ELHUNYT A ROLLING STONES MÚZSÁJA

73 éves korában elhunyt Anita Pallenberg színésznő, modell, akit leginkább a The Rolling Stones zenekarban betöltött szerepe kapcsán ismernek. A hatvanas évek második felében és a hetvenes években ő volt a Stones múzsája, legfőbb kritikusa, nem mellesleg három zenésszel is volt kapcsolata.

Pallenberg Rómában született, épp a náci megszállás idején. Német és olasz szülei a művészvilághoz tartoztak, így Anita is ebben a közegben nőtt fel. Gyerekkora egy részét Németországban töltötte, ahová nyelvtanulás miatt küldte apja. Nagyon korán elsajátított több nyelvet is, négy nyelven beszélt társalgási szinten. Rómában színészkedéssel és modelkedéssel kezdett el foglalkozni, majd Párizsban és New York-ban indított be karrierját. Utóbbi városban Andy Warhol The Factory nevű stúdiójában is megfordult. 1965-ben Münchenben vett részt egy modell-munka kapcsán, ahol felfigyelt arra, hogy a The Rolling Stones ad koncertet (1965. szeptember 14.). Mivel jól beszélt németül, bejutott a zenekar öltözőjéba, ahol nagy magabiztossággal bemutatkozott és hasissal kínálta a zenekart. A zenészek elutasították, de megkérték, hogy a koncert után térjen vissza. Ezzel egy olyan kapcsolat vette kezdetét, amely örökre megpecsételte mind Pallenberg, mind Keith Richards sorsát. Pedig az érzelmek eleinte nem is köztök kezdtek el lángolni. Pallenberg hamar Brian Jones karjaiban kötött ki (állítólag már aznap este az ő szállodai szobájában aludt). Kapcsolatuk 1967-ben ért véget. Soha nem átlagos párként éltek, de ezen nem is lehet meglepődni: vagyonokat költöttek drogokra, vágyaikat szado-mazo szexben élték ki. Jones agresszív természetű ember volt, az alkohol és a drogok hatására ez csak fokozódott. Egy 1967-es marokkói nyaralás során olyanannyira elfajultak a dolgok, hogy Anitát sok sérülést szenvedett, amikor Jones bántalmazni kezdte. Richards ezt nem bírta tovább nézni és hazarepült vele Angliába, ahol lényegében azonnal összeköltöztek. Jones életstílusa nem mutatott javuló tendenciát, végül ez vezetett 1969-es halálához is. Richards és Pallenberg mély szerelmi kapcsolata három közös gyereket eredményezett, bár soha nem házasodtak össze. Hogy a dolog még kuszább legyen, 1970-ben Az előadás (Performance) című film forgatásán (amelyben Mick Jagger volt az egyik főszereplő) rövid viszonyba került Anitával.

Anita és Brian Jones az 1967-es Cannes-i Filmfesztivál, Anita debütáló filmjének (A Degree Of Murder) díszvetítésén. A film zenéjét Jones szerezte.
Anita és Brian Jones

Anita így sajnos bőven kiérdemelte a groupie státuszt, amire persze jócskán rátett viselkedése is: határozott, szókimondó, irányító személyiség, aki folyamatosan drogokkal látta el a zenekart. Szerepe azonban még ezen is túlmutat: mivel elismert modell és színésznő volt, kapcsolatai révén sok hírességnek és bemutatta a zenekart, lényegében minden akkori fontos és befolyásos személy a filmes világban Stones koncertje járt, hogy utána együtt drogozhasson velük a buli után. Ez sokat dobott a zenekar amúgy is erős státuszán, ráadásul üzleti kapcsolatokat is hozott a sok barátkozás.

Anita és Mick

Mivel hangszeren nem tudott játszani, így a zenekarral soha nem lépett fel, viszont a 2002-ben, a zenekar negyvenedik évfordulójára megjelentetett Forty Licks című válogatáslemez kreditjeinél szerepel a neve az 1968-as Sympathy For The Devil dalban való közreműködéséért, mint háttérvokalista. Ha már ennél a lemeznél (Beggars Banquet) tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a legenda szerint Jagger az utolsó pillanatban azért kevertette át az egész albumot, mert Anitának nem tetszett az anyag eredeti hangzása.

A Beggars Banquet (1968) volt az egyetlen Stones-album, amelyen Anita is közreműködött

Pallenberg olyan dalokat inspirált, mint a You Got The Silver (Let It Bleed, 1969) vagy az Angie (Goats Head Soup, 1973). Egyesek egyébként hozzá kötik a Their Satanic Majesties Request (1967) albumcímet is, ugyanis a drogfüggő Anita ördögűzéstől kezdve fokhagymával alvásig sok furcsa szeánszot véghez vitt, üldözési mániája volt a szerek hatása miatt.

Anita és Keith 1969-ben

Keith és Anita első közös gyermeke (Marlon Richards) 1969. augusztus 10-én született. Marlon belecsöppent a rock ‘n’ roll kellős közepébe: a Stones turnék alatt nőtt fel, számolni a szállodák liftgombjain tanult meg, ránézésre meg tudta különböztetni a drogokat, végignézte szülei züllését, kábultságát. Első szava a szobaszervíz volt, ki tudja, hogy hányszor hallotta. Második gyermekük (Angela Richards) 1972. április 17-én született. Angela még nehezebb helyzetbe került, mint bátyja: mire megszületett, a The Beatles már nem volt az útban, a Stones lett a túlélő, ráadásul sorra jöttek a sikerlemezek: Sticky Fingers (1971), Exile On Main St. (1972). Anyja annyira rászokott a heroinra, hogy a terhesség alatt is napi három adagot lőtt be magának. Valójában kész csoda, hogy Angela egy teljesen normális és egészséget lányként született meg.

Anita, Keith és első gyermekük, Marlon

[A történelem persze ismétli önmagát: 1992-ben Kurt Cobain és Courtney Love ugyenzt játszotta el: a Nirvana gigantikus sikere okozta zűrzavar miatt Cobain és Love heroinködben adtak életet Frances Bean Cobain nevű lányuknak, aki szintén egészségesen született.]

Visszatérve Angelára: szegény kislány azért sem született jókor, mert az állítólagos Jagger-Pallenberg viszony miatt Richards egy időben meg volt győződve róla, hogy nem ő a gyerek apja, hanem Mick.

Harmadik gyermekük, egyben második fiuk 1976. március 26-án született (Tara Richards), sorsa sajnos máshogy alakult: 10 hetes korában hirtelen csecsemőhalál-szindróma következtében életét vesztette. Apja sokkos állapotba került és még az öngyilkosság gondolata is felmerült, amelyről zenésztársai beszélték le.

 

Bár nem maradtak együtt, kapcsolatuk mindvégig baráti maradt

Az Anita és Keith körül botrányok itt nem értek véget: 1979-ben újabb halálhír kapcsolódott hozzájuk. Míg a Stones Párizsban rögzítette az Emotional Rescue lemezt, Anita egy 17 éves fiúval keveredett viszonyba. A fiatal srác azonban egy reggel fejbelőtte magát a pár ágyában Keith pisztolyával. Felmerült a gyilkosság gyanúja is, de végül ezt ejtették, mert bebizonyosodott, hogy Scott Cantrell épp egyedül tartózkodott az ágyban, Anita és Marlon nem is azon az emeleten voltak ekkor.

Az örök pár

Kapcsolatuk még ezt is túlélte, ám elburjánzó drogfüggőségük következtében gyerekeiket egy időre elvették tőlük. Anita ekkoriban próbált jó útra térni és felhagyni az önpusztító életmóddal. Szakításuk után kapcsolatuk nem romlott meg, csak külön utakon folytatták: Richards nem tudott szabadulni a rocksztár életmódtól: egész nap aludt, egész éjjel puszította magát. Anita viszakanyarodott a divatvilágba, illetve a filmiparban is dolgozott. Persze nem volt rászorulva a pénzre, de mindig is hasznosnak akarta érezni magát. A kilencvenes években jó kapcsolatot alakított ki Kate Moss divatmodellel, egyfajta pártfogójávává vált. A sors iróniája, hogy Moss hasonló módon vált drogfüggővé, mint “példaképe”.

Anita 2010-ben

Anita később ettől a világtól is eltávolodott. Utolsó éveiben Olaszország egy kis eldugott vidékén élt, ahol kertészkedéssel foglalkozott. Mivel vegetáriánus lett, így magának termelt különböző zöldségeket és növényeket. 2017. június 13-án, 73 éves korában hunyt el.

Anita erős személyisége, jó meglátásai, ízlése és kapcsolatai révén nagyon sokat alakított a zenekaron mind zeneileg, mind megjelenésileg. Fontos szerepe volt abban, hogy a Stones minél inkább el tudjon távolodni a The Beatles-től. Anita – bár sok bajt is okozott – jelentősége megkerülhetetlen.