INDUL A RÁDIÓ ROCK

Május 17-én startol a Rádió Rock. A pályázati úton, a 95.8 MHz-en meghirdetett frekvenciát a Favorit Masters Kft. nyerte, amelynek alapítói és tulajdonosai Németh Gábor dobos, zeneszerző (Skorpió, Dinamit, P. Mobil), a Kőbányai Zenei Stúdió szaktanára, Vörös István énekes, gitáros, dalszerző (ex-Prognózis) és Andrási Beáta, a Vörös István Produkció ügyvezető igazgatója. A csatorna programigazgatója a rádiós berkekből ismert Kalácska Gábor, a Juventus Rádió és NeoFM volt programigazgatója, korábban a Sláger Rádió zenei szerkesztője. Tőle kérdeztük meg a legfontosabb tudnivalókat.  

  • Kezdjük a legfontosabbal, Rádió Rock a név, kedden indultok, milyen vételkörzetben lehet benneteket hallgatni?

Budapest központú a rádió, de több megyét is le fog fedni. Nem lesz országos, legalábbis első körben biztosan nem, viszont elérünk 2,5-3 millió embert.

  • Beszélgettem Vörös Istvánnal, aki a rádió egyik kiagyalója és tulajdonosa, aki azt mondta, hogy igyekeztek minél több magyar rockzenét belecsempészni, játszani. Mekkora spektrumon fog mozogni a zenei válogatás?

Ez egy közösségi frekvencia. Azért kapta meg a rádió ezt a közösségi minősítést, mert a magyar zenei kvótája 80%, tehát itt döntően inkább magyar zene lesz, és nyilván ez egy olyan típusú rádió lesz – amellett, hogy ezt a kulturális feladatát teljesíti – azért megpróbál majd a piacból is megélni. Azt tudjuk – bár nem tudom, hogy a hallgatók mennyire tudják, de akik rock zenét hallgatnak, azok tudják –, hogy az elmúlt években volt nem egy rock zenei rádiópróbálkozás Magyarországon. Ezek mindegyike pont azért bukott el, mert azt a piaci sajátosságot nem vették figyelembe, hogy a rádióhallgató körülbelül mi az, amit befogad. Tehát, ez furcsa ötvözete lesz annak, hogy egyrészt nagyon sok magyar rockzene lesz, másrészt meg olyan műsorsávok is lesznek, ami alapján el lehet menni a hirdetőhöz. Arról, hogy mettől meddig fog zeneileg szólni a rádió, az attól is függ, hogy mikor hallgatod. Napközben inkább rádiós rock vonal lesz, az a fajta klasszis rockzene, ami a szélesebb réteget sem riasztja el, este 6 órától pedig a rétegek is megszólalnak. Lesz metálműsor, blues magazin, illetve tényleg olyan műsorok, amit máshol nem igazán hallani, és ami tényleg hiánycikk. Ezek között a legtöbb esetben magyar zenekar fog megjelenni. Tényleg azt gondolom, hogy nálunk minden magyar rock zenekar helyet fog kapni, de azért a napközbeni zenesávba nem lesz könnyű bekerülni.

Rádió Rock logo

  • Láttam, hogy sok ismert műsorvezetőt is sikerült leigazolnotok.

Igen, például ismert zenészek is lesznek közöttük, és olyanok is, akik eddig elég komoly rádióban dolgoztak, tehát egy profi stáb lesz. Csizinszky Éva, Vas Maya, Barabás Bea, Bűdi Szilárd, Kovács Áron, Gazdag Tibor és Nagy Feró is műsorvezető lesz. Nagyjából azért mindenkiről el tudom mondani, mivel azért olyan stáb állt össze, akik rádióztak is – akár kereskedelmi, akár közösségi médiáról beszélünk – van tapasztaltuk. Egyébként szeretik a rockzenét és ez nagyon fontos, valamint az elmúlt időben nagyon sok megkeresést kaptam rádiósoktól, akikről kiderült, hogy nagyon szívesen dolgozna egy rock rádióban, akikről egyébként eddig nem feltételeztem. De nagyon sok embert azért kellett visszautasítanom, mert nem lenne hiteles a szájából, ha elkezdene valamilyen rock együttest dicsérni.

  • Mit gondolsz, a rockzenére van elég felvevő piac, érdemes csinálni?

Én azt gondolom, hogy a rock zenét egy sokkal nagyobb réteg szereti, mint aki gondolja, másrészt azért az elmúlt 15-20 évben már nagyon népszerű lett a rockzene. Most csak egy példát mondok, minden konkrét név nélkül. Magyarországon a tavalyi évben egy diszkont áruházláncon keresztül Kiss és Aerosmith kapucnis pulcsikat lehetett kapni, és ezt reklámozta is a saját újságjában a címlapon. Hogyha ez megtörténik, akkor az nyilván azt jelenti, hogy a rock az nem az, mint ami a mi gyerekkorunkban volt, úgy 20-25 évvel ezelőtt, tehát most egészen máshol van.  Én továbbra is azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos mérföldkő, abból a szempontból, hogy a stáb rádiózni is tud, és nem csak a rockzenét szereti. Nálunk az is szempont, hogy az átlaghallgató megtalálja a számítását. És ha sok hallgató lesz, akkor kezdünk el majd népet nevelni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..