PIERROT – SZÍNES LOVAK, HINTÓK ÉS ANGYALOK

Biztos sok ember szemében Pierrot nem más, mint egy szigorú zsűritag, aki különböző televíziós csatornákon tűnik fel egy-egy jelentős zenei műsorban, pedig ha jobban megnézzük pályafutását, nála ez csak egy pici kitérő, sokkal több dologban vesz részt, mint producer, játékfejlesztő, kreatív alkotó. Zenei karrierje tavaly érkezett el 25 éves jubileumához, ebből az apropóból már rajongói sem hagyták békén, kiköveteltek tőle egy új lemezt. Az album szép csendben jelent meg, ezért mi most Pierrot-nál „kopogtattunk”, hogy minél többet megtudjunk róla.

 • Azon gondolkodtam, hogy az utolsó lemezed mikor is jelent meg, segíts, ebben kérlek!

Hogyha a szerzői lemezekre gondolsz, akkor az 1999-ben jelent meg, utána még két album jött, az egyik az egy koncertalbum volt, a ’Café’, aztán 2003-ban egy feldolgozásokból álló angol nyelvű lemez, 2009-ben megcsináltam a ’Best Of’-ot, amin azért volt két új dal, de igazából, több mint 15 év után jelent meg ez az új album.

 • Koncertezés sem nagyon volt az utóbbi időben?

Így van. 2010-ig vállaltam fellépést, aztán 2013-ban volt egy rövid fellendülés, egy nagyon jó zenekart sikerült összehoznom, csak aztán ennek a nyolc tagú bandának nem sikerült elég koncertet szerezni, aztán szét is váltunk.

Pierrot2016

 • Most azonban megjelent új lemezed ’Carousel’ címmel. Nem tudom, volt már Magyarországon olyan lemez, aminek a megjelenését rajongók támogatták anyagilag?

Igazából van már neve ennek a módszernek, úgy hívják, hogy közösségi előfinanszírozás, de nem a hagyományos oldalakon történt ez a közösségi szervezkedés, hanem a saját, zárt Facebook klubomon, ahol tényleg az történt, hogy addig-addig követelték a lemezt, amíg egyszer csak annak már nem tudtam ellenállni, hogy a költségeimet összedobták egy szűk év alatt. Így a tavalyi nyaramat, őszömet, ezzel az albummal töltöttem.

 • De nem bántad meg gondolom?!

Nem, egy kicsit sem, csak nagyon váratlan volt ez a dolog, és még magamtól sem tudtam, hogy mire számítsak.

 • Azt olvastam, hogy elég sokféle hangszer is helyet kap benne, mint a mandolin, az ukulele, a nagyon-nagyon kedvelt steel gitár, hegedű. De aztán olvasom azt is, hogy nehogy valaki country lemezre gondoljon, mert szó sincs erről.

Nem, valóban. Igazából nincs sok közöm az amerikai folk zenéhez, sosem volt, mégis amikor néhány éve, amikor ez a nyolctagú zenekar összeállt, és nagyon sok gitárosból állt ez a zenekar, akkor valami ebből az egészből megérintett, és nem menekültem tőle a nagylemez készítése közben sem. Tulajdonképpen tőlem távol álló hangszerelési elemeket sikerült beépíteni a lemezbe, de azt hiszem, hogy ez is olyan természetességgel sikerült, mint annak idején a különböző ázsiai etnikumú hangszerek.

 • Sok hangszeren játszol Te is, de gondolom voltak kollégák, akik feljátszották a dalokat.

Hogyne. Igazából az volt a lemez igazi költséghányada, hogy rengeteg muzsikus is játszott rajta, meg fel kellett venni.

Fotó: Schiller Noa
Fotó: Schiller Noa
 • Tőled megszoktunk egy stílust, ami nyilvánvalóan követhető, de azért vannak kisebb-nagyobb kiruccanások is ezen a lemezen?

Én azt hiszem, hogy azt vártam, ha vártam ettől a lemeztől az, az, hogy megmutathatom magamnak, hogy hol tartok most. Úgy gondolom, hogy mást nem várhat a közönség sem. Ha érzi a kontinuitást, akkor én nem tagadom meg a korábbi önmagam, akkor semmi mást nem hall, mint egy idősebb pasast, aki idősebb dalokat ír.

 • ’Carousel’. Segíts, mert nem biztos, hogy mindenki érti, hogy mit jelent ez a cím.

Azt a fajta lovacskás körhintát, amin színes lovak, hintók, és angyalok futnak körbe-körbe.

 • Ez is azt jelenti, hogy jó a címválasztás. Kicsit színes, kicsit szokatlan, de mégis együtt van az egész.

Így van, ez akart lenni az üzenete.

 • Nekem nagyon pozitív ez a lemez. Nincsenek benne azok a nagyon nagy gondok, hanem az életnek az apró-cseprő szépségeit keresi ez az album.

Azt hiszem, hogy ez nem változott, ilyen voltam mindig. Igazából, ami esetleg változott, hogy abban az időszakban, amikor az élet közepén az ember elgondolkozik súlyosabb problémákról, és esetleg akkor veszi észre, hogy nem sikerült úgy az élete, ahogy azt eltervezte, akkor is meg kell, hogy lássuk a szépet és a kiutat. Egy picit ezt próbálja meg segíteni az album.

 • Annak idején, mikor Te is elkezdted a zenélést, minden úgy történt, hogy megjelent egy lemez, óriási elánnal beharangozták és mindenki tudott róla. Mikor megkérdeztem tőled nemrég, hogy hivatalosan mikor jelent meg ez a lemez, akkor kicsit elbizonytalanodtál.

Igen, mivel tulajdonképpen tavaly készült, ez lett a 25 éves jubileumi album gyakorlatilag. A támogatók, előfinanszírozók, vagyis azok a rajongók, akik ennek az előfinanszírozásába beszálltak, ők tavaly Karácsonyra kapták meg az albumot, akkor már létezett. Utána már egy olyan kiadóval tárgyaltam, akinek a segítségével sikerült az interneten megjelentetni az albumot. Egyébként már hallgatható, és megvásárolható az album a hivatalos letöltő oldalakon. Az elkövetkezendő egy-két hétre tervezem azt is, hogy az albumot egy kicsit promotálom, és tulajdonképpen meg is előlegeztétek ezt a kis promóciót, és ezt nagyon szépen köszönöm. Ide tartozik még, hogy el is készítettük a fizikai hanghordozó változatát is ennek a lemeznek. Ezzel nem szeretnék rendes kereskedelmi forgalomba kerülni, annak viszont, akinek szüksége van rá, azok meg tudják rendelni a honlapomról.

 • Már csak egyetlen kérdés maradt. Mikor láthatjuk, hallhatjuk élőben ezeket a dalokat?

Igazából nem jutottam el odáig, hogy turnét tervezzek, megvárom, hogy milyen visszhangja lesz ennek az albumnak, és hogy miként rázódik ez össze bennem, és a hallgatókban. Megnézem azt is, hogy milyen feltételekkel tudnék összehozni egy olyan zenekart, ami elő is tudja adni ezt az új repertoárt. Én azt mondom, hogy reálisan ősszel lesz pár koncert.

 • A végén még egy gondolat a könyveidről. Ezen a fronton történik valami a közeljövőben?

Van egy új terv, aminek folyamán úgy néz ki, hogy jövőre a negyedik kötet is megjelenik. Nagyon törekszünk arra is, hogy a harmadik kötetnek mielőbb játékformát találjunk. Illetve tavasztól ingyenesen letölthetővé válik a második kötet.

Fotók: Schiller Noa