JÖN A MOBILMÁNIA ÉVE – Interjú Zeffer Andrással

Közeledik a 10 éves Mobilmánia jubileum, az alapító zenészek persze nem ma kezdték a zenélést sok évtizedes rock múlttal rendelkeznek, így bőven van bennük kitartás és elhivatottság a műfaj iránt. Zeffer András zenekarvezető töretlenül tolja előre a csapat szekerét, amit mi sem bizonyít jobban, mint a nemrég megjelent „Vándorvér” című új album. A friss, modern hangszerelésű, de mégis jó értelembe vett klasszikus hard rock lemez nagyon jó fogadtatásban részesült, a Mobilmánia ezzel bebizonyította, hogy a műfajnak igencsak van létjogosultsága, nagyszerű dalok születtek a megújult felállásban. Erről beszéltünk Zeffer Andrással most.

„Vándorvér” címmel jelent meg a legújabb Mobilmánia album és lesz egy nagykoncertetek jövő januárban, egy hatalmas buli az Arénában. Szépen lassan menjünk, sorjában úgy gondolom, és kezdjük a legfrissebbel, az albummal, és azzal, hogy némiképpen átalakult, maga a zenekar is, és ennek eredményét láthatjuk, hallhatjuk ezen az albumon. Kezdjük a tagcserével, vérfrissítéssel. Mi változott a Mobilmániánál?

Igazából nem akarok sokat beszélni arról, hogy ki cserélődött, és ki nem, mert a Mobilmánia, az állandó. Aki innen elmegy az általában sehonnan jött, és sehová se tartott, vagy a másik oldalról, hogy akik itt vannak, azok mindig népszerűek lesznek, és mindig tudni fogják, hogy miért is kell felmenni a színpadra, és miért is kell részt venni egy zenekar munkájában. Az igazság az, hogy az alapcsapat most is egyben van, Vikidál Gyula, Kékesi László, Donászy Tibor, és jómagam mindig együtt vagyunk, bármilyen körülmény is adódjon mindig. Körülbelül 37 éve játszom Kékesi Lacival együtt, Donászy Tibivel 30 éve, és felzárkóznak a fiatalok, akik úgy gondolják, hogy ugródeszkának használják a Mobilmániát, vagy szeretnének több évtizedes munkát gyakorolni a magyar rockzenei pályán. Jelen pillanatban Gamsz Árpádra esett a választás énekesi poszton, aki több mint 8,5 évet töltött Angliában, zenélt is, – egyébként nagyon komoly mérnök ember – 35 éves dinamikus fiatalember, és úgy énekel, amiről azt gondolom, hogy Magyarországon egy ilyen énekesre szükség van egy rockzenekarban. Ezzel egyébként megint egy pluszt adunk a magyar közönségnek, és mindenkinek a rock zene műfaján belül. Ha nem ment volna el egyébként a régi, sosem tudtuk volna meg, hogy a Gamsz Árpi mekkora arc, és, mekkora énekes.

„Vándorvér” az új album címe, amiről azt nyilatkoztad, hogy ez most egy nagyon-nagyon komoly Mobilmánia anyag, melyen 14 dal állt össze, ami mindenkinek az öröme lesz majd. Mit kell tudni erről az anyagról?

Először is megálmodtam, hogy 14 dal lesz a következő lemezen, és 14 dal is lett. Rendkívül jól tudok dolgozni Gamsz Árpival, mint korábban említettem, gitáros barátaink Kispál Balázs, aki már 4,5 éve a zenekar tagja, és szűk egy éve csatlakozott hozzánk Nusser Ernő, aki szintén nagyon komoly, dinamikus fiatalember, és így, a régi tagokkal együtt, nekiálltunk új dalokat írni. Úgy képzeld el, hogy én nem hittem, hogy ilyen jó lemezt fogunk alkotni, hihetetlen komoly hangszerelési fordulatok találhatóak minden egyes dalban, és azt gondolom, hogy önmagunkhoz képest is tovább léptünk ezzel a lemezzel. Árpi személye nagyon meghatározó, munkatárs ebben az egész alkotásban, és mivel olyan szerencsénk van, hogy ő majdnem 9 évet Londonban élt, és ott dolgozott, és nagyon anyanyelvi szinten beszéli az angolt, éppen ezért ennek a lemeznek lesz egy angol nyelvű változata is rövidesen, amivel már a komoly nyugati piacot is meg lehet célozni.

Akkor két nyelven is megszólalnak majd ezek a dalok. Említetted, hogy Kékesi Lacival, és Donászy Tibivel milyen régóta együtt zenéltek, és több évtizedes múltra tekint ez vissza. Tudtok egymásnak újat mutatni, mind a mai napig?

Az a helyzet, hogy Kékesi egyik dala, amit a lemezre írt – kettőt írt egyébként a lemezre –, annyira megtetszett nekem, hogy azóta is azt hallgatom a kocsiban. Megmondom őszintén nem hittem volna, hogy ennyire meg tud változni, és ennyire mai tud lenni. Nekünk egyébként a fiatalok azért is nagyon fontosak, mert ők magunkkal rántanak minket, mi pedig adjuk, azt a 40 éves tapasztalatot, amire azért úgy gondolom, hogy szükségük van.

A jövő év elejéről is beszéljünk egy picit, hiszen január 6-án, egy igen komoly bulival nyitjátok majd az évet, mivel egy életmű koncert lesz az Arénában. Mit kell tudni erről a koncertről és hol tartotok a felkészülésben?

Ezelőtt egy évvel, Vikidál Gyuszival, aki nekem egy nagyon régi jóbarátom, és 10 éve zenekari társam a Mobilmániában, összedugtuk a fejünket, és egy nagyot mertünk álmodni. Azt mondtuk, hogy Gyula 50 éve van a magyar szakmában, abból 25 év színház, 25 év Rock ’n’ Roll, én 40 éve folyamatos Rock ’n’ Roll, és a születésnapjaink is úgy esnek össze, hogy a 2018, egy jubileumi évünk, hiszen Gyula 70 éves lesz, én 60 és a Mobilmániával pedig megéljük a 10. évet. Én mindig is azt mondtam, hogy ha egy zenekar 10 éve létezik, ez a név 10 éve a piacon van, alkotásokkal, koncertekkel, utazásokkal, akkor 10 év után megáll a lábán az a produkció, amibe ennyit belefektetnek. És Gyulával azt mondtuk, hogy csinálunk egy nagy jubileumi koncertet január 6-án, a Budapest Sportarénában és mivel nincsenek véletlenek, a január 6-a pont Vízkereszt napjára esik. Ez különösen kedves nekem és Gyulának is, mivel a lelkünk egy pályán mozog. Azt mondtuk, hogy ha kaptunk volna egy másik időpontot, akkor azt mondtuk volna, hogy nem, mivel a Vízkereszt mindig valaminek a kezdetét jelenti. És ha azt mondjuk, hogy 60-70 évesen elkezdünk még valamit, akkor azt a Budapest Arénában ünnepeljük január 6-án.

Igen, és, ha ezt összeadjuk, akkor 140 év, a 70, 60, 10. Úgyhogy tényleg hihetetlen.

Két részletből fog ez a koncert állni. Az első részt, szünettel fogjuk lejátszani, melyben Vikidál Gyuszi musical, és nagyszínházi dalai lesznek belerakva, valamint ott már elindul a Mobilmánia kezdeti időszaka, utána lesz egy szünet, és utána folytatjuk. Vikidál Gyuszi egyébként folyamatosan a színpadon lesz, tehát több mint három órát fog a színpadon tartózkodni, és ez egy borzasztóan nagy teljesítmény, ebben a 70 éves születésnapi körben. Én azt mondom, hogy aki tud az jöjjön. Egyszer kérdezték tőlem, hogy milyen támogatóitok vannak, amire én azt mondtam, hogy a Mobilmániának és nekünk a legnagyobb támogatóink vannak, ami nem más, mint a magyar közönség.

A cikk a Hangfoglaló Program Támogatásával készült.