JÚNIUSBAN INGYENES FESZTIVÁL LESZ BUDAPESTEN: HÁROMÉVES A CSTP

hároméves lett a Cseh Tamás Program, ennek alkamából zenei fesztivált rendeznek, amely június 21. és 24. között lesz a Várkert Bazárban. A CSTP Feszten ötven zenekar és előadó lép majd fel. A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban lesz a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás is, ahol több mint száz hangszert lehet kipróbálni. A CSTP Feszt két szakmai konferenciájára az A38 Hajón kerül sor. A felsorolt összes program ingyenesen látogatható.

A Nemzeti Kulturális Alap 2014 májusában indított Cseh Tamás Programjának célja a magyar könnyűzene szisztematikus támogatása. A három év alatt kilenc alporgram közel félszáz pályázata réven több mint kétmilliárd forintot juttatott a hazai könnyűzenének.
A fesztivál része lesz a Hangszert a kézbe nevű, interaktív hangszerkiállítás, amely hét megyeszékhely (Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Pécs, Kecskemét, Szombathely) után érkezik Budapestre.

A CSTP Feszt nem csak egy zenei fesztivál koncertekkel, hiszen két szakmai konferencia is része a programnak. Az A38 Hajón június 21-én könnyűzene-történeti konferenciát tartanak, melynek témája a könnyűzene és film egymásra hatása a Kádár-korszakban. Szintén az A38 Hajón lesz június 22-én és 23-án neves külföldi szakemberek részvételével a magyar zenészek, szervezők és klubok nemzetközi kapcsolatait erősítő találkozónak.
A fesztivál részletes programja elérhető a cstpfesztival.hu honlapon.
A fesztivál Facebook-eseménye ITT található.

A CSTP Feszt négy napja alatt a Várkert Bazár három színpadán ötven produkció lép fel, köztük az Ivan & The Parazol, a Bohemian Betyars, a Mary Popkids, Antonia Vai, a USEME, Marge, a Mongooz & The Magnet, iamyank, a Belau, Petruska, Hangácsi Márton, a Deep Glaze, az Éva Presszó, Ív, Noémo, Szeder és még sokan mások.

A koncertekre az Öntőház udvarban, a Szárazárok színpadon és június 21-én az e célra felállított Zene ünnepe színpadon kerül sor. A fellépők szinte mindegyike kapcsolódik vagy kapcsolódott az NKA Cseh Tamás Programjához: egy részük a program Induló előadók alprogramjában vett részt és a CSTP támogatásával jelentette meg első klipjét, hangfelvételét, nagylemezét, más produkcióknak külföldi vagy magyarországi fellépéseikhez nyújtott támogatást a Cseh Tamás Program. A már befutott zenekarok tagjai közül többen mentorként segítik a kezdő produkciók pályára állását.

A CSTP Feszten – ahogy a Cseh Tamás Programban sem – nincsenek műfaji megkötések. A cél bemutatni a magyar könnyűzene kaleidoszkopikus gazdagságát. Ehhez a gazdagsághoz az NKA Cseh Tamás Programja is igyekezett hozzájárulni a maga eszközeivel 2014 óta és igyekszik hozzájárulni a jövőben is.

Hangszert a kézbe – interaktív hangszerkiállítás

Éppen e gazdagság miatt a fesztivál nem korlátozódik pusztán az élőzenei előadásokra. Három fontos rendezvény is társul a rendezvényhez. Június 21. és 24. között a Várkert Bazár Déli Palotájába költözik be a Hangszert a kézbe országjáró hangszerkiállítás. Az interaktív kiállítást eddig több mint húszezren, főként gyerekek és fiatalok látogatták meg.

“Vászonról ránk néztek” – A könnyűzene és a film egymásra hatása a Kádár-korszakban, konferencia

A CSTP Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának rendezvénye az a tudományos konferencia, amelyet június 21-én rendeznek az A38 Hajón. A konferencia a könnyűzene és film egymásra hatását vizsgálja a Kádár-korszakban. Az előadások között lesz politika- és intézménytörténeti megközelítés, filmelemzés, filmzene-történet, társadalomtörténet, szó esik a nyolcvanas évek undergroundjáról vagy emblematikus szórakozóhelyeiről.

Az előadók között ott lesz Benke Attila filmtörténész, kritikus, Csatári Bence történész, Dragojlovics Péter zenei szakíró, Galambos István történész, Ignácz Ádám zenetörténész, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, zeneszociológus, Rosta N. Napsugár zenei újságíró, Szabó Kata és Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató.

Juss ki, hozd be – Magyarok az európai zenei piacon, nemzetközi találkozó

A CSTP Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának rendezvénye egy kétnapos nemzetközi zeneipari találkozó, június 22-én és 23-án az A38 Hajón. A szervezők azt igyekeznek bemutatni, hogy a Cseh Tamás Program intenzív segítséget nyújt a magyar produkciók külföldi érvényesüléséhez, és a magyar klubok bekapcsolódásához a nemzetközi koncertéletbe. Ehhez ideális helyszín az A38 Hajó, amely tagja az európai független kulturális központokat tömörítő Trans Europe Halles-nak, illetve az EU Kreatív Európa programja által támogatott európai klubhálózatnak, a Liveurope-nak.

Ezen a rendezvényen az európai klub- és koncertélet fontos szakemberei mutatják be a nemzetközi zeneipar működését. Jelen lesz Ruud Berens, a Eurosonic szervezője, Virgo Sillamaa a Tallinn Music Week munkatársa, Tomek Nowakowski, a ponzani TBA Music vezetője, Dirk De Clippeleir, a brüsszeli Ancienne Belgique klub munkatársa, Matjaz Mancek, a ljubljanai Kino Siska klub promotere és Petra Ludviková, a prágai Palác Akropolis nemzetközi szervezője.

A cikk a Cseh Tamás Program Támogatásával készült.