PEREL A FOO FIGHTERS

Fotó: Paul Morigi /Getty Images

Minden komolyabb zenei produkció egy vállalkozás is egyben. Ezért időnként vannak jogi ügyeik is, aztán ezek közül néha egy-kettő felszínre kerül. Így járt most a Foo Fighters is, akik a tavalyi év során elmaradt európai koncertjeik miatt perelnek biztosítási cégeket.

Foo Fighters, 2015

Minden egyes Foo Fighters -turné egy valóságos rockcirkusz. Dave Grohl karaktere lengi be az érintetett városokat, tízezrek álmodoznak arról, hogy valamelyik Foo Fighter véletlenül velük sétál majd szembe egy sétálóutcában a koncert napján. Az elszántabbak képesek 10-12 órát várakozni az adott helyszín előtt az első sorokért, mások pedig fél fizetéseket elkölteni a merch pultnál. Szóval működik a gépezet, a Grohl Company az elmúlt évek legdrágább zenekarává nőtte ki magát, kisebb fesztiválok teljes költségvetésével ér fel egy fellépésük ára. Éppen ezért is lehetett nekik nagyon fájó pont, amikor tavaly júniusban Dave Grohl eltörte a lábát egy svédországi koncert közben, így több nyári koncertet (köztük a dupla-Wembley Arénás fellépést) is le kellett mondaniuk. Hónapokkal később aztán újabb törlések következtek: a 2015. november 13-ai párizsi terrorcselekmények miatt az épp Európában vándorló Foo Fighters biztonsági okokból kénytelen volt lemondani a turné utolsó négy állomását (Turin, Párizs, Lyon és Barcelona). Az elmaradt bulik óriási pénzkiesések, élükön a két Wembley-koncerttel, amelyek együtt közel 170.000 jegyet jelentettek. A kieső merchandise bevételről pedig ne is beszéljünk.

Grohl júniusban törte el a lábát, de augusztusban visszatért a színpadra egy általa tervezett különleges trónban.

A zenekar menedzsmentje beperelte a Lloyds of London biztosító mammutot, különböző biztosítási cégeket és a biztosítási brókert, aki felelt az európai fellépésekért. A nyári brit koncertek után egyébként a zenekar azért nem kapott biztosítási pénzt, mert a biztosító úgy döntött, hogy mivel szeptemberben visszatértek Angliába nagy, saját koncertekre, az úgy vehető, mint ha bepótolták volna. Ez sajnos azért nem igaz, mert a Milton Keynes Bowl befogadóképessége korántsem ér fel a Wembley Arena-éval. Ami a novemberi lemondásokat illeti, a zenekar képviselői és a zenészek elvárták volna a koncertek magas szintű védettségét, ám a valóságban nem történt volna semmi, ezt a rizikót pedig nem lehetett bevállalni. Ráadásul egyes források szerint fenyegető üzenet is érkezett a zenekar weboldalára.
Kíváncsian várjuk a fejleményeket, nagyon izgalmas témát hozott a felszínre Grohl zenekara.