2016 ŐSZÉN VISSZATÉR AZ MTV UNPLUGGED

A számos elismerést és díjat nyert műsorsorozat, melynek rengeteg rendhagyó és felejthetetlen akusztikus koncertet köszönhetett a világ, 2016 őszén ismét visszatér. Az 1989-ben debütált sorozat újraindulása egy új koncepció részét képezi, és végre ismét értelmet nyer a ‘Music’ a csatorna nevében.

Az MTV a jövőben végre ismét nagyobb teret kíván adni zenés műsoroknak a korábbi évek valóságshow-fókusza helyett, ennek a programnak része az Unplugged visszatérése is. A csatorna közleménye szerint a műsor egyedi jellegének köszönhetően volt mindig is képes arra, hogy a rajongókon túl is elérje a szélesebb közönséget: komolyabb múlttal rendelkező zenészek a fiatalabbakat, és fiatal zenészek a más korosztályba tartozó zenefogyasztókat. 2016-ban minden szempontból ideálisnak látják a feltételeket ahhoz, hogy életre keltsék azokat az elemeket, amik miatt korábban is akkora áttörést jelentett a műsor, miközben formailag abszolút jól tud érvényesülni  a mai videóközpontú korban.

Az MTV elnöke, Sean Atkins úgy nyilatkozott, jelenleg az a missziójuk, hogy a visszaadják mindazt a csatornának, ami világszerte ikonikussá tette: váratlan és úttörő kreativitását, a popkultúra iránti szeretetét, és ami a legfontosabb: azt, hogy a zene a lelke.

Noha már korábban is volt rá példa, hogy zenészek másképp hangszerelve, „lemeztelenítve” játsszák el eredetileg elektromos gitárokkal megszólaló dalaikat, a műsor indítását közvetlenül egy jótékonysági koncertsorozat inspirálta. A brit Amnesty International több ilyen eseményt is szervezett, a közvetlen forrás az 1979-es The Secret Policemen’s Ball koncert volt, amikor a producer, Martin Lewis győzködésének eleget téve Pete Townshend eljátszotta két dalát is (Pinball Wizzard, Won’t Get Fooled Again”) akusztikus gitáron.  Az 1980-ban kiadott koncertanyag nagy siker volt, csakúgy, mint a ’80-as koncert következő évben megjelent The Secret Policemen’s Other Ball koncertlemeze és a koncertfilm amerikai verziója. Az eseményen fellépett Sting, Bob Geldof és Phil Collins is, a rendező pedig John Cleese volt.

A ’80-as évek első felében egyre népszerűbbé vált az a jelenség, hogy a zenészek akusztikusan játsszák el dalaikat, emellett a folk és akusztikus hangzás iránt általában megélénkült az érdeklődés a ’80-as évek második felében. Ilyen hátszéllel indult tehát útjára az MTV Unplugged 1989. november 26-án. Az első 13 részben fellépett többek között a Squeez, az Aerosmith, Elton John, Steve Ray Vaughn. Az évek során rengeteg, különböző műfajt képviselő előadó feltűnt a műsorban. Több zenész és zenekar, mint például a Nirvana, az Alice In Chains, a Korn, vagy Bruce Springsteen lemezen is megjelentették az est anyagát.

forrás: en.wikipedia.org

Eric Clapton 1992-es Unplugged albuma óriási reklámot csinált a műsornak, markánsan képviselve profilját is. A gitárzseni karrierjének feltámasztásában is fontos szerepet játszott a kiadvány, három Grammy-díjat kapott érte, és 10 millió eladott példányával akkor a legjobban fogyó Unplugged album volt Amerikában.

forrás: www.allmusic.com

Az idei őszi szezon fellépőiről egyelőre még nincsenek információk.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ