MA LENNE 70 ÉVES DAVID BOWIE, ÚJ MEGJELENÉSEK SORA ÉRKEZETT

1947-ben ezen a napon született David Bowie. Ma lenne 70 éves. Tavaly ezen a napon jelent meg utolsó albuma, a ★ (Blackstar). Az évforduló(k) alkalmából számos újdonság lát napvilágot, köztük egy új videóklip is.

Bowie szintén közel egy évvel ezelőtti halála óta számos posztumusz kiadvány jelent meg, köztük talán a legfontosabba a Lazarus musical zenei albuma, amelyen színészek előadásában, nagyzenekari kísérettel szólalnak meg Bowie dalai. A musical létrejöttében még maga Bowie is szerepet vállalt, járt a próbákra és a díszbemutatón is ott volt. A történet inspirációját a The Man Who Fell to Earth (A Földre pottyant férfi) című 1976-os film adta (amelyben Bowie színészként is feltűnt, 1977-es Low albumának borítója is a film egyik képkockája). A Lazarus album dupla CD-n, valamint tripla vinyl lemezen jelent meg 2016. október 21-én. Érdekessége az volt, hogy a 19 tételes Bowie-musical után 4 olyan Bowie-szerzemény következik, amelyen a Blackstar idején készültek, de végül nem kerültek fel a lemezre. Most, születésnapja alkalmából ez a 4 dal külön is megjelent egy – egyelőre csak – digitális EP-n, amelynek címe No Plan. A címadó dalhoz videóklip is készült:

A klip rendezője az a brit Tom Hingston volt, aki a 2013-as The Next Day lemez egyik dalához (I’d Rather Be High), illetve a 2014-ben, a Nothing Has Changed (The Very Best of Bowie) című 2014-es besztof-lemezen megjelent Sue (Or in a Season of Crime) videóhoz is készített már videót.

 

No Plan EP

A No Plan EP egyébként pontosan ugyanabban a sorrendben tartalmazza a 4 dalt, ahogy az októberi Lazarus lemezen is:

1. Lazarus
2. No Plan
3. Killing a Little Time
4. When I Met You

Január 6-án egy másik kiadvány is megjelent: a 2014-es dupla / tripla válogatáslemez után tavaly is megjelent egy november 11-én Legacy címmel. A dupla CD-s kiadvány dupla 12″-es vinyl kiadása idén érkezett meg, ráadásul csak limitált példányszámban készült és tartalma két darab 12×12″-es printet is.

A Legacy 2×12″-es vinyl kiadása

Akinek mindez nem lenne elég, Tokyio-ban ma nyílik meg az eddig óriási sikereket produkáló David Bowie is című kiállítás. Ennek alkalmából szintén mától kapható Japánban egy limitált kiadású 7″-es picture disc a Lady Stardust / Crystal Japan  dalokkal.

A Lady Stardust / Crystal Japan picture disc

A kiállítás plakátja:

Japánban a David Bowie is

A kiállítás sajnos Magyarországra nem fog eljutni, azonban a 2013-as premier során remek dokumentumfilmet forgattak belőle, amely David Bowie arcai címen a hazai mozikba is eljut. Az alkotás eljutott már Budapestre, tavaly novemberben egy nap erejéig Szegedre, mától pedig Debrecenben tekinthető meg három alkalommal (január 8-10. között) a belvárosi Apollo Moziban. A debreceni vetítés részleteiről ITT található bővebb információ.

David Bowie arcai

A dokumentumfilm trailere:

Végül pedig a szintén nemrég debütált élő Lazarus videó:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..