20 ÉVES A RADIOHEAD OK COMPUTER LEMEZE, JÖNNEK AZ ÚJRAKIADÁSOK

Japánban már 1997. május 21-én, Európában június 16-án, Észak Amerikában pedig július elsején jelent meg a Radiohead harmadik, korszakalkotó, korszakváltó grandiózus lemeze, az OK Computer. A lemez óriási sikereket ért el az egész világon, hatással volt a teljes alternatív zenei világra, de még a mainstreamre is. Egy olyan korát meghaladó anyag készült, amely jól mutatta, hogy milyen lesz a XXI. század. Az albumot bemutató világturné pillanatait és az egész OK Computer életérzést a Meeting People is Easy című 1998-as dokumentumfilm örökítette meg. Bár a lemezt több alkalommal is újra kiadták már – 2009-ben volt egy dupla CD-s, illetve egy DVD-vel is kiegészített gyűjtői kiadás – , most érkezik a 20. évfordulós reissue, természetesen több formátumban.

A legtöbbet természetesen a Boxed Edition kínálja:

Tartalma három 180 grammos vinyl lemezen a remaszterizált album, nyolc B-oldalas dal, valamint három eddig kiadatlan Radiohead-dal. A lemezek egy 40 oldalas, keményborítású könyvben helyezkednek el, amelyben dalszövegek és grafikák találhatóak. Szintén a csomag része egy C90-es kazetta, amelyre a zenekar készített mixet a lemez demóiból és egyéb archív felvételekből. A hanghordozók mellé jár még két könyv is: az egyik Thom Yorke frontember jegyzeteit, a másik a zenekar állandó vizuális megvalósítója, Stanley Donwood rajz vázlatait tartalmazza. Természetesen letöltőkód is jár a csomaghoz, a zenekar pedig kihangsúlyozza, hogy mind a vinyl lemezek, mind a kazetta tartalma letölthető lesz. Ez a box set nem fog bolti forgalomba kerülni, csak online lehet előrendelni.

Tripla LP:

A három 180 grammos korong tartalmilag megegyezik a Boxed Set-ben található verzióval, azonban a külső megjelenése eltérő, ugyanis nem egy könyvben jelenik meg, így saját grafikájú tok készül hozzá.

Dupla CD:

Tartalmilag ez is megegyezik a tripla LP-s kiadásokkal, tehát a teljes album, 8 B-oldalas dal, valamint 3 eddig kiadatlan dal, mind újramaszterelve.

És végül persze a szimpla digitális kiadása a 23 dalos kollekciónak:

Ez a digitális csomag mindegyik fizikai formátumhoz jár.

Az OKNOTOK 1997 2017 című kiadványok a nyáron érkeznek: a digitális, a dupla CD és a tripla LP pontos megjelenési dátuma június 23. (péntek). A Boxed Set verziót júliusban postázzák az előrendelőknek.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, az idén 20 éves Radiohead csúcslemez, az OK Computer remaszterizált újrakiadásához közeledünk, egyre több dologra derül fény a kultikus album kapcsán, ráadásul az elveszettnek hitt, de megtalált lemaradt dalok is bemutatásra kerülnek. A nemrég debütált után most itt a Man Of War, egyből videóval megtámogatva: […]

Comments are closed.