sikerül elérni a kívánt hatást, hogy mindenki jólérezze magát, sőt a végén ovációval szoktak minket megtapsolni. Úgyhogy, nagyon jók a reakciók hála Istennek.

Van az albumon egy dal, a „Meg kéne házasodni” című szerzemény, ahol oda is van írva az albumon a dal címe végén, hogy „Kodály Zoltán tiszteletére”.

Igen. Ez a dal egy picit nekem volt fontosabb úgy érzem, mert annak idején a Kodály Zoltán neve alatt működő gimnáziumban végeztem, és többet is kaptam a Kodály módszerből, meg a tanár úrnak a zenei munkásságából, és az ő iránta való tiszteletből került fel. Véletlenül bukkantam rá az ő által feldolgozott dalra, amelyet úgy gondoltam, hogy az Ő tiszteletére, meg a saját szórakozásunkra megcsinálhatnánk „balkánfanatikos” mulattatós verzióra is. És végül így született meg, ez a Balkán Fanatik verzió.

Nyilván egy teoretikus kérdés, de játszunk el a gondolattal, hogy szerinted, ezt a feldolgozást hogyan fogadná Kodály Zoltán?

Nem tudom, de valószínűleg egyszerű vagy szórakoztató lenne neki, de azt sem tudom, hogy hogyan fogadta annak idején az Illés zenekar megjelenését, hiszen ő még élt, mikor mentek ezek a „Ki mit tud?” műsorok, tehát nem tudom a hozzáállását a könnyűzenéhez. Ha elég nyitott volt, akkor elfogadná, vagy legalább is jót mosolyogna, hogy ezek a csibészek, mit műveltek ezzel a népdallal.

A cikk a Hangfoglaló Program Támogatásával készült.