HAHÓ, EZ ITT EGY DÍJÁTADÓ? – FONOGRAM 2016

A Fonogram díjátadót továbbra is valami átok kíséri, hiába az évek óta próbálkozás, valahogy nekem úgy tűnik, nem jön össze az az átütő gálaérzés, amit úgy tényleg elvárna ilyenkor az ember tőle. Lehet a televízión keresztül tompul a hangulat, de nincs benne az a plusz, hogy ez a magyar zene ünnepe lenne, a „magyar zenei díj” rangos gálája. Pedig idén aztán kijelenthetjük, bevetették a nagyágyúkat. Látszik, hogy profi körülményeket próbáltak mögé tenni, élőben közvetítette a SuperTV2 a Várkert Bazárból, Tilla és Ördög Nóra vezetésével.

Fonogram műsorvezetők

A két műsorvezető meg igyekezte feldobni a helyszínen tartózkodó zenészeket, szakmabelieket, apait-anyait beleadva próbáltak mindenkit hangulatba hozni, de hiába. A rendezés-szervezés egy dolgot felejtett el, hogy ők bizony nem a kereskedelmi televíziók tehetségkutatóinak tapsoltató emberei által vezérelt statiszták, ők hús-vér magyar zenészek, akik közül igen sokan nem, vagy alig, a zenélésből élnek meg. Ők azok, akiket a média sem igen támogatott eddig, ők azok, akik sem a jogdíjakból, sem a koncert gázsikból nem tudnak normális egzisztenciát teremteni maguknak, mert szinte semmit nem kapnak. Nem kapnak támogatást senkitől, csakis magukra, a közönségükre számíthatnak, a vakszerencsében bízhatnak, hogy beüt egy sláger és megindul valamennyire pár évig a szekér. Szóval ez a nézőtér most egy ‘vérkomoly’ közönség, tele rutinos arcokkal, őket aztán nem lehet egy pezsgővel megvenni. Savanyú tekintetek, egy-egy kínos vigyorgás jön a kamerákon át, pozitívum, hogy tudnak örülni a másik sikerének. Persze ettől még titokban mindenki cinkosan félrefordulva nevet, ha a ’Fonogram – Magyar Zenei Díjról’ beszélünk. Az elmúlt években sok sarat és bírálatot kapott ez a gála, szar szervezés, szar közvetítés, a MAHASZ meg mintha sosem érezte volna annak szükségét, és egyáltalán nem kezelte helyén, hogy tényleg nyugati mintára elismerést, rangot kapjon a saját eseménye. Az idei Fonogramot persze tekinthetjük az első lépcsőfoknak is a megújulásban, legyen is így. Remélhetőleg visszanézi minden illetékes és kielemzi, hogy hol vannak a kínos részek, hol vannak azok a képek, amin világosan látszik, hogy bizony üres, hiányos, vagy bocsánat, de fapados volt ez az este. Ha már a MAHASZ –elnöke adja át a díjakat, akkor igenis tegyünk mellé csinos csajokat. Vagy ha éppen beszélnek a műsorvezetők, akkor mögöttük ne a dobcuccot tologassák a technikusok, és még sorolhatnánk az apró, de annál kellemetlenebb szálkákat. Kicsit halványan csillogó, inkább szürke, kedvetlen a zenész szakma ünnepe 2016-ban, bár az is igaz, hogy egy éve ugyanez még nagyobb mélyponton volt. Pedig technikailag elmondhatjuk, az elmúlt évek legösszefogottabb műsora a mostani (bár a rendezőn érezhető volt, hogy csak Ganxsta Zolee-t ismeri meg a nézőtéren). Jó ütemben jöttek a fellépők, a díjak, még a bakik is szépen elsimultak, semmi kiugró kínosság nem volt benne. Jól reagálták le a győztesek, hogy nyertek, és külön tapsot érdemel Till Attila és Ördög Nóra, hogy rutinos ceremóniamesterként, csuklóból vezették le ezt a műsorfolyamot. Szerintem ők élvezték legjobban a gálát. A jelölteket figyelembe véve pedig nagyon jó volt minden kategóriában a mezőny. Látszik, hogy rendesen sok kiváló magyar előadó és zene van, tehát van miből meríteni, tényleg nehéz lehetett választani.

Lofti Begi-Mező Misi
Lotfi Begi-Mező Misi

Az élő produkciók érdekesek voltak (Budapest Voices&Kowalsky vagy Hooligans&Frenreisz Károly), nem lehet belekötni senkibe, az Ozone Mama előadása, és a Lotfi Begi-Margaret Island-Mező Misi blokk pedig mindent vitt.

A sok negatív szöveg után azért nézzünk a jövőbe is. Tényleg kezeljük már végre ezt a magyar zene, zenészek ünnepének. Reménykedjünk abban, hogy jövőre már egy átütő, és energikus hétköznap estét kapunk a Fonogram díjátadótól, az alapok azt gondolom idén megvoltak, csak ebben lehet nemzetközi szemléletre lesz még inkább szükség. Nőjük ki a magyar kesergést, vegyük észre minden műfajban nagyon jók vagyunk, a swingtől, jazztől, slágerzenétől egészen a rockig. A szakmának nagy szüksége lenne egy ilyen ceremóniára, kialakulhatna egy igazán pozitív versengés, és egy olyan rendezvény, amit nem csak a fanatikus zenerajongók kísérnének figyelemmel, hanem az átlagemberek is. „Nyomjátok, nyomjátok mert megéri…” (Frenreisz Károly életműdíjas üzenete)

Végül íme az idei nyertesek:

1. az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele
TURBO – Lullabies For Awakening (Pongo Pongo Collective)

2. az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele
ADELE – 25 (XL Recordings/Bertus)

3. az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele
WELLHELLO – Elnöki ügy / Gyere és táncolj / Késő már / Emlékszem, Sopronban (Magneoton)

4. az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele
ELLIE GOULDING – Delirium (Universal Music)

5. az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele
VAD FRUTTIK – Tudom milyen (Megadó Kiadó)

6. az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele
TAME IMPALA – Currents (Universal Music)

7. az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
BRAINS – Stand Firm / Balance (Beats Hotel Records)

8. az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
KYGO – Firestone (Sony Music)

9. az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele
DENIZ – A nép hangja / Csoda / Elegem van / Holnapután / Sehogysejó (DENIZ Music)

10. az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele
THE WEEKND – Beauty Behind The Madness (Universal Music)

11. az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele
OZONE MAMA – Sonic Glory (szerzői kiadás)

12. az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele
IRON MAIDEN – The Book Of Souls (Magneoton/Warner Music)

13. az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele
KIS GRÓFO – Bulibáró (Snapsz-R)

14. az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele
SZŰCS GABI – Tűsarkú lépteim (1G Records)

15. az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele
GUBÁS GABI – Bergengóciából jöttünk (Music Fashion)

16. az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele
BALÁZS ELEMÉR GROUP – Balázs Elemér Group 15 / Örök szerelem (Hunnia Records)

17. az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele
FIRKIN – Finger In The Pie (Pump Jump Records)

18. az év felfedezettje
MARGARET ISLAND – Egyszer volt (Gold Record)

életműdíj
Frenreisz Károly

szakmai életműdíj
Hegedűs László

b.