FRANK ZAPPA ÉS DAVID BOWIE GITÁROSA IS VOLT, MOST SZÓLÓBAN ÉRKEZIK BUDAPESTRE

Aki a címből nem jönne rá, nem másról van szó, mint Adrian Belew gitárvirtuózról. A 67 éves amerikai zenész Jimi Hendrix hatására ragadt gitárt és autodidakta módon tanult meg játszani rajta. Sweetheart nevű, feldolgozásokat játszó zenekara elég népszerű lett 1977-re és ekkor történt meg vele az, amiről a legtöbb kezdő zenész álmodik: a rocksztár besétált a bárba, csodálkozva végighallgatta a koncertet, majd odament hozzá és megkérte, hogy zenéljenek együtt. Ő volt Frank Zappa. És ez még csak a történet eleje…

A 27 éves Belew tehát Zappa gitárosa lett és közel két évig turnéztak együtt, közben pedig elkészítették az 1979 tavaszán megjelent Sheik Yerbouti Zappa-albumot. Szokták mondani, hogy a történelem ismétli önmagát. Nos, az ő esetében biztosan ez történt. Brian Eno  javaslatára David Bowie ellátogatott egy Frank Zappa-koncertre Kölnbe, ahol teljesen beleszeretett Belew játékába. Gitárosként csatlakozott Bowie csapatába az 1978-as Isolar II World Tour során. Ennek a turnénak a lenyomata Bowie második koncertlemeze, a Stage. A turné után Bowie Berlin-trilógiájának zárólemezén (Lodger, 1979) is játszott.

A turné után Belew megismerkedett a Talking Heads tagjaival. Először csak koncertekre ugrott be zenélni, majd Brian Eno producertől meghívást kapott a negyedik Talking Heads-album, a Remain in Light felvételeire. A közös munkából állandó zenekari tagság lett, így együtt koncerteztek 1980-ban és 1981-ben is. A koncertsorozatot a The Name of This Band is Talking Heads dupla koncertalbum örökítette meg, amelyen 1977 és 1981 közötti felvételek szerepelnek. Ezt a korszakot a többnyire Talking Heads-tagok alkotta Tom Tom Club nevű zenekar követte, de az kevésbé alkotott maradandót. A new wave (egyesek szerint dance rock) irányzat eléggé telített volt már akkoriban és valószínűleg a tagok sem gondolták teljesen komolyan a dolgot.

Belew 1981-ben szólókarrierbe kezdett, de ezzel párhuzamosan óriási lehetőséggel találkozott, amellyel élt is: ő lett a már akkor is legendás King Crimson gitárosa, énekese, frontembere. Néha még a dobok mögé is beült. A Crimson-évek alatt számtalan verzióban léptek színpadra és sok side-projektet is készítettek ex és aktuális King Crimson zenészekkel (például a Discipline nevű zenekar). A közös munka egész 2013-ig tartott, amikor a King Crimson-főnök Robert Fripp úgy döntött, hogy más irányba viszi el a zenekart és ahhoz nem passzol Belew stílusa.

1982-es Lone Rhino című debütáló szólólemeze:

Persze őt soha nem kellett félteni, mindig talált magának elfoglaltságot, még a Crimson közben is. 1985-ben megalapította a The Bears nevű power pop zenekarát, amellyel 1989-ig voltak aktívak, de 2001 óta ismét koncerteznek alkalmanként. Emellett 1990-ben újra Bowie mellett kötött ki a Sound+Vision Tour során, ahol a gitárok mellett az éneklést is bevállalta. Ekkor jutott el először Magyarországra is, az első hazai Bowie-koncert 1990. szeptember 4-én volt az MTK Stadionban.

1993-ban meghívást kapott, hogy játsszon a készülő, második Nine Inch Nails-albumon. A The Downward Spiral 1994 tavaszán jelent meg és óriási sikereket ért el a lemez. Mivel elég jól sikerült a közös munka Trent Reznor legnépszerűbb lemezén, a közös munka folytatódott az 1999-es, The Fragile című dupla lemezen, majd sok év kihagyás után 2007 év végén ismét Reznor mellett találta magát a Ghost I-IV felvételein. Erről a Nine Inch Nails feltöltött egy rövid videót is hivatalos YouTube csatornájára:

2013-ban ismét Reznor munkáját segítette a stúdióban a készülő Hesitation Marks albumra. A NIN már a lemez megjelenése előtt turnéra indult és sokáig szó volt róla, hogy Belew most először a koncerteken is jelen lesz, de a próbák során azt érezték, hogy a színpadon nem biztos, hogy jól működne a dolog, így ismét Robin Finck lett a turnégitáros.

Belew közben rendíthetetlenül készíti a szólólemezeit, tavaly jelent meg a tizenhatodik. A legutóbbi érdekessége, hogy egy mobilalkalmazásban jelent meg (FLUX), amely minden elindításkor más-más módon játssza le az alapokat, vagyis egy örökké változó mixet kapunk Belew játékával.

Végül pedig a teljesség igénye nélkül néhány zenész, akikkel együtt dolgozott eddigi karrierje során: Joe Cocker, Jean Michel Jarre, Mike Oldfield, Paul Simon vagy Tori Amos.

Adrian Belew 2017. április 23-án harmadik alkalommal látogat Magyarországra (a már említett 1990-es Bowie-turné mellett 2008-ban játszott a budapesti Trafóban), ezúttal az A38 Hajón fog fellépni az Adrian Belew Power Trio nevű formációval. Jegyek és egyéb információk itt. Facebook esemény itt.

A 2017-es budapesti koncert plakátja

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ